Każdy kocha szarlotkę! Bardzo dobrze o tym wiemy i przygotowujemy ją z przepisu, który wyssaliśmy z mlekiem matki. Sprawdź przepis na łatwą domową szarlotkę. Jest banalnie prosty, szybki w przygotowaniu i co najważniejsze – szarlotka przygotowana w taki sposób jest po prostu PRZE-PY-SZNA. Wcale nie potrzebny jest biszkopt, żeby zrobić pyszne ciasto!
Składniki ciasta są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym, a samo przygotowanie jej jest banalnie proste. Sprawdź jak zrobić pyszną szarlotkę!
Składniki
- 5 jajek
- 35 dkg mąki pszennej
- 1,5 kg już obranych jabłek (czyli powinno być trochę więcej nieobranych jabłek)
- cukier waniliowy
- cynamon
- cukier puder lub ksylitol (lub inny zamiennik cukru)
- kostka palmy „z murzynkiem”
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
- 2 jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupki, a następnie wyciągamy żółtko z białka i odstawiamy na bok (białko zostaje nam jako „przekąska” w czasie przygotowywania ciasta).
- Na blacie, stolnicy lub specjalnej macie do ucierania wysypujemy 35 dkg mąki, dodajemy trochę cukru pudru lub ksylitolu (w zależności od preferencji ciasto może być bardziej słodkie lub mniej), dodajemy surowe jajko i żółtko. Ścieramy również wcześniej ugotowane żółtka. Dodajemy 2 łyżki śmietany 18%, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie kroimy margarynę w mniejsze kawałki i dodajemy do mieszanki. Całość bardzo dokładnie zarabiamy, aż pozbędziemy się grudek z jakiegokolwiek składnika.
- Jeśli gotowe ciasto będzie:
- – za rzadkie – dodajemy mąkę,
- – za gęste – dodajemy śmietanę,
- – za mało słodkie – dosładzamy cukrem pudrem.
- Po dokładnym zarobieniu ciasta bierzemy się za jabłka – ten proces lepiej zostawić na koniec, żeby z jabłek wytrąciło się jak najmniej wody.
- Musimy jabłka obrać. Następnie usuń gniazda nasienne, a potem zatrzyj na tarce. Pamiętaj też, że Dodajemy do nich cukier wanilinowy i cynamon – również w zależności od własnych preferencji. Całość mieszamy bardzo dokładnie.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a piec zaczynamy rozgrzewać do 180 stopni.
- Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na dwie części – 70% i 30%. Teraz będziemy używać 70% ciasta. Resztę ciasta najlepiej dać do lodówki. Większą część rozprowadzamy je na spodzie blachy i trochę po bokach blachy (1,5 kg jabłek to dość dużo i pewnie będzie z 2 cm samych jabłek, więc nie mogą one przylegać do blachy). Jeśli w jabłkach zebrała się woda, trzeba się jej pozbyć. Suche jabłka rozkładamy równomiernie po cieście na brytfance.
- W następnym kroku bierzemy pozostałość ciasta, robimy z tego małe, cienkie, nieregularne plasterki i rozkładamy po całym cieście przykrywając warstwę jabłek tu i ówdzie (tam, gdzie nam się spodoba). Plasterki ciasta smarujemy jeszcze rozbełtanym żółtkiem.
- Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około 40 – 45 minut. Trzeba pod koniec pilnować, bo lubi się mocno spiec.
I nasza pyszna szarlotka gotowa! Na pewno każdemu smakuje! Możesz podawać ją z bitą śmietaną, lodami czy po prostu posypaną cukrem pudrem.
Sprawdź jak przygotować naszą szarlotkę w wideoporadniku!
Poniżej jeszcze kilka słów na temat szarlotki.
Spis treści
Jakie jabłka na szarlotkę?
Najlepszymi rodzajami jabłek na szarlotkę są te jabłka, które będą mieć mało soku (w końcu i tak będziemy go wylewać z miski, a im więcej soku wyjdzie w czasie pieczenia, tym bardziej szarlotka będzie skapciała), a miąższ nie czernieje szybko. Do szarlotek najlepiej użyć jabłka rodzaju gloster, antonówka, szara reneta, kosztela, malinówka, delikates, papierówka, jonagold. Szarlotka ze zdjęć z przepisu jest z jabłek typu jonagold.
Szarlotka a jabłecznik – różnica
Różnica między szarlotką a jabłecznikiem jest bardzo niewielka, a nawet niezauważalna. Mówią o niej tylko nieliczni.
Szarlotka to rodzaj ciasta i jest na kruchym cieście lub półkruchym. Może być ona przygotowana zarówno z jabłkami jak i innymi owocami.
Jabłecznik natomiast jest ciastem, które ma tylko i wyłącznie jabłka, a ciasto może być inne niż kruche ciasto lub półkruche – drożdżowe, bezowe czy ciasto francuskie. Dodatkowo, jabłecznik można przygotować na ciepło czego nie można zrobić z szarlotką.
Ile piec szarlotkę?
Wszystko zależy od piekarnika (każdy jest inny). Według naszego przepisu, szarlotkę trzeba piec przez około 50 minut – najlepiej sprawdzić już po koło 40 minutach czy ciasto jest gotowe do wyciągnięcia.
W jakiej temperaturze piec szarlotkę?
Szarlotkę powinno się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż ładnie zarumieni się wierzch ciasta. Wtedy otrzymasz przepyszną szarlotkę!