Każde ciasto potrzebuje mieć ozdobę, mimo tego, że ciasta same w sobie są słodkie i po prostu pyszne. My praktykujemy od wielu lat jeden i ten sam przepis na domowy lukier cytrynowy, który przekazywany jest u nas z pokolenia na pokolenie. Tak przygotowany lukier nie ma prawa się nie udać i zawsze masz gwarancję, że wyjdzie idealny! Sprawdź nasz przepis na lukier, który proponujemy. Można spotkać się również z innymi nazwami na cytrynowy lukier. Niektórzy nazywają go „lukier tradycyjny” lub „lukier królewski” (Roayl Icing).
Ostrzegamy jednak – wykorzystuje on tradycyjne sposoby przygotowania lukru, a nie z torebki czy z wykorzystaniem miksera. Czas przygotowania nie jest zbyt duży, a po przygotowaniu szybko zastyga.
Sprawdzony przepis na lukier
Składniki
- 10 dkg cukru pudru
- łyżka zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
- Cukier puder przesypujemy przez sitko do makutry. Dolewamy łyżkę zimnej wody, a także sok z cytryny.
- Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki i jednolity lukier i zaczną pojawiać się bąbelki.
- Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
- Jeśli lukier jest zbyt gęsty (musi mieć konsystencję lukru), dodajemy wodę lub trochę soku z cytryny – w zależności od tego jak smakuje (jeśli jest bardzo kwaśny, dajemy wodę, a jeśli nie czuć kwasowości, dodajemy wodę).
Oczywiście wykorzystując ten przepis, będziesz w stanie przygotować kolorowy lukier! Wystarczy, że dodasz barwnik podczas mieszania i poprawisz konsystencję cukrem pudrem – pamiętaj, żeby sprawdzić konsystencję lukru przed wyłożeniem go na ciasto.
Jak zrobić lukier na babkę wielkanocną
Powyższy przepis na biały lukier idealnie spasuje na babkę wielkanocną czy inne słodkości, które przygotowujesz na święta wielkanocne. Podkreśli delikatnie słodki smak babki, dzięki czemu Twoje ciasto będzie jeszcze pyszniejsze!