Nie tylko Ty kochasz naleśniki! My również. Niestety często zdarza się, że te naleśniki, które przygotowały dla nas mamy są ciężkie i zdecydowanie nie liczyły kalorii.
Poniżej znajdziesz przepis na fit naleśniki, który możesz wykorzystać tak jak Ci się podoba – możesz jako nadzienie dać coś na słodko (tak jak my proponujemy) lub na słono (jeśli tak wolisz).
Z proporcji, które podajemy, wychodzą około średnie 4 naleśniki.
Przepis na fit naleśniki

Składniki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej lub najlepiej mąki bezglutenowej
- szczypta soli
- 150 g chudego sera białego (twarogu)
- 75g jogurtu SKYR naturalnego
- 1,5 łyżki ksylitolu, stewii lub innego słodzika
- 1,5 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 0,5 łyżki odżywki białkowej (opcjonalnie)
- ulubione owocki
Instrukcje
- Dodaj do miski przesypaną przez sito mąkę, jajko, pół szklanki wody gazowanej, 1/3 szklanki mleka i szczyptę soli. Wymieszaj całość bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie zaczynamy podgrzewać patelnię z olejem (najlepiej kokosowym lub roślinnym).
- Zaczynamy smażyć naleśniki i w międzyczasie przygotowujemy nadzienie do nich.
- Daj do miski chudy twaróg, SKYR, ksylitol, wiórki kokosu + opcjonalne wanilię i odżywkę białkową. Wymieszaj całość lub miksuj przez kilka sekund - w zależności od Twoich preferencji.
- Usmażone naleśniki ściągamy z patelni, smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulonik lub kopertę. Można podawać ze świeżymi owocami - idealnie spiszą się tutaj maliny, truskawki czy borówki amerykańskie.
Smacznego!
To jak? Z czym dziś przygotujesz swoje naleśniki?