Knedle ze śliwkami są jednym z tych dań, na którą nagle dostajemy ochotę, a nikt nam nie pomoże. Idąc do swojej mamy, pewnie odpowie coś w stylu „na oko” lub „to wyczujesz”, końcowo nie podając Ci żadnych proporcji. A Ty nie wiesz w końcu jak przygotować dobre knedle ze śliwkami. Na szczęście my mamy przepis, którym możemy się pochwalić i podzielić! Sprawdź, w jaki sposób u nas przygotowujemy knedle ze śliwkami i wypróbuj nasz przepis na tani obiad! To nasze najlepsze knedle!
Uważaj – z naszego przepisu wychodzi około 13 knedli z śliwkową niespodzianką i nie używamy mąki pszennej!
Spis treści
Knedle ze śliwkami – przepis
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 10 dkg śliwek
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- masło
- cukier kryształ
- cynamon
Instrukcje
- Na początek musimy ugotować ziemniaki, oczywiście w osolonej. Najlepiej jest to zrobić dzień przed przygotowywaniem knedli, żeby na spokojnie ziemniaki mogły ostygnąć (nie możemy przygotowywać knedli używając ciepłych ziemniaków).
- Po ugotowaniu ziemniaków, przeciskamy je przez praskę. W misce wyrównujemy powierzchnię ziemniaków i dzielimy na 4 części. Jedną ćwiartkę wyciągamy, przekładamy na inną. Powstałą dziurę zasypujemy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko. Całość wyrabiamy dokładnie mieszając.
- Śliwki myjemy, przekrawamy w pół i wyciągamy pestkę.
- Następnie bierzemy część wcześniej przygotowanego ciasta, robimy z niego wałek na blacie, macie czy desce oprószoną mąką ziemniaczaną. Kroimy w porządne prostokąty. Delikatnie ropłaszczamy go, a następnie na środek kładziemy połówki śliwek. Całość zakręcamy i robimy z nich ładne i okrągłe kuleczki. Jeśli wystaje nam nieco śliwki, dodajemy ciasta, żeby knedel się nie rozsypał.
- Do garnka i przygotowujemy wodę ze szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie delikatnie dodajemy do niego przygotowane knedle. Po wypłynięciu gotujemy przez 5 minut.
- W międzyczasie roztapiamy masełko. Cukier kryształ mieszamy z cynamonem.
- Po ugotowaniu wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz, oblewamy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem.
My knedle lubimy podawać po prostu z cukrem i cynamonem. Niektórzy polecają z bułką tartą, słodką śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym i cukrem, zwykłym kleksem śmietany, jogurtu naturalnego czy innymi wymysłami. My najbardziej lubimy wierzch oprószyć cynamonem i jeść póki ciepłe! Zamiennie możesz użyć nieco cukru pudru.


Przepis na knedle ze śliwkami
Sprawdź krok po kroku sposób przygotowywania – u nas wyszły pyszne!
Ile gotować knedle?
Gotowanie knedli zależy od przepisu, z którego korzystałeś. Według naszego przepisu wystarczy około 5 minut od wypłynięcia, żeby knedle ze śliwkami wyszły idealne!
Ciasto na knedle – proporcje
Proporcje na ciasto na knedle są proste:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1/4 zawartości miski mąki ziemniaczanej.
Dzięki takim proporcjom, Twoje knedle zawsze wyjdą idealne!