Jakie dania na Wielkanoc

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Jakie dania na Wielkanoc

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”. Każdy, kto tylko posiada mieszkanie lub po prostu swój własny kąt, też może powiedzieć, że jego cztery kąty to mini kraj, w którym posiada swoje własne obyczaje. Niektórzy mogą mieć uczulenie na jajka, przez co nie będzie mógł przygotować tego na śniadanie wielkanocne, ale no właśnie… Mimo wszystko, wszyscy posiadamy utarte tradycje, które nadała nam historia. Nie przedłużając – co przygotować na śniadanie wielkanocne?

Potrawy na wielkanocnym stole

Każda Wielkanoc rozpoczyna się od wielkanocnego śniadania, na które można przygotować takie potrawy wielkanocne jak:

  • jajecznica z grzybami,
  • szynka konserwowa faszerowana pastą z jajek,
  • gotowana biała kiełbasa z cebulką.

Jak możesz przygotować jajka? Sprawdź różne sposoby:

  • faszerowane jajka (np. szynką, z majonezem, musztardą i szczypiorkiem),
  • faszerowane jajka z chrzanem i majonezem,
  • sałatka z jajek z np. tuńczykiem,
  • pasta jajeczna z majonezem, cebulą i musztardą,
  • ugotowane jajka z pieczarkami w cieście francuskim.

Wszelkie potrawy, które wiążą się z jajkiem będą odpowiednie na śniadanie wielkanocne. Pamiętaj jednak, że nie możesz przesadzić z sytością w swoich posiłkach. Święta świętami, ale boczków będziesz pozbywać się wiele tygodni, jeśli nie miesięcy.

wielkanocny stół wielkanocne śniadanie

Dania wielkanocne na ciepło

Po pysznym śniadaniu warto przejść do czegoś większego – najlepiej obiadu. Wtedy wszyscy zasiadacie przy wielkanocnym stole i co widzicie? Między innymi to:

  • wielkanocny żurek – oczywiście z jajkiem i białą kiełbasą,
  • barszcz zabielany – tutaj także nie może zabraknąć ani jajek ani białej kiełbasy,
  • wieprzowina pieczona,
  • schab w ziołach,
  • faszerowany schab,
  • indyk,
  • kurczak,
  • kaczka,
  • gęś faszerowana,
  • kotlety z jajkiem przepiórczym,
  • zapiekanka z jajek z dodatkiem fety, mozarellą i brokułów.

Święta nie obyłyby się także bez przystawek lub sałatek na każdym wielkanocnym stole. Bardzo często można spotkać:

  • sałatki jarzynowe,
  • śledzie na różne sposoby,
  • pasty twarogowe,
  • biała kiełbasa w plastrach ze smażoną cebulką,
  • galaretki drobiowe,
  • pierogi (obowiązkowo pyszny farsz!).

Czym byłyby święta spędzane w domu zamiast pracy lub szkoły bez… deseru!

wielkanocne śniadanie przy świątecznym stole

Wielkanoc, a ciasta i desery

Tutaj obowiązkowa jest babka (może być tradycyjna, cytrynowa, z bakaliami, z lukrem, z cukrem pudem lub czekoladowo-waniliowa), a funkcję dodatku mogą pełnić – pascha, sernik (także z dodatkiem rodzynek lub bez), a także Mazurek wielkanocny (ciasto na kruchym cieście z półpłynnym kajmakowym, czekoladowym, bakaliowym lub marcepanowym nadzieniem z dodatkiem bakalii ułożonych w motyw bazi czy pozostałych wielkanocnych symboli), makowiec, miodownik, wieniec drożdżowy.

A na kolację… zazwyczaj dojada się to, czego nie zjadło się na śniadanie wielkanocne, obiad lub deser 😉

jakie potrawy na wielkanoc

Jak wyglądają wielkanocne potrawy w zależności od regionu, w którym mieszkamy?

Pomimo utartych tradycji w postaci potraw wymienionych powyżej, możemy także wyszczególnić dania, które podawane są podczas świąt wielkanocnych tylko w wybranych obszarach naszego kraju. Jesteś ciekawy co je Twój sąsiad? Sprawdź naszą listę poniżej!

  • Małopolska – w tym regionie podawana jest tzw. chrzanówka lanckorońska. Jest to zupa opierająca się na świeżo utartym chrzanie, z kawałkami wędlin i mięs, np. wędzonki i kiełbasy oraz warzyw. Według tradycji, danie zagęszcza się mąką oraz kwaśną śmietaną. Doprawia się je czosnkiem i koprem. A wszystko jest pięknie podawane z… jajkiem! Można też znaleźć tutaj strząskę (pasta z pokrojonych świątecznych wędlin i jajek wraz z chrzanem i przyprawami),
  • Śląsk – piękny region i piękne dania – można tutaj spotkać buchty (słodkie bułeczki), a także święcelnik (ciasto drożdżowe z wędliną), strucle i kołacze,
  • Podlasie – czerwony barszcz z kiszonych buraków, pascha oraz sękacz,
  • Wielkopolska – cielęcina z czosnkiem, studzienina (galareta z wieprzowych nóżek z dodatkiem octu i pieprzem),
  • Pomorze i Kujawy – podawana na ciepło lub zimno szynka w cieście, kuch z kruszonką (babka z kruszonką) lub marchewkowy kuch (biedne ciasto – jak zwał tak zwał; babka z marchwią), jajka smażone na słoninie, kujawiok (słodkie ciasto), żur kujawski,
  • Kaszuby – tutaj jada się gotowaną szynkę oraz zylc, czyli galaretkę z siekanych wieprzowych nóżek z uzupełnieniem w postaci włoszczyzny.
świątecznym stole zmartwychwstanie pańskie

W czasie świąt wielkanocnych nie można także zapomnieć o święceniu koszyczka z jedzeniem. Zawsze w tym okresie, osoby wierzące przygotowują swój wielkanocny koszyk, z którym dreptają do kościoła. Wśród nich muszą się znaleźć:

  • chleb – symbolizuje ciało Jezusa, przez co jest uznawany za najważniejszy symbol,
  • sól – minerał dający życie, a zarazem podstawa istnienia,
  • baranek – symbol zwycięstwa dobra nad złem i życia nad śmiercią.

Oprócz tego, księża bardzo często widzą w koszyczkach wielkanocnych:

  • jajko – zapewnia ono płodność,
  • chrzan – ze względu na to, że jego korzeń symbolizuje krzepę i siłę, a więc przynosi nam dobre zdrowie,
  • ser – nasz żółty kawałek sera oznacza przyjaźń między człowiekiem, a przyrodą. Gwarantuje także zdrowie i spokojny rozwój stada, z którego ser pochodzi, a więc kóz, krów oraz owiec,
  • wędlina – czasem spotykana pod postacią szynki, a czasem pod postacią kiełbasy. Symbolizuje ona zarówno zdrowie, płodność jak i dostatek,
  • ciasto – każdy je uwielbia, więc warto poświęcić, żeby nie poszło w te „złe” boczki. Ciasto oznacza umiejętność i doskonałość!

Koszyczek, który wierni zanoszą do kościoła powinien być wykonany w sposób tradycyjny z wikliny lub – tak jak widać to coraz częściej – z filcu lub drewna. Całość, powinna być w kolorystyce biało-zielonej. Dodatkowo, wszystko powinno być ozdobione tradycyjnym bukszpanem, a zawartość koszyczka powinna być przykryta białą serwetką.

Piękna, chrześcijańska tradycja święcenia jedzenia sięga najprawdopodobniej VIII wieku. W Polsce natomiast święcić zaczęto od dopiero około XIV stulecia. W przeszłości nie uczęszczano do kościoła z koszyczkiem. Robił to proboszcz, objeżdżając dwory szlacheckie. Po poświęceniu, pokarm mógł zostać spożyty w czasie wielkiej nocy.

Jednym z symboli, które kojarzyć się nam mogą ze świętami wielkanocnymi to śmigus dyngus obchodzony w każdy poniedziałek po świętach wielkanocnych. Jest on też nazywany „lanym poniedziałkiem”. Trzeba pamiętać, aby w ten dzień bez konsekwencji oblać wodą swoją rodzinę i najbliższych. „Śmigus” był sposobem spotykania się, a także polewaniem się perfumami czy wodą po nogach. Całe święto ma nam pomóc pozbyć się grzechu, chorób (leczenie się z brudu).

Pamiętaj, że święta wielkanocne jak i pyszne i obfite śniadanie wielkanocne są niedaleko od lata. Nie możemy w tym czasie odpuścić naszych świątecznych postanowień, a lato najlepiej rozpocząć z powerem! Jeśli po świętowaniu czterdziestodniowego postu, Twoja waga odczuwa nadmierne obciążenie podczas ważenia Cię, pamiętaj że możesz skorzystać z cateringu dietetycznego. W osobym wpisie („catering dietetyczny – czy warto„) opisaliśmy co uważamy o takich rozwiązaniach diet pudełkowych.

Jakie wy macie tradycje na Wielkanoc? Obchodzicie w ogóle coś takiego jak śniadanie wielkanocne? Lubicie jajka wielkanocne? Dajcie znać w komentarzu!