Pierogi ruskie

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Pierogi ruskie

Wiele osób chce przygotować ruskie pierogi, dlatego przychodzimy z przepisem na to pyszne danie! Przygotowuje się je nie tylko od święta, ale również na co dzień. Często jednak przepisy przekazywane z dziada pradziada zawierają proporcje składników “na oko”, przez co ciężko jest je przygotować nie znając się na kulinarnych podbojach. Sprawdź w jaki sposób przygotować najlepsze ciasto na pierogi ruskie, a także jak zrobić farsz, o którym będą mówić wszyscy. Oprócz tego, dostaniesz dawkę informacji, które powinieneś znać, jeśli zamierzasz przygotować pierogi ruskie!

Farsz na pierogi ruskie – z czym są te pierogi?

Farsz, który znajdziemy w pierogach ruskich jest bardzo prosty i tak samo bardzo łatwo przygotowuje się go. Najważniejszymi składnikami są ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, podsmażona cebulka oraz twaróg (ser biały).

pierożki w misce z okrasą i koperkiem

Z czym jeść pierogi ruskie?

Pierogi ruskie najczęściej je się:

  • podane z roztopionym masłem,
  • z kwaśną śmietaną,
  • z gęstym jogurtem (o wiele bardziej fit!),
  • z surówką
  • posypane natką pietruszki,
  • z boczkiem, cebulą i kwaśną śmietaną,
  • z pikantnym sosem chilli (dla lubiących wyzwania i niespotykane kombinacje).

Każda z powyższych propozycji podania sprawi, że Twoje pierogi będą pyszne!

Pierogi ruskie – kcal

Choć ciężko jest przedstawić dokładną kaloryczność pierogów, to można przyjąć, że 100g pierogów ruskich to około 195 kcal. W takim wypadku jeden pieróg o wadze około 50g, będzie miał około 98 kcal.

Pochodzenie pierogów ruskich

Wiele osób ze względu na nazwę kojarzy pierogi ruskie jako danie pochodzące z Rosji. Nic bardziej mylnego – nazwa pierogów ruskich wzięła się od Rusi Czerwonej. Jest to historyczna kraina na północno-zachodniej Ukrainie i południowo-wschodniej Polsce. Sama potrawa oraz nazwa nie mają nic wspólnego z Rosją.

Ile gotować pierogi ruskie?

Pierogi ruskie powinno się gotować około 3-4 minuty po wypłynięciu. Ważne jednak, żeby woda nie bulgotała zbyt mocno, żeby nie powstały dziury w pierogach, przez co farsz wypłynie na zewnątrz.

pierogi na brązowym talerzu z białym sosem

Czy pierogi ruskie są lekkostrawne?

Nie. Pierogi ruskie nie są lekkostrawne ze względu na składniki, z których przygotowuje się je. O ile zaspokajają głód na długo ze względu na mąkę i ziemniaki, tak nie powinno się ich jeść latem, a zamiast nich lekkostrawne posiłki.

Pierogi ruskie indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny pierogów ruskich będzie różnił się w zależności od użytych składników, jednakże należy przyjąć, że pierogi ruskie mają wysoki indeks glikemiczny, czyli mają wartość IG większą niż 70.

Pierogi ukraińskie a ruskie

Przede wszystkim musimy wspomnieć o tym, że nie ma czegoś takiego jak “pierogi ukraińskie”, a zmiana nazwy z ruskich na ukraińskie było bardzo symboliczne dla naszych zachodnich sąsiadów.

Chyba, że mówiąc “pierogi ukraińskie” mamy na myśli Czebureki – cienkie i chrupiące pierogi smażone na głębokim tłuszczu nadziewane mięsem (pierwowzór był z baraniną), kapustą lub serem. Jest to ukraiński fast food sprzedawany w budkach.

Jak mrozić pierogi ruskie?

Po przygotowaniu pierogów możesz się przerazić ile ich wyszło, dlatego bez problemu możesz również je zamrozić. Wykonaj te kilka prostych kroków:

  1. surowe (nieugotowane) pierogi oprósz mąką i wyłóż na deskę tak, żeby nie dotykały się ze sobą,
  2. włóż deskę do zamrażalnika,
  3. po około godzinie przełóż pierogi do woreczka,
  4. włóż z powrotem do zamrażalnika.

Dzięki takiemu przygotowaniu pierogów do mrożenia, możesz być pewny ich jakości i świeżości na długi czas!

Keto pierogi ruskie

Ze względu na ograniczenia jakie narzuca dieta ketogeniczna, niestety osoby będące w ketozie lub chcące w nią wejść nie mogą jeść tradycyjnych pierogów ruskich. Głównie ze względu na zawartość mąki w składnikach, która posiada gluten. Zamiast niej, można natomiast użyć mąki kokosowej, jajek, soli i gumy guar, która zastąpi gluten. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i postępujemy podobnie jak z tradycyjnymi pierogami – odstawiamy na około 30 minut, potem formujemy pierogi, faszerujemy itd.

Jeśli chodzi o farsz do keto pierogów ruskich, to najlepiej jest go przygotowywać z kapusty kiszonej, suszonych grzybów, cebuli, masła oraz soli himalajskiej oraz pieprzu.

gotowane pierogi z pietruszką

Pierogi ruskie w ciąży

Pierogi ruskie nie powinny stanowić problemu dla przyszłych mam. W czasie ciąży można je jeść, ale trzeba pamiętać o dwóch ważnych rzeczach – nie przesadzajmy z ich ilością oraz dopilnujmy, żeby na pewno były dobrze ugotowane lub usmażone. W przypadku źle przygotowanych pierogów, patogenne drobnoustroje obecne w pierogach mogą zaszkodzić zarówno mamie, jak i dziecku.

Pierogi ruskie a dna moczanowa

W zmaganiu się z dną moczanową nie ma przeciwwskazań do spożywania pierogów ruskich. Są one nawet zalecane, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka, tłuszczu, węglowodanów oraz witamin i minerałów.

Co można zrobić z farszu na pierogi ruskie?

Czasem w życiu wyjdzie tak, że raz masz za dużo ciasta na pierogi, a czasem za dużo farszu. Jeśli uważasz, że zrobiłeś już wystarczająco dużo pierogów, wysypują się z Twojej zamrażarki, to dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ich w innej potrawie. Wśród propozycji w jaki sposób wykorzystać farsz są:

  • placki ziemniaczane z farszu – czyli zastępujesz tarte ziemniaki swoim farszem,
  • zapiekanka z farszem – na przemian plastry ziemniaka i farsz z pierogów ruskich,
  • lasagne z farszem – Włosi byliby przerażeni, ale nie musisz o tym nikomu wspominać,
  • krokiety z farszem, a do tego pyszny barszcz,
  • gnocchi przygotowane z farszu,
  • żurek z farszem.

To, co stworzysz z pozostałej masy ziemniaczanej w 100% zależy od Ciebie. Kombinuj, nie bój się eksperymentować i działaj!

pierogi z okrasą i natką pietruszki

Pierogi ruskie a cholesterol

Jeśli Twój poziom cholesterolu jest wysoki, to lepiej przygotować ruskie pierogi z kapustą lub mięsem. Wtedy masz większe prawdopodobieństwo tego, że danie będzie pełnowartościowe i niezbyt tłuste.