Z czym naleśniki

Naleśniki, naleśniki, naleśniki i pancake’i. Ale ileż można jeść jedno i to samo? Nawet nas czasem nachodzi, że zjedlibyśmy naleśniki na słono (pięknie nazywane wytrawnymi) w zamian za naleśniki na słodko. Ale… Z czym będą najlepsze? Zobacz kilka naszych propozycji na ten temat!

Naleśniki z cukrem pudrem

Bardzo prosty przepis, bo to najbardziej podstawowa wersja naleśników, nie wymagająca szczególnego wysilania się. Po prostu robimy naleśniki, zwijamy bądź nie i posypujemy cukrem pudrem.

Naleśniki z dżemem

Podobnie jak wyżej – po przygotowaniu naleśników na patelni, smarujemy środkową część naleśników dżemem, zawijamy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Ze słodkością naleśników nie wolno przesadzić, bo nie dość że to nie zdrowe to i jeszcze nas zemdli z ilości słodyczy.

Naleśniki z Nutellą

Czasem nadejdzie nas ochota na coś bardziej słodkiego, a wtedy na pewno warto spróbować naleśnika z nutellą lub jakąkolwiek inną masą lub kremem kakaowym. Można też spróbować dodać do niego banana. Naleśniki na słodko, które Ci się nie znudzą! My polecamy do nich prawdziwą Nutellę lub masę kakową z Kauflandu. Jeśli poniesie Cię fantazja, możesz też dołożyć do tego masło orzechowe

Naleśniki z serem

Naleśniki można przyrządzić też z dodatkiem serem białym, który będzie bardzo dobrze komponować się w danie. Farsz przygotowujemy z małą ilością śmietany (tak, żeby ser delikatnie się zlepił) i cukrem (tym razem kryształem). To danie można bardzo szybko przyrządzić na obiad.

Racuchy

Ciasto na naleśniki przygotowujemy w sposób tradycyjny – wszystko ona słodko, ale metodykę przygotowywania zmieniamy w trakcie smażenia. Zamiast jednej całości, robimy kilka mniejszych placuszków, na które rozkładamy pokrojone w plasterki jabłka. Bardzo fajnie w ten sposób pasują kwaśne i twarde jabłka, które w obróbce termicznej delikatnie miękną, a po posypaniu cukrem pudrem, nie mamy efektu przesłodzenia.

Naleśnik wytrawny

Ale cóż to w ogóle za wynalazek i czy będziemy do tego używać wina wytrawnego? Oczywiście – nie! Naleśniki wytrawne to w skrócie mówiąc naleśniki z wkładką warzywną, mięsną lub serową. Propozycji z tej kategorii może być naprawdę dużo, jednym z najbardziej znanych i praktykowanych w Polsce jest na pewno pospolity krokiet. Ważne, żeby ciasto, które przygotowujesz na wersje bardziej wytrawne, nie miało w sobie cukru, a jedynie sól. Co może być wytrawne w naleśniku?

Naleśniki z parówką

Po przygotowaniu ciasta, smażymy placki, a następnie do środka dajemy parówkę, zawijamy naleśnika i dajemy na patelnię. Smażymy zarówno z prawej, lewej jak i z górnej i dolnej części naleśnika – tak, aby ten idealnie się spiekł z każdej strony. Po usmażeniu, obiad możemy posypać serem i natką pietruszki (a co! Jak szaleć to szaleć!).

Z szpinakiem, pieczarkami i fetą

Po przygotowaniu ciasta, smażymy naleśniki, a następnie na patelni bierzemy szpinak, pieczarki i fetę. Smażymy, aż pieczarki się zarumienią, szpinak zwiędnie, a feta się ładnie roztopi (pierwsze dajemy pieczarki, później szpinak, a na końcu fetę). Oczywiście w kwestii soli i pieprzu, jest to definiowane indywidualnie czy jest to w ogóle potrzebne. Po usmażeniu, rozkładamy farsz do naleśnika. Podajemy na ciepło.

Z… piwem

Tej wersji nie polecamy na śniadanie przed lub w pracy. Potrzebujemy do tego puszki piwa (w temperaturze pokojowej). W czasie przygotowywania ciasta, dodajemy piwo, dodajemy świeże zioła typu bazylia, oregano, szczypiorek czy natka pietruszki. To wytrawne danie smażymy na patelni i zajadamy się.

Kilka przepisów na naleśniki szybko się znajdzie, niektóre z nich warto spróbować – szczególnie polecamy naleśniki z Nutellą i bananem, ale nie mówcie o tym nikomu 😉

Jaki przepis Ty wybrałeś/wybrałaś? Powiedz nam w komentarzu!