Kamień do pizzy – jaki wybrać?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Kamień do pizzy – jaki wybrać?

Każdy z nas chce przygotować w swoim domu pyszną i chrupiącą pizzę niczym z restauracji od prawdziwego Włocha. Z pomocą przychodzi kamień, który bardzo pomoże w idealnym wypieczeniu pizzy. Chcesz dowiedzieć się więcej, a także dowiedzieć się w jaki sposób wybrać kamień? Sprawdź nasz artykuł, w którym opisujemy każdy aspekt kamienia do pizzy!

Czym jest kamień do pizzy?

Kamień do pizzy to specjalny kamień, który ma postać płytki. Ma zazwyczaj kilka centymetrów grubości i jest w kształcie koła, kwadratu lub prostokąta. Kamienie mogą mieć różne rozmiary. 

Oprócz restauracji, kamień do pizzy wykorzystują również osoby prywatne, które chcą lepiej przygotowywać swoje przysmaki. 

kamień

W czym pomaga kamień do pizzy?

Podczas pieczenia pizzy o wiele lepiej sprawdzi się kamień, który równomiernie rozprowadza ciepło. Dzięki temu mamy pewność tego, że każdy fragment pizzy będzie miał identyczny smak. Dodatkowo, kamień nagrzewa się bardzo szybko i osiąga wysoką temperaturę. Pozwala to na o wiele szybsze przygotowanie pizzy niż używając standardową i tanią blachę.

Rodzaje kamienia do pizzy

W życiu nie może być łatwo. Istnieje wiele rodzajów kamienia do pizzy, a każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Najczęściej spotykanymi są:

  • szamotowy kamień do pizzy,
  • granitowy kamień do pizzy,
  • ceramiczny kamień do pizzy,
  • kordierytowy kamień do pizzy,
  • wulkaniczny kamień do pizzy,
  • nieprzywierający kamień do pizzy (powłoka non-stick).

Zebraliśmy je wszystkie w naszym artykule, a poniżej możesz sprawdzić zalety i wady każdego z nich!

Kamień do pizzy szamotowy

Zdecydowanie najpopularniejszy kamień, wykonany z bardzo wytrzymałej mielonej krzemionki z dodatkiem kruszyw (nazywanej szamotem). Idealnie i równomiernie rozprowadza ciepło na całą powierzchnię kamienia, pochłania nadmierną wilgoć i jest bardzo wytrzymały i odporny. Niestety ten nieidealny kamień do pizzy, ma również swoje minusy – jest trudny do domycia, a już po pierwszym użyciu, widać na powierzchni kamienia przebarwienia.

Kamień szamotowy zdecydowanie jest dobrym wyborem jako pierwszy kamień do pizzy dla każdego amatora pizzy na cienkim cieście.

powierzchnia kamienia czyścić kamień

Granitowy kamień do pizzy

Kamień granitowy do pizzy jest zdecydowanie cięższy od poprzednika. Ten kamień równomiernie rozprowadza ciepło, pochłania niepotrzebną w cieście wilgoć, dzięki czemu pizza po wypieczeniu jest chrupiąca. Charakterystyczne dla tego kamienia jest również to, że jego powierzchnia jest śliska, dzięki czemu może służyć jako podstawa do wyrabiania i wałkowania ciasta. Można go użyć również jako deskę do krojenia czy do podawania przekąsek. Niestety, z drugiej strony rozgrzewa się on wolniej niż kamień szamotowy i pochłania nieco gorzej wilgoć niż poprzednik.

Ceramiczny kamień do pizzy

Kamień, przy którym nie będziesz mógł spokojnie spać. Kamienie ceramiczne nagrzewają się bardzo szybko, ale tym samym jest duże zagrożenie tego, że po prostu pękną. Oprócz tego, istnieje duża szansa na przypadkowe zniszczenie kamienia. Jest to kamień, który można zakupić w najniższej cenie w porównaniu z pozostałymi. 

Kordierytowy kamień do pizzy

Ten rodzaj kamienia jest jednym z droższych, ale cechuje się wysoką trwałością. Wytrzymuje on ekstremalnie wysokie temperatury wulkanu na Hawajach, ale trzeba pamiętać, że trzeba go podgrzewać przed użyciem przez około pół godziny. Ten kamień sprawdzi się idealnie zarówno w piekarniku jak i na grillu.

Nie jest on jednak idealny. Jego cudowne właściwości przetrwania wysokich temperatur wiąże się również z tym, że ten kamień jest dość ciężki i kosztowny.

Wulkaniczny kamień do pizzy

Kordierytowy kamień potrafi wytrzymać temperaturę wulkanu, a wulkaniczny jest wykonany z wulkanicznej lawy!

Idealnie magazynuje i równomiernie rozprowadza ciepło oddając je pieczonej pizzy. Ciasto pizzy jest zawsze idealnie wypieczone i chrupiące. Potrawy nie przywierają do kamienia, nie wymagany jest również żaden rodzaj tłuszczu. Jest bezpieczny w kontakcie z żywnością i nadaje się również do pieczenia na grillu.

Wulkaniczny kamień jest również bardzo drogi i podobnie jak poprzednik – bardzo ciężki. Trzeba również pamiętać o cyklicznym konserwowaniu kamienia za pomocą oleju o wysokim punkcie dymienia.

Non-stick

Kamień wykończony nieprzywierającą powłoką pozwala na to, żeby nie martwić się o przyklejenie ciasta. Dodatkowo równomiernie rozprowadza ciepło. Z kamienia non-stick możemy piec pizzę jedną po drugiej. Wykonany z kamionki glazurowanej – jest to wyrób ceramiczny otrzymywany z użycia gliny z dodatkiem piasku kwarcowego lub szamotu. Kamień non-stick to również pewność zachowania czystości na kamieniu, będzie również dobry do przygotowywania innych potraw, np. ciast.

Ważne kryteria w wyborze kamienia do pizzy

Zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze aspekty, które musisz przemyśleć zanim zakupisz kamień. Są to:

  • materiał – według powyższej rozpiski rodzaju kamienia wybierz ten najlepszy,
  • kształt – chcesz przygotowywać w kształcie koła, kwadratu czy prostokąta? 
  • uchwyty – bez uchwytów jest ciężej wyciągnąć rozgrzany kamień z piekarnika lub grilla,
  • rozmiar – musimy mieć pewność tego, że nasz kamień zmieści się do naszego piekarnika lub grilla, bez polskiego powiedzenia “jak się popieści, to się wszystko zmieści”,
  • waga – im grubszy będzie kamień, tym dłużej nagrzewają się, utrzymują ciepło i będą trudniejsze do przenoszenia,
  • sposób czyszczenia – kamienie szamotowe do pizzy powinno się czyścić jedynie przy pomocy małej ilości wody wilgotną szmatką.

Jaki wybrać kamień do pizzy?

Powyżej zebraliśmy najważniejsze aspekty przy wyborze kamienia, a także każdą z cech charakterystycznych dla poszczególnych kamieni.

Każdy z nas będzie miał inne podejście do tego jaki kamień wybrać, ale można podzielić to według grup:

  • amator  – osoba, która sporadycznie przygotowuje pizzę w zaciszu domowym, chcąca raz na jakiś czas przygotować coś smaczniejszego powinna wybrać kamień szamotowy lub non-stick,
  • aspirant – osoba, która bardzo lubi pichcić w domowym zaciszu i chce zachwycać swoich gości raczej wybierze kordierytowy kamień,
  • restaurator lub włoch z włoskiej krwi – osoba, która zarabia na przygotowywaniu pysznej pizzy zakupi wulkaniczny kamień do wypieku pizzy.

To, jaki kamień wybierzesz zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Niezależnie od tego czy jesteś amatorem czy aspirantem i tak możesz wybrać wersję z lawy wulkanu jeśli tylko Twój portfel Ci na to pozwala!

Pamiętaj również, że kamienie do pizzy mają również inne zastosowania. Możesz wykorzystać je do przygotowywania placków, ciastek czy chleba.

ceramiczny kamień ma smak pizzy

Jakie akcesoria do pizzy się przydadzą?

Oprócz kamienia do pizzy, będziesz potrzebować jeszcze kilku rzeczy, które ułatwią Ci przygotowywanie, podawanie i jedzenie pizzy. Są to:

  • łopatka do pizzy,
  • nóż do pizzy,
  • stolnica silikonowa,
  • pierścień do pieczenia pizzy,
  • drewniana deska.

A Ty jaki kamień do pizzy wybierzesz dla siebie?