Z czym kopytka na obiad?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Z czym kopytka na obiad?

Każdy zna kopytka ziemniaczane i pamięta smak kopytek z czasów dzieciństwa, gdy rodzice czy dziadkowie przygotowali je dla nas. Robią tyle samo szumu wokół siebie co kluski śląskie! Teraz, gdy już się usamodzielniliśmy, musimy sami je robić, a w pewnym momencie tracimy pomysły na to, z czym podawać kopytka, które robi się z ziemniaków. Przeczytaj nasz wpis, żeby dowiedzieć się w jaki sposób możesz umilić swoje kubki smakowe!

Czym dokładnie są kopytka?

Kopytka są nazywane także szagówkami. Określenie pochodzi z Wielkopolski, w której “na szagę” oznacza “na ukos”. Nazwa była ukłonem do sposobu cięcia ciasta. We Włoszech mówi się na nie gnocchi, a na Słowacji haluszki. Klasyczne kopytka to mączna potrawa, która jest przygotowywana z wcześniej ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej. Po dodaniu jajka, szklanki mąki pszennej lub ziemniaczanej oraz przypraw, formujemy z ciasta długi wałek, który następnie kroimy. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody. Następnie odcedzamy i… wcinamy. Podstawowy przepis na kopytka powinna umieć zrobić każda gospodyni domowa, ale również każdy z nas. Ale z czym podawać kopytka? Przeczytaj!

Z czym jeść kopytka w tradycyjnym stylu?

Tradycyjne polskie pyszne kopytka są na bazie ziemniaków i podaje się z podsmażoną cebulką oraz skwarkami z boczku lub słoniny. Mogą być lekko ciepłe. Do przygotowania kopytek nie potrzeba jakichś wielkich umiejętności kulinarnych. Świetnie smakują ze wszystkim!

Kopytka bardzo często spotyka się także po prostu polane odrobiną masła i posypane cukrem. Zamień cukier na cynamon lub owocowy sos, żeby dodać trochę fantazji do swoich kopytków. Oprócz tego, możesz je także podać po prostu z sosem pieczarkowym czy serowym lub też możesz posypać używając np. starty parmezan.

Chcesz trochę zaszaleć? Podsmaż na patelni uprzednio ugotowane ziemniaki (kopytka). Zmieni to delikatnie smak i będą jeszcze bardziej syte niż dotychczas.

Kopytka podawane są także często z mięsem duszonym z różnego rodzaju sosami, m.in. pieczeniowym czy wcześniej wspomnianym pieczarkowym. Idealnie pasują do dań mięsnych, które zastępują typowo codzienne dodatki takie jak ziemniaki.

Kopytka, które musisz spróbować, ale nigdzie ich nie ma

Definitywnie musisz kiedyś spróbować podsmażane kopytka ze świeżym szpinakiem. To jest coś z czym podawać możesz codziennie! Połączenie szpinaku, który nie od zawsze był spotykany w polskiej kuchni z tradycyjną polską kuchnią, zawsze tworzy niepowtarzalny i niezapomniany smak.

Kopytka bardzo dobrze komponują się z wszelkiego rodzaju grzybami, jednak naszym faworytem w tym przypadku są kurki. Co będziesz potrzebować do tego dania:

  • kopytka,
  • kurki,
  • masło,
  • cebula,
  • czosnek,
  • śmietanka,
  • przyprawy według własnych preferencji (najlepiej papryka oraz przyprawa do kurczaka).

W czasie, gdy Twoje kopytka się gotują, posiekaj cebulę oraz czosnek. Na patelni rozgrzej masło, na którym podsmażysz cebulę, czosnek i kurki. Gdy wszystko będzie rumiane, dodaj do nich śmietankę oraz swoje przyprawy. Poczekaj aż wszystko wyparuje – Twój sos musi zgęstnieć. Oczywiście gęstość Twojego sosu jest zależna całkowicie od Ciebie. Po przygotowaniu, polewaj nim kopytka. A na górę oczywiście natka pietruszki! To daje ciekawszy smak.

Pyszne są także kopytka na słodko, ale ciasto musisz przygotować z serem białym lub innym dodatkiem, dzięki któremu kopytka nie będą słone. Tak przygotowane danie z pewnością ucieszy dzieci! Składniki wybierz pod swoje własne preferencje. Możesz je także posypać zwykłym cukrem lub cukrem waniliowym.

Dla wege świrów

Podczas wyrabiania ciasta na kopytka, dodaj do niego twarogu (przeczytaj też więcej przepisów “z czym jeść twaróg”). Po uformowaniu wałka, pokrojeniu i ugotowaniu, weź maliny, rozgnieć je, a następnie wymieszaj z jogurtem. Tym sosem polewaj kopytka.

W czasie ugniatania ciasta, dodaj do niego wcześniej ugotowaną marchewkę. Tak jak w tradycyjnym przepisie – ugotuj swoje kopytka, a następnie podawaj z zwykłym sosem np. pieczarkowym.

Marchewkę możesz także zastąpić koperkiem, który delikatnie zmieni smak Twoich kopytek. A czym podać kopytka? Nie zastąpisz ich, są zbyt pyszne.

Możesz także do ciasta dodać koncentrat pomidorowy i tak zrobione kopytka podawać z sosem śmietanowym i gotowanymi brokułami. Twoje kubki smakowe Ci za to podziękują, a Ty nie będziesz mógł/mogła oderwać się od talerza! Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam kopytka!

Która z propozycji jest dla Ciebie najbardziej zaskakująca? Którą z nich spróbujesz?  Która z nich spowodowała, że chce Ci się zrobić kopytka? Masz inne pomysły z czym podawać kopytka? Daj znać w komentarzu!