Placki ziemniaczane – z czym jeść?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Placki ziemniaczane – z czym jeść?

Placki ziemniaczane są bardzo popularnym przysmakiem z kuchni Polskiej. Bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo elastyczna, jeśli chodzi o dodatki, które można do nich użyć. Czasem jednak zdarza się, że chcemy zjeść placki ziemniaczane z czymś nowym, co dotychczas nie jedliśmy. Żeby nie wyjść na głupiego lub żeby nie zmarnować przygotowanych wcześniej placków, stworzyliśmy dla Ciebie wpis, dzięki któremu już zawsze będziesz wiedzieć z czym można zjeść placki ziemniaczane. Nie czekaj, sprawdzaj!

Ze śmietaną

Najprostszy sposób podania placków ziemniaczanych, który jest znany przez wszystkich. Nie ma tutaj większej filozofii, po prostu na usmażone placki ziemniaczane kładziesz porządną łyżkę śmietany i wcinasz! Najprościej, najtaniej i bardzo smacznie!

Z gulaszem

Czyli placki ziemniaczane po węgiersku. Tak przygotowany posiłek jest bardzo syty, a zjedzenie go, pozwoli na pełny brzuszek przez najbliższe kilka godzin. Jako dodatek do tych placków, można użyć plasterki ogórków kiszonych czy korniszonów.

Ze schabem i bekonem

To propozycja, którą pierwszy raz spróbowaliśmy w Pietrówce w Wiśle i ten smak został z nami na bardzo długo.

Podobnie jak wersja z gulaszem, ze schabem i bekonem (boczkiem), te placki ziemniaczane były baaardzo syte, a do tego mieliśmy jeszcze kapustę zasmażaną. Połączenie schabu i placków jest niesamowita, a do tego mamy jeszcze tak pyszne dodatki. Nic więcej, tylko jeszcze zimne piwo i można iść dalej!

Z cukrem

Są również propozycje dla typowych łasuchów i słodkich dziurek. Takie połączenie może się wydawać, a niektórzy nawet powiedzą, że “placki ziemniaczane powinny być jedynie na słono”. Tego typu osoby na pewno nigdy nie spróbowały ich z cukrem, dlatego tak mówią. Jeśli jesteś ciekawy jak będzie smakowało takie połączenie – zachęcamy do spróbowania!

Z łososiem

Placki ziemniaczane możesz połączyć z dowolną wędzoną rybą – dorszem, łososiem czy makrelą. Na usmażone placki kładziemy kwaśną śmietanę, a następnie na wierzch dajemy poszarpaną rybę.

Pychota!

Z paprykarzem

Dziwne, no nie?

Mimo tego, że takie połączenie jest jedynie dla odważnych, warto spróbować placków ziemniaczanych z paprykarzem. Ten niecodzienny duet zachęca wyobrażeniem o nim, więc my na pewno też tego spróbujemy!

Z sosem pieczarkowym

To również pyszne połączenie, które zarazem jest szybkie do wykonania. Pieczarki i cebulę szklimy na maśle, zalewamy śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Delikatnie zagęszczamy mąką. Można do niego dodać mięso z kurczaka lub z indyka dla lepszego smaku.

Tak przygotowane placki ziemniaczane są bardzo popularne i wcale się temu nie dziwimy!

Z serem żółtym

Czasem nie ma co jednak kombinować. Ser żółty to klasyczny dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek czy innych posiłków, a swoje zastosowanie będzie miał również w przygotowaniu placków ziemniaczanych.

Jak go dobrze użyć?
Weź kostkę sera żółtego i trzyj. Trzyj, aż zetrzesz tyle sera żółtego, którym będziesz mógł bez problemu posypać wszystkie placki ziemniaczane.

Możesz posypać nim w czasie smażenia – wtedy ser żółty roztopi się na całym placku ziemniaczanym, opiewając go swoim smakiem. Innym wyjściem jest po prostu starcie sera po powierzchni już usmażonego placka. Wybór należy całkowicie do Ciebie!