Calzone – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Calzone – przepis

Pyszny, duży pieróg z kuchni włoskiej, którego niektórzy nazywają po prostu składaną pizzą, która ma kształt pieroga? Przygotowanie calzone jest bardzo łatwe i każdy sobie z nim poradzi! Możesz upiec go jako danie główne, przekąskę czy kolację – wszystko zależy od Ciebie! Sprawdź jak zrobić calzone, to pyszne danie pochodzące z Włoch i dowiedz się o nim więcej!

Calzone – przepis

Ciasto na calzone jest zwykłym drożdżowym ciastem, które można w chwilę przygotować. Jest w kształcie pieroga, które wykorzystuje cienki placek i ulubione składniki. Przepis na calzone jest podobny do ciasta na pizzę

Według tych proporcji, które przedstawiamy poniżej, wychodzą 4 calzone o średnicy do 25 cm – możesz zrobić je większe, robiąc jeszcze cieńsze ciasto (choć my mieliśmy już naprawdę cienkie) albo przygotować kilka mniejszych. A może nawet 4 mniejsze, ale o grubszym cieście – to Ty decydujesz!

Łatwizna? No właśnie!

Calzone lepiej smakuje z dodatkiem dowolnego sosu – sos czosnkowy, pomidorowy, jogurtowy lub jaki tylko chcesz!

Niektórzy lubią również posypać startym serem calzone, ale powinieneś zrobić to raczej pod koniec pieczenia, żeby ser się nie spalił, a ładnie roztopił.

Przepis na pizza calzone – wideoporadnik

Sprawdź jak przygotować włoski pieróg z sosem pomidorowym lub jakimkolwiek innym krok po kroku!

Pizza pieróg, czyli pizza calzone

Calzone to tak naprawdę rodzaj włoskiej pizzy (nawet tak samo przygotowuje się ciasto na pizzę), którą w trakcie przygotowania składa się na pół i skleja jak pierogi. W środku oczywiście mamy farsz. Najbardziej oczywistym farszem jest sos pomidorowy oraz ser, ale przygotowuje się go na wiele sposobów. Cokolwiek zostało w Twojej lodówce – możesz to wykorzystać (pod tym kątem calzone jest lepsze niż pizza).

Tradycyjna pizza jest okrągła, natomiast pizza calzone składa się w pół – to takie proste!

Domowe calzone – farsz, który możesz przygotować

Z czym jeszcze możesz przygotować calzone oprócz z fetą i szpinakiem? Sprawdź nasze pozostałe propozycje:

  • sos pomidorowy z dodatkiem sera mozzarella,
  • sos z pomidorów z dodatkiem przecieru pomidorowego, pieczarki, papryka czerwona, szynka, mozzarella,
  • sos z pomidorów, pierś z kurczaka,
  • pierś z kurczaka, ser feta, szpinak, suszone pomidory,
  • szynka parmeńska, mozzarella,
  • Sos z pomidorów (lub krojone pomidory z puszki), ser mozzarella, ser ricotta, parmezan, szynka parmeńska lub prosciutto, kiełbasa, grzyby, smażone cebule i papryka, świeża bazylia, czarne oliwki (tradycyjny sposób przygotowywania calzone będzie różnić się w zależności od regionu i będzie wykorzystywać inne składniki farszu).

Oczywiście zamiast tego możesz wykorzystać wszystko, co masz w lodówce! Możesz bez problemu przygotować calzone wegetariańskie. Ogranicza Cię tylko Twoja własna wyobraźnia, a z nią zdecydowanie przygotujesz calzone z pysznym farszem.