Rodzaje kasz

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Rodzaje kasz

Kaszy, podobnie jak wszystko, co możemy znaleźć w kuchni, ma swoje rodzaje. Jest ona szczególnie lubiana przez osoby stosujące dietę, dietetyków czy osoby liczące kalorie, bo kasze mają małą kaloryczność. Co więcej, kasze są popularne ze względu na swoje walory smakowe, różnorodność pod kątem możliwego zastosowania, a także szybkie przygotowanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie są rodzaje kasz i do czego najlepiej go wykorzystać, to jesteś w idealnym miejscu. Sprawdź ten artykuł!

Rodzaje kasz i do czego je wykorzystać?

Zobacz poniższą listę poszczególnych kasz i poczytaj więcej na temat tej, która Cię interesuje najbardziej!

kasza gryczana

Kasza gryczana

Na pewno najpopularniejsza kasza dostępna na polskim rynku. Bardzo dobre źródło białka – od 10 do 16% zawartości. Jest ona również bardzo dobrze przyswajana, dlatego jest zalecana przede wszystkim osobom z aktywnym trybem życia. Dobry dodatek do mięs, ryb, sosów czy warzyw na patelni. Idealnie zastępuje ziemniaki.

Indeks glikemiczny – 54.

kasza bulgur

Kasza bulgur

Ten rodzaj kaszy ma bardzo dużą zawartość błonnika. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Ta kasza pasuje do praktycznie każdego posiłku. Tę kaszę można podzielić na drobnoziarnistą (nadaje się do zup, farszów i sałatek), średnioziarnistą i gruboziarnistą.

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna

Dzieli się na kilka różnych rodzajów w zależności od stopnia rozdrobnienia:

  • pęczak – drobna, średnia i gruba; Idealna do sosów i warzyw,
  • jęczmienna łamana – z dużą zawartością skrobi, zalecana osobom uprawiającym sport; dzięki swojemu składowi odżywia wszystkie komórki i mięśnie przez długi czas, 
  • jęczmienna perłowa (inaczej kasza perłowa) – polecana przede wszystkim cukrzykom, ponieważ oprócz regulowania metabolizmu, wyrównuje również poziom insuliny we krwi,

Równie popularna kasza w Polsce. Jej szerokie zastosowanie, pozwala na przygotowywanie z kaszy jęczmiennej gulasze, zapiekanki, sosy, kotlety mielone, krupnik, kaszotto, placki, sałatki warzywne i owocowe.

kasza jaglana

Kasza jaglana

Jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Nie ma dużej ilości skrobi i bardzo dużą ilość białka. Zawiera również witaminy z grupy B. Dodatkowo, jest lekkostrawna, nie uczula i nie posiada glutenu w składzie. Co ciekawe, spożywanie kaszy jaglanej wspomaga proces wychodzenia z grypy i przeziębienia.

Kaszę jaglaną można wykorzystać do praktycznie każdego dania.

Kasza manna

Kaszka, którą zna najprawdopodobniej każdy. W naszym przypadku jedliśmy ją w dzieciństwie ugotowaną na mleku podaną z cynamonem i cukrem. Pod względem dietetycznym, jest odpowiednia dla osób z problemami układu pokarmowego. Kasza manna zawiera bardzo dużo fosforu, żelaza i miedzi.

Kasza kukurydziana

Kasza, która jest najpopularniejsza w Ameryce. Niewielka ilość składników odżywczych, ale posiada dużo witaminy A oraz selenu.

Kasza kuskus

W składzie posiada żelazo, cynk, mangan, potas i witaminy z grupy B. To kasza w wersji instant, która wymaga tylko zalania wrzątkiem i odstawienia na kilka minut. 

Kasza owsiana

Kasza owsiana na ten moment jest słabo popularna w Polsce, przez co bardzo ubolewamy. Ten rodzaj kaszy poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wspomaga krążenie, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu. Ponoć zapobiega depresji, chroni przed rakiem, a także pomaga w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi.

Kasza orkiszowa

Bardzo bogata w składzie – zawiera witaminy A, B, E i D, poprawia wzrok, pracę układu nerwowego, pokarmowego, wspomaga odchudzanie. Oprócz tego, działa antyoksydacyjnie, opóźnia proces starzenia się komórek. Ma w składzie również fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i kobalt. A na domiar wszystkiego, pomaga w procesie produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dobrze komponuje się z mięsem i warzywami. Można również zrobić z niej placki zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Jaki rodzaj kaszy jest najlepszy?

Każdy chce wybrać najlepszą kaszę dla siebie, a ilość rodzajów kaszy przyprawia o zawrót głowy. Nie da się jednak wyszczególnić, który rodzaj kaszy jest najlepszy. W zależności od potrzeb organizmu czy trybu życia, każdy będzie musiał wybrać inną kaszę. Sprawdź powyższą listę rodzajów kaszy i wybierz tę, która będzie najlepsza dla Ciebie!