Wiele osób chce przygotować ruskie pierogi, dlatego przychodzimy z przepisem na to pyszne danie! Przygotowuje się je nie tylko od święta, ale również na co dzień. Często jednak przepisy przekazywane z dziada pradziada zawierają proporcje składników “na oko”, przez co ciężko jest je przygotować nie znając się na kulinarnych podbojach. Sprawdź w jaki sposób przygotować najlepsze ciasto na pierogi ruskie, a także jak zrobić farsz, o którym będą mówić wszyscy. Oprócz tego, dostaniesz dawkę informacji, które powinieneś znać, jeśli zamierzasz przygotować pierogi ruskie!
Składniki
- CIASTO
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody (nie wrzątek, a gorąca woda)
- 4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
- pół łyżeczki soli
- FARSZ
- duża cebula
- 30 dkg sera białego (twarogu) półtłustego
- 0,7 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, jeśli nie masz lub nie chce Ci się przygotowywać go, to możesz użyć zwykłego; możesz zastąpić też masło oliwą lub innym tłuszczem)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Instrukcje
- Na początku bierzemy się za przygotowanie farszu. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie osusz i przeciśnij przez praskę. Z 0,7 kg ziemniaków, będziesz mieć około 0,5 kg masy ziemniaczanej. Dodaj sól i pieprz, a następnie odstaw do ostudzenia.
- Cebulę pokrój na małą kosteczkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Twaróg możesz zmielić w maszynce, żeby farsz był delikatniejszy.
- Wszystko co przed chwilą przygotowywaliśmy – ziemniaki, cebula i twaróg – mieszamy w jednej misce. Tak oto powstał farsz na pierogi ruskie.
- Teraz czas na ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Do tego szklankę wody i mieszamy ciasto – na początku możemy robić to łyżką, a następnie wyrabiamy. Ciasto zwijamy w kulkę i okładamy folią. Odstawiamy na 30 minut.
- Teraz przyszedł czas na formowanie pierogów. Dzielimy ciasto na 3 równe części, zaczynamy bawić się jedną z nich. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy lub blacie. Formujemy kółka, na środek dajemy farsz, zawijamy i brzegi dociskamy, żeby farsz nie wypłynął nam podczas gotowania.
- Gotujemy w gorącej osolonej wodzie, nie może za bardzo bulgotać, żeby nie zniszczyła nam pierogów. Gotujemy przez około 3-4 minuty.
Spis treści
- Farsz na pierogi ruskie – z czym są te pierogi?
- Z czym jeść pierogi ruskie?
- Pierogi ruskie – kcal
- Pochodzenie pierogów ruskich
- Ile gotować pierogi ruskie?
- Czy pierogi ruskie są lekkostrawne?
- Pierogi ruskie indeks glikemiczny
- Pierogi ukraińskie a ruskie
- Jak mrozić pierogi ruskie?
- Keto pierogi ruskie
- Pierogi ruskie w ciąży
- Pierogi ruskie a dna moczanowa
- Co można zrobić z farszu na pierogi ruskie?
- Pierogi ruskie a cholesterol
Farsz na pierogi ruskie – z czym są te pierogi?
Farsz, który znajdziemy w pierogach ruskich jest bardzo prosty i tak samo bardzo łatwo przygotowuje się go. Najważniejszymi składnikami są ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, podsmażona cebulka oraz twaróg (ser biały).
Z czym jeść pierogi ruskie?
Pierogi ruskie najczęściej je się:
- podane z roztopionym masłem,
- z kwaśną śmietaną,
- z gęstym jogurtem (o wiele bardziej fit!),
- z surówką
- posypane natką pietruszki,
- z boczkiem, cebulą i kwaśną śmietaną,
- z pikantnym sosem chilli (dla lubiących wyzwania i niespotykane kombinacje).
Każda z powyższych propozycji podania sprawi, że Twoje pierogi będą pyszne!
Pierogi ruskie – kcal
Choć ciężko jest przedstawić dokładną kaloryczność pierogów, to można przyjąć, że 100g pierogów ruskich to około 195 kcal. W takim wypadku jeden pieróg o wadze około 50g, będzie miał około 98 kcal.
Pochodzenie pierogów ruskich
Wiele osób ze względu na nazwę kojarzy pierogi ruskie jako danie pochodzące z Rosji. Nic bardziej mylnego – nazwa pierogów ruskich wzięła się od Rusi Czerwonej. Jest to historyczna kraina na północno-zachodniej Ukrainie i południowo-wschodniej Polsce. Sama potrawa oraz nazwa nie mają nic wspólnego z Rosją.
Ile gotować pierogi ruskie?
Pierogi ruskie powinno się gotować około 3-4 minuty po wypłynięciu. Ważne jednak, żeby woda nie bulgotała zbyt mocno, żeby nie powstały dziury w pierogach, przez co farsz wypłynie na zewnątrz.
Czy pierogi ruskie są lekkostrawne?
Nie. Pierogi ruskie nie są lekkostrawne ze względu na składniki, z których przygotowuje się je. O ile zaspokajają głód na długo ze względu na mąkę i ziemniaki, tak nie powinno się ich jeść latem, a zamiast nich lekkostrawne posiłki.
Pierogi ruskie indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny pierogów ruskich będzie różnił się w zależności od użytych składników, jednakże należy przyjąć, że pierogi ruskie mają wysoki indeks glikemiczny, czyli mają wartość IG większą niż 70.
Pierogi ukraińskie a ruskie
Przede wszystkim musimy wspomnieć o tym, że nie ma czegoś takiego jak “pierogi ukraińskie”, a zmiana nazwy z ruskich na ukraińskie było bardzo symboliczne dla naszych zachodnich sąsiadów.
Chyba, że mówiąc “pierogi ukraińskie” mamy na myśli Czebureki – cienkie i chrupiące pierogi smażone na głębokim tłuszczu nadziewane mięsem (pierwowzór był z baraniną), kapustą lub serem. Jest to ukraiński fast food sprzedawany w budkach.
Jak mrozić pierogi ruskie?
Po przygotowaniu pierogów możesz się przerazić ile ich wyszło, dlatego bez problemu możesz również je zamrozić. Wykonaj te kilka prostych kroków:
- surowe (nieugotowane) pierogi oprósz mąką i wyłóż na deskę tak, żeby nie dotykały się ze sobą,
- włóż deskę do zamrażalnika,
- po około godzinie przełóż pierogi do woreczka,
- włóż z powrotem do zamrażalnika.
Dzięki takiemu przygotowaniu pierogów do mrożenia, możesz być pewny ich jakości i świeżości na długi czas!
Keto pierogi ruskie
Ze względu na ograniczenia jakie narzuca dieta ketogeniczna, niestety osoby będące w ketozie lub chcące w nią wejść nie mogą jeść tradycyjnych pierogów ruskich. Głównie ze względu na zawartość mąki w składnikach, która posiada gluten. Zamiast niej, można natomiast użyć mąki kokosowej, jajek, soli i gumy guar, która zastąpi gluten. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i postępujemy podobnie jak z tradycyjnymi pierogami – odstawiamy na około 30 minut, potem formujemy pierogi, faszerujemy itd.
Jeśli chodzi o farsz do keto pierogów ruskich, to najlepiej jest go przygotowywać z kapusty kiszonej, suszonych grzybów, cebuli, masła oraz soli himalajskiej oraz pieprzu.
Pierogi ruskie w ciąży
Pierogi ruskie nie powinny stanowić problemu dla przyszłych mam. W czasie ciąży można je jeść, ale trzeba pamiętać o dwóch ważnych rzeczach – nie przesadzajmy z ich ilością oraz dopilnujmy, żeby na pewno były dobrze ugotowane lub usmażone. W przypadku źle przygotowanych pierogów, patogenne drobnoustroje obecne w pierogach mogą zaszkodzić zarówno mamie, jak i dziecku.
Pierogi ruskie a dna moczanowa
W zmaganiu się z dną moczanową nie ma przeciwwskazań do spożywania pierogów ruskich. Są one nawet zalecane, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka, tłuszczu, węglowodanów oraz witamin i minerałów.
Co można zrobić z farszu na pierogi ruskie?
Czasem w życiu wyjdzie tak, że raz masz za dużo ciasta na pierogi, a czasem za dużo farszu. Jeśli uważasz, że zrobiłeś już wystarczająco dużo pierogów, wysypują się z Twojej zamrażarki, to dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ich w innej potrawie. Wśród propozycji w jaki sposób wykorzystać farsz są:
- placki ziemniaczane z farszu – czyli zastępujesz tarte ziemniaki swoim farszem,
- zapiekanka z farszem – na przemian plastry ziemniaka i farsz z pierogów ruskich,
- lasagne z farszem – Włosi byliby przerażeni, ale nie musisz o tym nikomu wspominać,
- krokiety z farszem, a do tego pyszny barszcz,
- gnocchi przygotowane z farszu,
- żurek z farszem.
To, co stworzysz z pozostałej masy ziemniaczanej w 100% zależy od Ciebie. Kombinuj, nie bój się eksperymentować i działaj!
Pierogi ruskie a cholesterol
Jeśli Twój poziom cholesterolu jest wysoki, to lepiej przygotować ruskie pierogi z kapustą lub mięsem. Wtedy masz większe prawdopodobieństwo tego, że danie będzie pełnowartościowe i niezbyt tłuste.