Knedle ze śliwkami – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Knedle ze śliwkami – przepis

Knedle ze śliwkami są jednym z tych dań, na którą nagle dostajemy ochotę, a nikt nam nie pomoże. Idąc do swojej mamy, pewnie odpowie coś w stylu „na oko” lub „to wyczujesz”, końcowo nie podając Ci żadnych proporcji. A Ty nie wiesz w końcu jak przygotować dobre knedle ze śliwką. Na szczęście my mamy przepis, którym możemy się pochwalić i podzielić! Sprawdź, w jaki sposób u nas przygotowujemy knedle i wypróbuj nasz przepis na tani obiad! To nasze najlepsze knedle!

Uważaj – z naszego przepisu wychodzi około 13 knedli z śliwkową niespodzianką i nie używamy mąki pszennej i nie brudzimy rąk bułką tartą!

Babcine knedle ze śliwkami – przepis

My knedle lubimy podawać po prostu z cukrem i cynamonem. Niektórzy polecają z bułką tartą, słodką śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym i cukrem, zwykłym kleksem śmietany, jogurtu naturalnego czy innymi wymysłami. My najbardziej lubimy wierzch oprószyć cynamonem i jeść póki ciepłe! Zamiennie możesz użyć nieco cukru pudru.

Przepis na knedle ze śliwkami

Sprawdź krok po kroku sposób przygotowywania – u nas wyszły pyszne!

Ile gotować knedle?

Gotowanie knedli zależy od przepisu, z którego korzystałeś. Według naszego przepisu wystarczy około 5 minut od wypłynięcia, żeby knedle ze śliwkami wyszły idealne!

Ciasto na knedle – proporcje

Proporcje na ciasto na knedle są proste:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1/4 zawartości miski mąki ziemniaczanej.

Dzięki takim proporcjom, Twoje knedle zawsze wyjdą idealne!