Też uwielbiasz kuchnię włoską? My kochamy gnocchi w każdej postaci. Dziś padło na sos serowy i pewnie u Ciebie podobnie. Sprawdź w jaki sposób przygotować szybki sosik serowy, który możesz wykorzystać do gnocchi i poczuć się jak w słonecznej Italii!
Oczywiście pamiętaj, że najlepiej wykorzystać nasz przepis na gnocchi! Ser z gnocchi ponad wszystko!
Sprawdzony przepis na gnocchi z sosem serowym
Składniki
- 250 dkg Gnocchi
- pół / łyżka masła
- 50 gram gorgonzoli lub innego sera pleśniowego z niebieską pleśnią (np. Błękitny Lazur)
- pół szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Wrzucamy gnocchi do gotującej się posolonej wody i gotujemy przez maksymalnie 3 minuty.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki lub pokruszony ser gorgonzola, śmietankę oraz parmezan. Podgrzewamy na małym ogniu aż każdy ser się całkowicie rozpuści, a następnie doprawiamy pieprzem, solą (z nią uważnie, bo sery i tak są już dość słone) oraz gałką muszkatołową.
- Tak przygotowany sos wylewamy na wcześniej ugotowane włoskie kluski.
Prościzna, no nie?
Smacznego!
My dodajemy śmietanę do sosu, ale możesz pokusić się o zrobienie sosu z dodatkiem wody z gotowania włoskich kluseczek.
Gnocchi z sosem serowym – wideoporadnik
Sprawdź też jak krok po kroku przygotować gnocchi z sosem serowym na naszym filmiku!
Ten i podobne przepisy możesz śledzić na naszej stronie!