Sterylizatory do noży – co musisz o nich wiedzieć?

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Sterylizatory do noży – co musisz o nich wiedzieć?

Noże – jako podstawowe narzędzie w każdej kuchni lokalu gastronomicznego – mają być przede wszystkim ostre. Nie możesz jednak pomijać niezwykle ważnej kwestii. Chodzi oczywiście o ich czystość. Przygotowaliśmy artykuł, z którego dowiesz się, dlaczego warto zaopatrzyć się w sterylizator do noży. Sprawdź!

Dlaczego tak ważne jest dbanie o czystość noży?

Jakość serwowanych potraw jest ściśle związana nie tylko z jakością produktów, ale też używanych do ich przygotowania narzędzi i akcesoriów. Nóż każdego kucharza ma bezpośredni kontakt z żywnością. W lokalu gastronomicznym, gdzie dziennie przetwarzane są setki, jeśli nie tysiące porcji, najmniejszy ślad zanieczyszczenia czy bakterii na ostrzu noża prowadzi do skażenia wielu potraw, co z kolei może wywołać zatrucie pokarmowe klienta lub inne incydenty podobnego typu.

Chociaż regularne mycie usuwa większość widocznych zabrudzeń, mikroskopijne cząsteczki i mikroorganizmy mogą pozostać, powodując ryzyko dla zdrowia. Trzeba więc przestrzegać surowych zasad higieny oraz korzystać z profesjonalnych urządzeń do sterylizacji, które doskonale radzą sobie z zabijaniem wszystkich typów bakterii.

Sterylizator do noży dla gastronomii – co to jest?

Do zachowania najwyższego poziomu czystości narzędzi kuchennych w gastronomii bez wątpienia przydaje się sterylizator do noży, który nie zajmuje dużo miejsca, jest cichy i wykonany z materiałów trwałych, odpornych na trudne warunki. W kuchniach restauracyjnych tempo pracy jest często bardzo wysokie. Między przygotowaniem kolejnych dań nie ma zbyt wiele czasu na ręczne mycie i dokładne dezynfekowanie noży. Sterylizator pozwala zaś na szybkie i stuprocentowo skuteczne usuwanie drobnoustrojów oraz bakterii, dzięki czemu kucharze mogą skupić się na tym, co robią najlepiej – czyli na gotowaniu.

Sterylizator to również oszczędność czasu. Nie trzeba spędzać dodatkowych minut na ręcznym szorowaniu noży czy oczekiwaniu na ich suszenie. Wystarczy włożyć nóż, uruchomić cykl sterylizacji i po chwili mieć pewność, że jest on gotowy do kolejnego użycia, czysty i bezpieczny. W erze, gdzie jakość i bezpieczeństwo są na wagę złota, sterylizator do noży w gastronomii jest inwestycją, której wartości nie da się przecenić.

sterylizator do noży

Rodzaje sterylizatorów do noży

Sterylizatory do noży występują w kilku odsłonach. Najpopularniejsze są dwa z nich: wodne oraz UV. Najważniejsze informacje na ich temat zebraliśmy poniżej. Przekonaj się!

Wodne sterylizatory do noży

Wśród urządzeń do sterylizacji noży królują modele wodne. Zasada ich działania jest bardzo prosta. Woda zostaje podgrzana do tak wysokiej temperatury (do 90 stopni Celsjusza), by – razem z wysokim ciśnieniem – była ona zabójcza dla większości drobnoustrojów.

Trzeba jednak mieć świadomość, że sterylizator wymaga przyłącza wody, odpływu oraz zasilania elektrycznego. Niekiedy bywa, że trudno spełnić te warunki i konieczne jest szukanie alternatywy.

Sterylizator do noży UV

Doskonałą alternatywą są sterylizatory do noży UV, których odkażaczem jest nie woda, lecz specjalne lampy, które wykorzystują promienie ultrafioletowe i których żywotność wynosi nawet 11 tysięcy godzin (wymagają wymiany dopiero po pięciu latach). Co ważne, emitowane promieniowanie w żaden sposób nie wpływa na kucharzy czy inne osoby znajdujące się w kuchni. Dodatkowo przewagą tego rodzaju urządzenia jest to, że nie wymaga ono przyłącza wody. Z drugiej też strony noże nie są narażone na uszkodzenia, jak to może się niekiedy zdarzyć po kontakcie z wodą i wysoką temperaturą. Sterylizatory UV do noży mają także wbudowane specjalne czujniki, dzięki którym po otwarciu drzwiczek lampy automatycznie się wyłączają.

Sterylizatory mogą być poziome bądź pionowe i występują w różnych wariantach gabarytowych, tak by można było bez problemu dopasować je do dostępnej przestrzeni. Do tego też wybrane modele wyposażono w przezroczyste drzwiczki, więc bardzo dobrze widać, co jest w środku i nie trzeba bez potrzeby otwierać drzwiczek podczas odkażania.

Wybór odpowiedniego urządzenia zależy w głównej mierze od potrzeb i specyfiki miejsca, w którym będzie używany. Niektórym wystarczy niewielki sterylizator, który pomieści na przykład 8 noży o długości maksymalnie 30 centymetrów, innym zaś najlepszy będzie taki do 14 bądź 17 noży. Jeśli zaś chodzi o największe urządzenia, to są one w stanie odkazić jednocześnie nawet 30 sztuk noży.

Sterylizatory różnią się też budową i sposobem umieszczania w nich noży. Może to być albo szuflada, w której noże są układane na płasko, jeden obok drugiego, zachowując odpowiednie odstępy, albo precyzyjnie wyprofilowane uchwyty/wieszadła, przypominające nieco stojak na noże, gdzie umieszcza się je skierowane ostrzem do dołu.

Podsumowując, przed zakupem upewnij się, na jak duże urządzenie możesz sobie pozwolić oraz czy masz dostęp do bieżącej wody, czy też nie. Zwróć również uwagę, czy sterylizator posiada dobre zabezpieczenia, wyłączniki oraz certyfikaty i różne tryby pracy. Powodzenia i życzymy udanych zakupów! 2