Bataty są bardzo wdzięczne i można je traktować jako ziemniaki w wersji słodkiej. Poniżej nasz przepis na chipsy z batatów, które zachwycają każdego! Możesz wykorzystać go na filmowy wieczór z drugą połówką, rodziną lub na imprezie!
W przepisie proponujemy paprykowe przyprawy, ale pamiętaj, że możesz zmieniać je w zależności od swoich upodobań. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!
Składniki
- 300g batatów
- 2 łyżki oleju
- sól
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- można dorzucić szczyptę ostrej papryki
Instrukcje
- Batata nie obieramy i dokładnie myjemy.
- Kroimy go w bardzo cienkie plastry i polewamy olejem. Jeśli bataty nie będą wystarczająco cienko pokrojone, to będzie potrzeba bardzo długo czasu, żeby były chrupiące. Ważne też, żeby wszystkie plasterki były jednej grubości, żeby wszystkie w tym samym czasie się upiekły. Nierówne kawałki spowodują, że część będzie jeszcze miękka i mokra, a część czarna i przypalona.
- Dodajemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, żeby przyprawy pokryły każdy plasterek.
- Batata układamy na papierze do pieczenia na płasko – tak, żeby żaden talarek nie leżał na drugim.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut, ale trzeba to sprawdzać, w zależności od grubości, bataty szybko się zrobią (czasem po 10 minutach są gotowe, a czasem trzeba czekać z 20 minut).
- Można zajadać same chipsy z batatów lub przygotować do nich np. sos curry.
Popatrz, to takie proste:
To co? Co dziś jemy?
Psst… kapitanie sprawdź też bataty pieczone w piekarniku.