Devolay – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Devolay – przepis

Czy tylko u nas devolay był zmorą w domu rodzinnym? Mamie nigdy nie udawał się ten pyszny kotlet zawijany z masłem, a tata zawsze dopominał się o właśnie to danie. Dlatego też podjęliśmy się tego zadania i przygotowaliśmy przepis z jednym właściwym nadzieniem. Oczywiście wariacji na temat wypełnienia kotleta jest wiele, ale nam smakuje właśnie ten najprostszy.

Devolay, a tak naprawdę to kotlet de volaille klasycznie przygotowuje się z masłem w środku i z żadnymi dodatkowymi bajerami. Sama nazwa od francuskiego de volaille oznaczającego „z drobiu” już sugeruje nam, że ten przepis musi być bardzo łatwy – w końcu dla francuzów (którzy najprawdopodobniej są pionierami tych kotletów) to zwykły kotlet z drobiu.

Kotlet devolay (de volaille) – przepis

Ciężko jest nam wyznaczyć dokładną ilość każdego ze składników jakie powinien mieć kotlet de volaille. To, co musisz wiedzieć, to to że jedna pierś wystarcza na dwie osoby – po roztłuczeniu na cienkie kotlety będzie idealne (akurat gdy robiliśmy ten przepis, dostała się nam miniaturowa pierś, dlatego kotleciki są mniejsze i bardziej na jedną osobę). Inna ważna rzecz – masła nie może być za dużo w kotlecie, bo wypłynie. Do wprawy dojdziesz pewnie dopiero przy drugim czy trzecim devolay’u, więc nie załamuj się po pierwszej nieudanej próbie. Jeśli masło jest widoczne przez rozbite, zwinięte i nie opanierowane mięso, oznacza to, że albo mięso jest za bardzo rozklepane, albo masła jest za dużo. To trzeba wyczuć. I co mega ważne – musisz mieć folię spożywczą przy rozklepywaniu mięsa. Zdecydowanie ułatwi Ci to późniejsze faszerowanie kotletów. Zakładając folię spożywczą zwiększysz również prawdopodobieństwo tego, że nie rozwalisz mięsa.

Wyłączam gadulstwo i nie przedłużam – sprawdzaj przepis na kotlet de volaille!

Jak zrobić kotlet de volaille – wideoporadnik

Sprawdź jak łatwo można przygotować kotlet de volaille z chrupiącą panierką! To kilka prostych kroków zamkniętych w naszym krótkim filmiku!

Z czym podawać kotlety devolay?

Wiesz jak to mówią – wolność Tomku w Twoim domku. Jedz z tym, co tylko Ci się podoba!

Kotlety devolay możesz podawać z:

Oprócz powyższego, przydałaby się również jakaś sałateczka, np.:

  • kapusta pekińska, ogórek, pomidor, sos sałatkowy włoski,
  • kapusta pekińska, ogórek, marchewka, sok z cytryny, majonez,
  • marchewka z groszkiem,
  • surówka z marchewki i jabłka.

Do udekorowania całości możesz użyć posiekanej natki pietruszki.

I tak skomponowane danie można wcinać!

Devolay – jak zawijać

Kotlet de volaille zawija się bardzo łatwo, ale trzeba mieć w tym nieco wprawy. Poniżej najważniejsze zasady:

  • ustaw masło (lub masło klarowane) na górze kotleta zostawiając nieco przestrzeni po bokach,
  • zawijając, dociskaj mięso do masła z każdej strony,
  • zawijaj de volaille do samego końca i w dłoni delikatnie ściśnij całą roladkę.

Proste, prawda?

Ważne jest również, żeby dobrze wykorzystać bułkę tartą – najlepiej, żeby były jej dwie warstwy, żeby zapewnić sobie, że masło nie wypłynie. Nie musisz również skupiać się na maśle klarowanym – możesz użyć zwykłego, a Twój kotlet i jego chrupiąca panierka będą idealne!

Devolay – z czym w środku

Devolaya przygotowuje się na wiele sposób, można kombinować z czymkolwiek ma się akurat w lodówce. Takimi najpopularniejszymi są na pewno:

  • masło (klasyczne wypełnienie),
  • masło z natką pietruszki,
  • ser żółty,
  • ser żółty z szynką,
  • masło z serem żółtym,
  • masło z koperkiem,
  • pieczarki,
  • pieczarki z serem żółtym,
  • szpinak i ser feta.

To, czego na pewno nie rozumiemy to jak kotleta de volaille przygotowuje się ze schabu… W końcu de volaille to „z drobiu”. No ale właśnie tacy są Polacy! Dlatego pamiętaj – przygotowuj de volaille tylko z masłem w środku!

Wypełnienie z natki pietruszki i masła czy zawierające kawałek sera może być równie dobre, ale wolimy zwykły kotlet de volaille i natkę pietruszki na wierzchu.

Devolay – w jaki sposób i jak długo smażyć?

Musisz pamiętać o tej zasadzie, że smażymy na małym ogniu. Dzięki temu kotlet z piersi z kurczaka powoli będzie się nagrzewał, aż w końcu zacznie się smażyć, a nie tylko panierka szybko się zarumieni, a w efekcie finalnym spali.

Dzięki takiemu smażeniu mamy większe prawdopodobieństwo na to, że masło z devolay’a nie wypłynie. Ile czasu zejdzie na smażenie takiego kotleta z podwójną panierką na małym ogniu? Najprawdopodobniej około 12-15 minut – pomimo tak długiego procesu obróbki termicznej, masło wciąż będzie soczyste, a zarazem smaczne.