Bajgle – z czym jeść?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Bajgle – z czym jeść?

Bajgle są bardzo specyficznym rodzajem pieczywa, który do nie dawna nie były aż tak popularne jak w tym momencie. Tą bułkę możesz potraktować jak zwykłą bułkę, którą chcesz przygotować na śniadanie czy drugie śniadanie. Bywają jednak takie pomysły na bajgle, że uszy się nam będą trząść. Z czym najlepiej jeść bajgle? Sprawdź nasz wpis! Podpowiadamy!

Co to jest bajgiel i z czym go kojarzyć?

Bajgiel to żydowskie ciasto, które bardzo często jest mylone z obwarzankiem. Jest to drożdżowa bułka w kształcie pierścienia z Władcy Pierścieni. Bajgiel to bardzo zwarty miąższ i miękką skórkę z dziurką pośrodku. Mogą być one posypane makiem, sezamem, płatkami owsianymi czy nawet prażoną cebulką. Można czasem spotkać także wersje na słodko z rodzynkami czy cynamonem.

Bajgle zdecydowanie nie są chrupiące, są za to trochę gumiaste i twarde w swojej strukturze. To trochę jakbyśmy jedli zwykłe bułki pszenne po trzy dniowym odstaniu w chlebaku. Szczególnie są lubiane na terenie Nowego Jorku – oglądając serial „W Garniturach” antagoniści jedli właśnie bajgle.

Bajgle można przygotowywać na słodko i słono – w zależności od tego co chcielibyśmy akurat zjeść.

Zakłada się, że indeks glikemiczny bajgla wynosi 72.

bajgle z czym najlepiej jesc

Bajgle możesz potraktować jak zwykłą bułkę

To chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie jeśli chodzi o użycie bajgli. Możesz tutaj zaszaleć i dodać cokolwiek. Bardzo ciekawą propozycję przygotowali dla nas w Krakowie w Big Hat of Coffee. Ten pyszny bajgiel miał w sobie pesto, mozzarellę, pomidora, liście sałaty. Bardzo fajną propozycją na pyszną kanapkę jest także przygotowanie go z:

  • serkiem kanapkowym,
  • jajkiem sadzonym,
  • 2 plastry ulubionej szyneczki (np. parmeńskiej),
  • szczypiorkiem,
  • chrzanem,
  • rzodkiewkami.

Serek wymieszaj ze szczypiorkiem i chrzanem, a następnie posmaruj nim przekrojonego w pół bajgla. Połóż szyneczkę. Na patelni usmaż jajko sadzone na maśle w taki sposób jaki lubisz – może być na miękko lub twardo. Przełóż na swojego bajgla, na to rzodkiewka. Ideolo!

Ten przepis może być także użyty na śniadanie wielkanocne, a więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz w artykule pt. „Jakie dania na Wielkanoc„. Bajgle zdecydowanie urozmaicą Twoje święta, więc warto je spróbować!

jajkiem sadzonym, plastry awokado, jajka sadzone

Mamy także propozycję dla naszych wege-przyjaciół, którzy nie przepadają za mięsem lub są przeciwni jedzeniu mięsa. Spróbujcie bajgla z mozzarellą, pomidorem, szpinakiem, sałatą i szczypiorkiem.

Lubisz tuńczyka czy jakąkolwiek inną rybę? Spróbuj połączyć ze sobą bajgla (np. z makiem) z jajkiem sadzonym, masłem, rukolą, makrelą (lub inną tego typu rybą) i awokado. Po prostu usmaż jajko sadzone, przekrój bajgle, a następnie posmaruj masłem, i dodaj składniki w kolejności: rukola, makrela, plastry awokado, jajka.

Każdy z nas chciałby rozpoczynać dzień czymś pysznym, dlatego warto zaryzykować z bajglami!

Śniadanie śniadaniem, ale chcemy czegoś więcej od bajgli!

Uwielbiam pierś z kurczaka. Dlatego też muszą znaleźć się tutaj przepisy, w których składniki to między innymi filet z kuraka. Do przygotowania jednego z nich będziesz potrzebować:
• bajgle,
• oliwę,
• przyprawy (sól, pieprz),
• musztardę,
• miód,
• paprykę,
• masło,
• sałatę,
• pierś z kurczaka.

Oczyść pierś z kurczaka, posmaruj solą, pieprzem i dodaj kilka kropel oliwy. Przysmaż fileta na patelni (możesz to także zrobić w piekarniku, ale będzie zdecydowanie suchszy) i pokrój go na plastry. Wymieszaj musztardę i miód, które będą Twoim dressingiem. Bajgle przekrój w pół, a następnie rozsmaruj na nich masło. Na to daj dodatki w takiej kolejności: sałata, papryka, kurczak. Polej sosem musztardowo-miodowym. Przykryj drugą częścią bajgla.

A po obiedzie… deser z bajgli

Bajgle są na tyle wdzięczne, że mogą być one naszym towarzyszem przez cały dzień. Od śniadania, aż po… deser. Tak! Możesz do nich użyć takie dodatki, dzięki czemu będą one spełniać dokładnie to samo zadanie co ciasto! To jedyny sposób przygotowania bajgli, do którego nie potrzebujesz jajko sadzone! Jaki przepis polecamy? Polecamy wykorzystać te składniki:

ser biały, żurawina, migdały,
• z serkiem ricotta i konfiturą (np. porzeczkową),
masło orzechowe, banan, cynamon (połączenie, które także polecamy, jeśli ktoś zastanawia się z czym jeść owsiankę),
• ser biały, miód, orzechy prażone (np. z piekarnika).

No to jak? Który z pomysłów na cały, bajglowy dzień spodobał Ci się najbardziej? Dla nas jest to zdecydowanie bajgiel z piersią z kurczaka – syta, pyszna, a smak totalnie nie zapomniany.

jajka sadzone, plastry mozzarelli, liście sałaty, wędzony łosoś, żółty ser

Nie wiemy dlaczego tak dużo ludzi lubi jajka sadzone, widocznie jest to jakiś trend. Idealnie smakują również gdy dodamy plastry mozzarelli, liście sałaty, żółty ser. Wędzony łosoś powinien wieńczyć taką pyszną kanapkę. Czy zgadzasz się z naszymi pomysłami?