Jakie garnki wybrać? Zwróć uwagę na tych 5 rzeczy!

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Jakie garnki wybrać? Zwróć uwagę na tych 5 rzeczy!

Garnki to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Korzystamy z nich podczas gotowana zupy, mleka, jajek, ryżu czy innych produktów spożywczych. Dobrze dobrany komplet garnków to gwarancja codziennych, małych sukcesów kulinarnych. Jakie garnki wybrać? Podpowiadamy!

Jakie garnki wybrać na indukcję?

Jakie garnki warto kupić? Wybierając je, w pierwszej kolejności pod uwagę należy wziąć rodzaj kuchenki, na jakiej będą użytkowane. O ile w przypadku urządzeń elektrycznych, gazowych czy ceramicznych dobrze sprawdzi się większość naczyń dostępnych na rynku, o tyle kuchenki indukcyjne wymagać będą specjalnych garnków. Jakie wybrać garnki do indukcji? Przed zakupem należy się upewnić, że nadają się one do użytkowania na płycie indukcyjnej. Garnki na indukcję muszą być prawidłowo oznaczone. Na ich dnie lub opakowaniu powinien się znajdować symbol indukcji – zwojnica. Równie ważną kwestią jest ich dno. Jakie garnki najlepiej kupić do kuchenki indukcyjnej? Ich dno powinno wykazywać właściwości ferromagnetyczne. Jedynie wówczas płyta będzie mogła wykryć takie naczynie, a co za tym idzie – zadziałać. Aby sprawdzić, czy dno garnka zawiera materiał ferromagnetyczny, wystarczy przyłożyć do niego magnes. Jeżeli go przyciągnie, to znak, że naczynie nadaje się do użytkowania na kuchence indukcyjnej. Dno tego typu garnka powinno mieć grubość nie mniejszą niż 5-10 mmm. W przeciwnym wypadku nie będzie się on nadawał do dłuższego gotowania, a z czasem zacznie się deformować. Skutkiem tego będzie nierównomierne rozprowadzanie ciepła i niedokładne przyleganie do płyty. Jakie wybrać garnki do gotowania na indukcji? Ich dno może się składać z jednej lub kilku warstw. Najwyższej jakości garnki indukcyjne posiadają powłokę, którą tworzy od 3 do 6 warstw, z czego każda pełni określoną funkcję. Najbardziej zewnętrzną wykonuje się z ferromagnetycznego materiału, środkową – stopu stali nierdzewnej lub aluminium, wewnętrzną – z nieprzywierającego tworzywa.

jakie garnki wybrać

Jakie garnki najlepiej kupić?

Jakie wybrać garnki kuchenne? Kolejna bardzo ważna kwestia to materiał, z którego zostały wykonane. Które garnki wybrać? Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się naczynia ze stali nierdzewnej. Trudno się temu dziwić. Są one odporne na uszkodzenia, zarysowania, wgniecenia, wysokie temperatury, detergenty oraz zawarte w żywności kwasy. Co więcej, dobrze przywodzą ciepło, są łatwe w utrzymaniu w czystości, a produkty spożywcze nie przywierają do ich powierzchni.

Jakie wybrać garnki? W wielu kuchniach można znaleźć naczynia aluminiowe. Są one lekkie, a co za tym idzie – wygodne w przenoszeniu z miejsca na miejsce. Dobrze przewodzą ciepło, szybko rozprowadzają wysoką temperaturę i żywność nie przywiera do ich dna. Uwaga! W tego typu garnkach nie należy przygotowywać dań kwaśnych. Podczas ich przyrządzania dochodzi bowiem do uwalniania szkodliwych związków wpływających negatywnie na organizm.

Jak wybrać garnki? Szukając naczyń, które posłużą przez długi czas, nie tracąc swoich cennych właściwości, warto postawić na te, do produkcji których zostało wykorzystane żeliwo. Są one bowiem odporne na uszkodzenia, zarysowania oraz wysokie temperatury. Dobrze rozprowadzają ciepło i długo utrzymują temperaturę potrawy. Do ich zalet zalicza się także możliwość gotowania bez tłuszczu oraz użytkowania w piekarniku.

Następna propozycja to garnki emaliowane. Naczynia tego typu są w pełni bezpieczne. Nie uwalniają bowiem szkodliwych substancji, nawet wówczas, gdy są podgrzewane do wysokich temperatur. Z takich garnków bez obaw mogą korzystać seniorzy oraz osoby borykające się z alergiami.

jakie garnki wybrać

Jakie garnki wybrać do kuchenki gazowej, ceramicznej, elektrycznej czy gazowej? Najważniejsze, by były one wykonane z wytrzymałych, odpornych na uszkodzenia, nieprzywierających, równomiernie rozprowadzających ciepło materiałów. Dzięki takim garnkom codzienne gotowanie stanie się czystą przyjemnością.