Masz zalegającą cukinię? A może po prostu masz ochotę na pyszną cukinię faszerowaną? Mamy jeden przepis, z którego korzystamy, żeby zrobić cukinię faszerowaną i powinieneś go poznać tu i teraz!
Ostrzegamy – z tym przepisem jest trochę do roboty, ale odwdzięcza się to naprawdę pyszną cukinią faszerowaną mięsem mielonym.
Spis treści
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym

Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- oregano
- kurkuma
- 350 ml bulionu
- 50 g ryżu
- 2 średnie cukinie
- natka pietruszki
- jajko
- mozzarella
Instrukcje
- Obieramy i kroimy w małą kosteczkę cebulę. To samo robimy z ząbkami czosnku (lub przeciskamy przez praskę).
- Na patelnię rozlewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy czosnek. Gdy zacznie się rumienić, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
- W międzyczasie kroimy pieczarki w małe plasterki.
- Do podsmażonej cebuli wrzucamy mięso mielone i smażymy bardzo dokładnie. Po usmażeniu dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki.
- W tym czasie przekrajamy cukinię w pół i wydrążamy środek cukinii zostawiając go w osobnej miseczce (będziesz go potrzebować!).
- Do mięsa dodajemy pokrojone pieczarki i przyprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku. Czekamy, aż woda całkowicie wyparuje.
- Do farszu dodajemy pół łyżeczki przypraw – słodkiej i ostrej papryki, oregano i kurkumy. Delikatnie smażymy, dodajemy ryż oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię przykrywą i dusimy przez około 25 minut. Jeśli na koniec został jakiś płyn, wygotujemy go bez przykrycia.
- Podczas delikatnego gotowania mięsa w bulionie, przygotowujemy cukinię. Dajemy ją na papier do pieczenia rozłożony na blasze. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.
- Gdy bulion już wyparuje, wrzucamy wycięty miąższ z cukinii oraz pokrojoną natkę pietruszki. Smażymy przez chwilkę.
- Odstawiamy z patelni, odkładamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajko do farszu i mieszamy bardzo dokładnie. Farsz wypełniamy wgłębienia w cukinii. Posypujemy startą mozzarellą.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.