Co to jest za przepis! Chyba jeden z naszych najulubieńszych! Pomimo tego, że z samym daniem jest trochę dłubania i zajmuje około dwóch godzin, żeby dobrze przygotować całość, to i tak na długo zostanie w naszych serduszkach i będziemy go wykorzystywać kiedy tylko będziemy mieć więcej czasu.
Sprawdź nasz przepis na makaronowe muszle nadziewane szpinakiem – warte spróbowania!
Składniki
- 125 g makaronu muszle (rodzaj makaronu Conchiglioni)
- SOS *POMIDOROWY*
- 0,5 łyżeczki oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/6 szklanki bulionu lub rosołu
- 0,5 puszki krojonych pomidorów
- 0,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru i suszonego oregano
- posiekane świeże listki bazylii
- NADZIENIE
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1 ząbek czosnku
- 100 g szpinaku
- 75 g sera pleśniowego
- 100 g tartej mozzarelli
Instrukcje
- Na samym początku przygotuj makaron – ugotuj go w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle jest to około 10 minut). Po ugotowaniu odcedź i wyłóż na talerz – uważaj, żeby muszle nie skleiły się ze sobą.
- SOS POMIDOROWY
- Do garnka nalej oliwę z oliwek i podsmaż starty lub bardzo drobno pokrojony czosnek. Dodaj bulion, pomidory, koncentrat, a także bazylię. Wymieszaj bardzo dokładnie, a następnie gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. Następnie przelej cały sos pomidorowy do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia.
- NADZIENIE
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę taką jak lubisz.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj filety z kurczaka i dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem oraz kuminem. Obsmaż całą pierś z każdej strony co chwilę mieszając.
- Dodaj obrany i starty czosnek i wymieszaj – podsmaż przez chwilę. Dodaj opłukany szpinak. Smaż tak długo, aż szpinak zwiędnie.
- Następnie odstaw z ognia patelnię i dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy, połowę mozzarelli i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do wcześniej ugotowanych makaronowych muszli włóż nadzienie i ułóż w sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Posyp całość resztą mozzarelli.
- Piecz przez około 25 minut pod przykryciem.
Sprawdź jak przygotowujemy muszle krok po kroku w naszym wideoporadniku!