Szarlotka – przepis na dużą blachę

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Szarlotka – przepis na dużą blachę

Każdy kocha szarlotkę! Bardzo dobrze o tym wiemy i przygotowujemy ją z przepisu, który wyssaliśmy z mlekiem matki. Sprawdź przepis na łatwą domową szarlotkę. Jest banalnie prosty, szybki w przygotowaniu i co najważniejsze – szarlotka przygotowana w taki sposób jest po prostu PRZE-PY-SZNA.

Sprawdź jak przygotować naszą szarlotkę w wideoporadniku!

Poniżej jeszcze kilka słów na temat szarlotki.

Jakie jabłka na szarlotkę?

Najlepszymi rodzajami jabłek na szarlotkę są te jabłka, które będą mieć mało soku (w końcu i tak będziemy go wylewać z miski, a im więcej soku wyjdzie w czasie pieczenia, tym bardziej szarlotka będzie skapciała), a miąższ nie czernieje szybko. Do szarlotek najlepiej użyć jabłka rodzaju gloster, antonówka, szara reneta, kosztela, malinówka, delikates, papierówka, jonagold. Szarlotka ze zdjęć z przepisu jest z jabłek typu jonagold.

Szarlotka a jabłecznik – różnica

Różnica między szarlotką a jabłecznikiem jest bardzo niewielka, a nawet niezauważalna. Mówią o niej tylko nieliczni.

Szarlotka to rodzaj ciasta i jest ciastem kruchym lub półkruchym. Może być ona przygotowana zarówno z jabłkami jak i innymi owocami.

Jabłecznik natomiast jest ciastem, które ma tylko i wyłącznie jabłka, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche – drożdżowe, bezowe czy ciasto francuskie. Dodatkowo, jabłecznik można przygotować na ciepło czego nie można zrobić z szarlotką.

Szarlotka – ile piec?

Wszystko zależy od piekarnika (każdy jest inny). Według naszego przepisu, szarlotkę trzeba piec przez około 50 minut – najlepiej sprawdzić już po koło 40 minutach czy ciasto jest gotowe do wyciągnięcia.