Czy może być coś lepszego niż połączenie makaronu z camembertem i piersią z kurczaka? Według nas nie – uwielbiamy każdy z tych dodatków, a zamawiając pewien catering dietetyczny natknęliśmy się na właśnie takie danie. Już wtedy próbując po raz pierwszy byliśmy pewni, że będziemy rekonstruować to danie we własnej kuchni. Jak przygotować takie pyszne danie? Sprawdź sam!
Poniższe proporcje są na dwie porcje!
Składniki
- 15 dkg makaronu
- 20 dkg pieczarek
- około 100 ml śmietanki 30%
- camembert
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku (lub czosnek w proszku)
Instrukcje
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Podsmażamy na ładny złoty kolor. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Pieczarki kroimy na małe plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek (możemy smażyć na osobnej patelni lub dodając do piersi z kurczaka).
- Po usmażeniu pieczarek i piersi, zmniejszamy ogień i dodajemy ugotowany makaron. Przez chwilę mieszamy i zalewamy śmietanką. Dodajemy pokrojony w małe kawałeczki camembert i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub niewielką ilość granulowanego czosnku.
- Dokładnie mieszamy całość, przykrywamy i na małym ogniu czekamy aż cały camembert się rozpuści.
- Można podawać ze świeżą bazylią, natką pietruszki lub parmezanem.
Jeśli sos będzie wydawać Ci się zbyt rzadki, możesz dodać jeszcze więcej camemberta. Za rzadki – dodaj śmietankę lub wodę z gotowania makaronu. W naszym przypadku sos wyszedł bardzo gęsty, ale mimo tego bardzo nam smakowało to danie.
W tym daniu masz pełny wachlarz możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Możesz użyć suszone pomidory czy słonecznik. Wybierz sam co Ci smakuje i dodaj do tego makaronu!
Makaron z camembertem – wideo
Sprawdź jak przygotować makaron z sosem camembert na naszym filmiku!