Lukier cytrynowy – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Lukier cytrynowy – przepis

Każde ciasto potrzebuje mieć ozdobę, mimo tego, że ciasta same w sobie są słodkie i po prostu pyszne. My praktykujemy od wielu lat jeden i ten sam przepis na domowy lukier cytrynowy, który przekazywany jest u nas z pokolenia na pokolenie. Tak przygotowany lukier nie ma prawa się nie udać i zawsze masz gwarancję, że wyjdzie idealny! Sprawdź nasz przepis na lukier, który proponujemy. Można spotkać się również z innymi nazwami na cytrynowy lukier. Niektórzy nazywają go „lukier tradycyjny” lub „lukier królewski” (Roayl Icing). Sprawdź jak zrobić lukier cytrynowy!

Ostrzegamy jednak – wykorzystuje on tradycyjne sposoby przygotowania lukru, a nie z torebki czy z wykorzystaniem miksera. Czas przygotowania nie jest zbyt duży, a po przygotowaniu szybko zastyga. Z tym lukrem nasze słodkie wypieki będą smakować lepiej niż z jakimkolwiek gotowym lukrem cytrynowym.

Sprawdzony przepis na lukier

Oczywiście wykorzystując ten przepis, będziesz w stanie przygotować kolorowy lukier! Wystarczy, że dodasz barwnik podczas mieszania i poprawisz konsystencję cukrem pudrem – pamiętaj, żeby sprawdzić konsystencję lukru przed wyłożeniem go na ciasto. Używaj do dekoracji ciast czy innych słodkich wypieków lub jakkolwiek tylko chcesz!

Jak zrobić lukier na babkę wielkanocną

Powyższy przepis na biały lukier idealnie spasuje na babkę wielkanocną czy inne słodkości, które przygotowujesz na święta wielkanocne. Podkreśli delikatnie słodki smak babki, dzięki czemu Twoje ciasto będzie jeszcze pyszniejsze!