Jak zrobić omlet?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Jak zrobić omlet?

Omlet, zaraz obok jajecznicy, to jedno z najpopularniejszych propozycji na śniadanie lub na kolację. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie, proste i nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych. Mogą go przygotować zarówno dorośli, jak i dzieci. Ale co najważniejsze – w jaki sposób zrobić pyszny omlet? I jakie składniki dobrać? Sprawdź nasz artykuł!

Jak zrobić klasyczny omlet – krok po kroku

Poniżej nasz przepis, z którego zawsze korzystamy przygotowując omlety.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Rozbij jajka, dokładnie wymieszaj widelcem. Dodaj wodę lub mleko, sól oraz pieprz.

Suchą patelnię bez oleju postaw na bardzo niskim ogniu, a następnie zwiększ płomień i rozgrzej masło, ale uważaj, żeby nie zbrązowiało i nie zarumieniło się. Następnie wlej masę jajeczną.

Smaż całość bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi się zetną.

Delikatnie, ale pewnym ruchem odwróć nasz klasyczny omlet na drugą stronę i chwilę podsmaż. Podawaj z dodatkami.

podstawowy przepis na omlet

Puszysty omlet? Nic prostszego!

Oprócz powyższych składników będziesz potrzebować jeszcze proszek do pieczenia (według powyższych proporcji wykorzystaj ½ łyżeczki).

Zmienia się również delikatnie sposób przygotowania puszystych omletów.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtko natomiast wymieszaj z mąką (2 łyżki mąki) i mlekiem, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj proszek do pieczenia. Dopraw solą do smaku. Następnie połącz pianę z żółtkami i dokładnie wymieszaj.

Reszta, tj. smażenie na patelni nie zmienia się – wystarczy, że powoli rozgrzejesz patelnię, dodasz oliwę i usmażysz dokładnie z obu stron.

Jakie dodatki do omletów?

Dodatków do omletów może być naprawdę bardzo dużo i jedyne, co ogranicza Cię to Twoja wyobraźnia!

W zależności od swoich preferencji, nagłej zachcianki czy pory dnia, możesz przygotować omlety zarówno na słono, jak i na słodko! Mogą pojawić się również wariacje i połączenia, o których nie marzyło się nawet prawdziwym szefom kuchni! Poniżej przedstawiamy Ci krótką, ale bardzo treściwą listę naszych propozycji. Sprawdź i zachwyć się różnymi dodatkami do omletów!

Jak zrobić omlet na słodko

Jak się okazuje, bardzo dużo osób jest zwolennikami omletów na słodko. Wśród ich adoratorów na pewno znajdą się dzieci, które z większym apetytem zjedzą omleta na słodko niż wytrawnego.

Najpopularniejszymi słodkimi dodatkami do omletów są świeże owoce, serek waniliowy, dżem, nutella, a nawet sam cukier puder posypany po górze omletów. Możesz podawać również ze świeżymi owocami i bitą śmietaną – podobnie jak gofry. My często posypujemy cukrem pudrem.

Omlet austriacki

Omlet austriacki to trochę omlet, trochę ciasto – często nazywa się go omlet biszkoptowy (Kaiserschmarrn) i jest traktowany jako deser. Grube ciasto na omlet biszkoptowy w czasie smażenia jest rozszarpywane, a na końcu posypywane cukrem pudrem.

jak zrobić omlet na słono

Tego typu omlety spiszą się idealnie na pyszną propozycję na obiad. Poprzez dodanie odpowiednich dodatków możemy dostać smaczne, a przede wszystkim bardzo syte danie, które spisze się w każdej sytuacji.

Omlet na słono, czyli w wersji wytrawnej, łączy się z wieloma dodatkami. Z połączenia składników, które można wzajemnie ze sobą łączyć, tworzymy nowe, indywidualne kombinacje. Wśród najpopularniejszych dodatków na pewno znajdują się:

Często można również znaleźć takie połączenia jak szynka z pieczarkami i boczkiem. Na pewno w pamięci zostanie Ci również omlet z wędzonym łososiem, białym serem i szczypiorkiem. Posiłek teoretycznie będzie bardziej kaloryczny, ale… na pewno dużo bardziej aromatyczny i pełniejszy w smaku!

KLASYCZNY omlet francuski

Omlet francuski charakteryzuje się użyciem parmezanu. Masę jajeczną podsmażasz na maśle, a po ścięciu się spodu, posypujesz go serem, składasz i podajesz na ciepło.

jak zrobić omlet z warzywami

Omlet to szybki i pożywny sposób na sycące śniadanie. Różnorodność warzyw sprawia, że każdy może przygotować idealną dla siebie propozycję. Nam najbardziej smakuje z pomidorami, szpinakiem i brokułami, a sezonowo także ze szparagami. Tak naprawdę możesz dodać takie warzywa, które lubisz najbardziej. Bardzo często omlet z warzywami występuje w wersji z papryką i cukinią.

Frittata z warzywami

Frittata jest bardzo popularnym daniem włoskiej kuchni, który do złudzenia przypomina omleta. Przygotowuje się go najczęściej właśnie z warzywami. 

Składniki:

  • 2 jajka, 
  • 1 mała cebula, 
  • 0,5 czerwonej papryki, 
  • 4-5 różyczek ugotowanego brokuła
  • 1 pomidor, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • trochę startego sera, 
  • sól i pieprz.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Resztę warzyw kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonej cebuli i smażymy przez kilka minut.

W miseczce ubijamy jajka z przyprawami i dodajemy do nich podsmażone warzywa.

Taką mieszankę wylewamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na małym ogniu z obu stron aż jajka się zetną. Gotowy omlet posypujemy startym serem.

Smacznego!

Jak zrobić omlet na słodko pyszne śniadanie

jak zrobić omlet fit

Miłośnikom zdrowego odżywiania i liczenia kalorii polecamy omlet w wersji fit. W tym przypadku idealnie sprawdzą się płatki i otręby owsiane, a jako dodatki świeże owoce i orzechy. To oczywiście propozycja dla zwolenników słodkich śniadań. Natomiast jeśli wolisz omlet fit wytrawny, wykorzystaj do niego przede wszystkim warzywa oraz naturalne zioła i przyprawy.

Z naszego sąsiedniego sportowego środowiska (oczywiście należą tam nasi znajomi – my jemy, co chcemy, oni ćwiczą i katują się deficytem kalorycznym) dostaliśmy też pyszny klasyczny przepis na omleta bananowego z wykorzystaniem masła orzechowego. Sprawdź go poniżej!

Fit omlet – nasz klasyczny przepis

Składniki:

  • dojrzały banan,
  • połówka jabłka,
  • trochę wiórków kokosowych,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 3 jaja,
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek,
  • masło orzechowe.

Obierz banana, a następnie rozgnieć go widelcem w miseczce. Obierz połówkę jabłka i pokrój ją na drobne kawałki, a najlepiej zetrzyj ją. Dodaj pozostałe składniki – garść wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, 3 jajka i dokładnie wymieszaj. Zacznij podgrzewać patelnię na małym ogniu, następnie dodaj olej kokosowy i wylej wcześniej przygotowaną masę. Przykryj całość pokrywką. Gdy Twój omlet będzie na to gotowy, obróć go i wyłącz palnik. Zostaw go na rozgrzanej patelni na kilka chwil pod przykryciem. Później posmaruj swojego omleta masłem orzechowym, a górę posyp owocami lub orzechami włoskimi, fit świrze!

A Ty na co masz dziś ochotę?