Zastanawiasz się jak zrobić pastę jajeczną? My korzystamy od zawsze z jednego i tego samego przepisu na pastę jajeczną, już od czasów mieszkania z rodzicami. Ten jeden przepis, który nam tak bardzo pasuje będziemy praktykować przez całe życie i będziemy przekazywać dalej!
Domowa pasta jajeczna spisze się jako smarowidło na chleb czy kanapkę, którą przygotujesz na śniadanie czy kolację. Sprawdź jak przygotowujemy naszą pastę jajeczną i przygotuj taką u siebie w domu!
Przepis na pastę jajeczną
Składniki
- 6 jajek
- 1 prostokątny serek topiony śmietankowy
- czubata łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy do smaku
- sól
- pieprz
- zielona cebulka lub szczypiorek (opcjonalnie)
Instrukcje
- Jajka gotujemy na twardo (10 minut gotowania). Pozostawiamy ugotowane jajka do wystygnięcia, a następnie obieramy je ze skorupki. Zimne jajka trzemy je na tarce na dużych oczkach.
- Następnie dodajemy serek topiony, majonez, musztardę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Do całości możesz dodać zieloną cebulkę lub szczypiorek lub po prostu udekorować swoją pastę zieleniną. Pasta jajeczna idealnie smakuje na bułce i z dodatkiem rukoli.
Pyszna pasta jajeczna z dodatkami
Do swojej pasty jajecznej możesz dodać również dowolne dodatki, które lubisz. Często spotykamy się z dodatkowymi udziwnieniami powyższej pasty jajecznej, my lubimy ją w formie tradycyjnej, bez dodatków. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, drugą połówkę lub rodzinę, możesz wykorzystać również:
– awokado (drobno pokrojone),
– suszone pomidory,
– paprykę,
– podsmażone pieczarki,
– rzodkiewkę (drobno pokrojoną),
– por (sparzony wrzątkiem i pokrojony w plasterki),
– ogórek kiszony.
Trzeba pamiętać, że ta domowa pasta jajeczna jest dość mdła, więc na kanapkach warto dodać świeżo mielony pieprz. Smak pasty ulegnie wzbogaceniu!