Bataty z piekarnika – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Bataty z piekarnika – przepis

Bataty (lub jak inni je nazywają słodkimi ziemniakami) przygotować można na wiele sposobów. Między innymi można je ugotować, usmażyć lub – najprawdopodobniej najczęściej stosowany sposób – upiec w piekarniku. Nie każdy jednak wie, jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie batatów. Sprawdź nasz przepis, który będzie odpowiedni nawet dla początkujących kucharzy!

pieczone frytki pieczone bataty

Przepis na bataty pieczone

Do tego przepisu będziesz potrzebować… bataty.

Dobra, żarty na bok bok, teraz na serio!

Najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć na temat pieczenia batatów:

  • frytki pokrój w jak najcieńsze długie słupki o takiej samej średnicy,
  • słupki można przepłukać i moczyć w zimnej wodzie, a później osuszyć,
  • przyprawiając frytki, dodaj olej lub oliwę z oliwek, żeby łatwiej było Ci rozprowadzić przyprawy,
  • nie używaj soli w mieszance przypraw do batatów,
  • kontroluj stopień wypieczenia batatów,
  • posól frytki z batatów dopiero po wyciągnięciu z piekarnika, a następnie odstaw je na 5 minut, żeby mogły ostygnąć.

Najlepszym sposobem przygotowania batatów jest upieczenie ich w piekarniku. Na samym początku obierz bataty. Bez tego ani rusz. Możesz pokroić je w dowolne kawałki, takie jak można kupić frytki w sklepach spożywczych. Są to prostokątne kawałki, łódeczki lub talarki – wszystko w zależności od Twoich preferencji. Na pierwszą próbę najlepiej jest zrobić je w prostych kawałkach.

Jeśli kupiłeś małe bataty, to musisz dopasować rozmiary wszystkich frytek do siebie – każda frytka powinnna być podobnej wielkości.

Składniki:

  • bataty – w zależności od, tego ile batatów chcesz zjeść, na dwie osoby wykorzystaliśmy 1 kg batatów (trzy sztuki),
  • oliwa z oliwek,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn/tymianek lub inne ulubione zioło.

Zacznij rozgrzewać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Ustawiamy piekarnik na pieczenie góra/dół. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pod koniec pieczenia można ustawić opcję grillowania od góry (wtedy otrzymamy spieczone i chrupiące, a nie spalone bataty).

W zależności od tego, jakie masz bataty, rozpoczniesz ich obróbkę w inny sposób. Jeśli używasz młodych bulw, nie będziesz musiał ich obierać, wystarczy dokładnie przepłukać (wtedy dostaniemy bataty w mundurkach). W przypadku starych słodkich ziemniaków musisz bardzo dokładnie je obrać, najlepiej obieraczką do warzyw, która jest wygodna i zdejmie cienką warstwę warzywa. Słodkie ziemniaki obieraj do czasu, aż dostaniesz intensywnie pomarańczowe wnętrze – wtedy przebijasz się przez tę część, która nie ma smaku i bieleje ze względu na starość warzywa.

Obierz bataty i pokrój w słupki lub w równej wielkości frytki. Po pokrojeniu możesz przełożyć całość do miski, w której przez chwilę odmoczysz swoje słodkie ziemniaki. Trzykrotnie zalewasz je zimną wodą, a później zostawiasz w misce na 30 minut. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Potem delikatnie osuszasz bataty i przekładasz do suchej miski. 

Tam polewasz bataty oliwą z oliwek, dodajesz sól, pieprz, słodka papryka czy inne przyprawy i suszone zioła do smaku. Całość mieszasz dokładnie, żeby na każdej z frytek znajdowały się przyprawy i oliwa.

Następnie przekładasz wszystko na brytfankę obłożoną papierem do pieczenia. Gdy piec będzie już rozgrzany, dajemy do niego nasze bataty.

W zależności od grubości frytek czas pieczenia to 20-25 minut (bataty 1 cm x 1 cm grubości potrzebowały około 20 minut do upieczenia). Możemy również chcieć bardziej przypieczoną skórkę – wtedy wystarczy potrzymać nasze fit frytki z batatów na dłużej na opiekaniu grillem (tak, żeby frytki się nie spaliły). Możesz wtedy jeszcze dodatkowo oprószyć je serem typu parmezan. Przez to ser roztapia się i zastyga, a frytki z batatów smakują jeszcze lepiej i są bardziej pożywne!

Najlepiej jest również kontrolować cały czas stopień upieczenia swoich frytek, a w razie potrzeby przenieść blachę o półkę niżej (żeby nie piekły się zbyt szybko) lub podnieść temperaturę w piekarniku (jeśli słodkie ziemniaki się nie rumienią).

Następnie wyciągnij je z piekarnika, ale jeszcze nie wykładaj na talerze. Odczekaj około pięciu minut, dzięki czemu frytki z batatów będą trochę przestudzone, a co najważniejsze – sztywniejsze i bardziej chrupiące.

Z czym jeść bataty pieczone w piekarniku?

To z czym zjesz frytki z batatów, to już tak naprawdę Twoje pole do popisu. Pokaż, że Twojej fantazja nie ma końca!

Bataty możesz traktować jak ziemniaki, które po prostu są ich słodką odmianą. Przez to bataty możesz jeść z kotletem schabowym, piersią z  kurczaka (nawet pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym), piersią z indyka czy nawet rybą itd.

U nas wybór padł na piersi z kurczaka z kapustą pekińską z sosem włoskim, ale można spotkać się również z batatami podanymi np. z rybą w sosie mango i surówką z czerwonej kapusty.

Jeśli przygotowujesz frytki z batatów jako przekąskę, a nie dodatek do obiadu, możesz podawać je z sosem czosnkowym z dodatkiem czerwonej cebuli lub sosem curry.

pieczone bataty pieczone w piekarniku

Czym przyprawić frytki z batatów?

Często pojawia się to pytanie, a nie każdy zna na nie odpowiedź. W naszym przypadku była to po prostu sól i pieprz z dodatkiem rozmarynu/tymianku. Innymi przyprawami są słodka i ostra papryka, cynamon, kumin, kolendra, kurkuma

Idealną mieszanką przypraw będzie słodka papryka, czosnek i pieprz. Można również dodać szczyptę chilli.

Niemniej jednak, bataty są na tyle pyszne, że wystarczy, że zostawisz je posypane solą.

Indeks glikemiczny batatów

Przygotowywanie każdego z posiłków ma wpływ na to, jaki indeks glikemiczny będzie miało nasze danie. W przypadku batatów indeks glikemiczny wynosi około 50. Pomimo tego, że IG nie jest niskie, to wciąż jest to prawie o połowę niższy współczynnik, niż posiadają ziemniaki (95). To właśnie bataty są polecane diabetykom jako alternatywa kartofli.

posypane solą bataty pieczone w piekarniku