Latem chętnie spędzasz czas na zewnątrz. Zapraszasz przyjaciół i rodzinę do swojego ogrodu. Czasem wystarczy pogawędka przy kawie i kawałku ciasta z letnimi owocami. Ale bywają też sytuacje, że chcesz ugościć swoich bliskich w wyjątkowy sposób. Jednak nie masz pomysłu na to, co do jedzenia przygotować. Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a z pewnością zachwycisz swoich gości!
Spis treści
Zadbaj o przystawki
Na każdej imprezie powinny pojawić się przystawki. Najlepiej by były to dania skomponowane z sezonowych warzyw i owoców. Możesz podać np. szparagi zapiekane w plastrach boczku, grillowane pieczarki skropione oliwą i posypane ziołami, koreczki, mini tortille z łosiem czy ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane serem. Zadbaj o to, by przystawki były ładnie wyeksponowane.
Podaj gościom lekkie, orzeźwiające dania
Latem, kiedy upał wszystkim daje się we znaki, na przyjęciu najlepiej sprawdzą się lekkie, orzeźwiające dania. Może to być klasyczny chłodnik, który podasz gościom tuż po przyjściu na przyjęcie albo jakiś orzeźwiający deser. Świetnie sprawdzi się w tej roli sorbet owocowy, sernik na zimno ze świeżymi owocami albo po prostu lemoniada z dodatkiem mięty. Na stole nie może zabraknąć też schłodzonego arbuza czy owocowych koktajli.
Nie zapomnij o sałatkach
Surówka ze świeżego ogórka, przyprawiona olejem i koperkiem będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Gościom możesz podać również sałatkę grecką ze świeżych warzyw i sera feta. Doskonałym pomysłem będzie również caprese z pomidorami, mozzarellą i awokado. Dobrze, by na stole znalazła się również chociaż jedna sałatka, która będzie stanowiła osobne danie. Na przykład makaronowa sałatka z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami i serem gran padano. Szykując sałatki na garden party, wystrzegaj się jednak majonezu oraz innych ciężkich sosów.
Pamiętaj, by nie zabrakło „czegoś na ciepło”
Jeśli impreza ogrodowa to koniecznie dania z grilla. Spróbuj jednak wyjść poza schemat i nie podawać gościom karkówki czy kiełbasy. Zaproponuj im w zamian za to łososia w orientalnej marynacie, kurczaka z ziołami czy steki wołowe. Na grillu możesz też przygotować pyszne dania wege. Papryka, pieczarki, bakłażan, cukinia. Każde z tych warzyw możesz położyć na tackach, przyprawić ziołami oraz skropić oliwą z oliwą. Goście z pewnością rozkoszować będą się również w smaku grillowanych marchewek czy krążków kukurydzy zamarynowanych w miodzie, oliwie i tymianku.
Zadbaj o orzeźwiające napoje
Na ogrodowym przyjęciu najlepiej sprawdzą się schłodzone napoje. Wykorzystaj owoce, które masz w domu i zrób kilka wariantów pysznej lemoniady. Do dzbanków powrzucaj cytrynę i miętę, kostki arbuza i plastry ogórka, świeże maliny z plastrami pomarańczy i oczywiście kostki lodu. Do każdej takiej mieszanki po prostu dolej wody. Możesz też dosypać odrobinę cukru lub ksylitolu, ale lepiej postawić na stolę cukiernice i pozwolić, by każdy z gości dosłodził sobie napój wedle upodobań.
Skorzystaj z pomocy profesjonalistów
Nie zawsze jednak jest czas na to, by przygotować urozmaicone dania. Szczególnie jeśli będziesz gościć wegan lub osoby, które na co dzień wykluczają ze swojej diety gluten, nabiał bądź inny składnik potraw. W takiej sytuacji najlepiej zamówić catering dietetyczny. Warszawa to miasto, gdzie nie brakuje ofert tego typu firm. Skorzystaj z propozycji MójCatering i wybierz dania, które usatysfakcjonują Twoich gości. Nie musisz od razu zamawiać jedzenia na cały tydzień. Wystarczy, że z menu wybierzesz 3 posiłki wegetariańskie lub niskowęglowodanowe na jeden konkretny dzień.