Butter chicken można spotkać w wielu restauracjach indyjskich i jest podstawą podstaw jeśli chodzi o tamtejszą kuchnię. Sami również postanowiliśmy spróbować przygotować butter chicken na własną rękę. Sprawdź nasz przepis na potrawę łudząco podobną do tikka masala, ale różniącą się w smaku!
Poniższe proporcje wystarczą na 3 porcje butter chicken.
Składniki
- MARYNATA
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka garam masala
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki jogurtu
- sól
- pieprz
- SOS
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżka garam masala,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kolendry
- szczypta cynamonu
- sól
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- DO PODANIA
- ryż długoziarnisty
- jogurt
- bagietka (lub chlebek naan lub inny rodzaj bułki)
- opcjonalnie – świeża kolendra lub pietruszka
Instrukcje
- Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na 2-3 cm kawałki. Nacieramy imbirem i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz garam masalą. Dodajemy sok z cytryny, oliwę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalewamy wodą i też odstawiamy do namoczenia na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Wyciągamy kurczaka z lodówki i ocieplamy go w temperaturze pokojowej.
- W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy i orzechy nerkowca. Chwilę całość podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory oraz bulion. Mieszamy, gotujemy i zostawiamy na małym gazie pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie miksujemy na gładki sos w blenderze.
- W tym czasie rozgrzewamy również łyżkę masła na patelni i obsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka. Podsmażoną pierś z kurczaka przenosimy do zmiksowanego sosu i całość gotujemy.
- Śmietankę hartujemy – dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i mieszamy. Potem wszystko wlewamy do garnka z sosem i kurczakiem i mieszamy dokładnie całość.
- Gotujemy przez około 3 minuty na małym ogniu.
- Podajemy z ryżem, jogurtem oraz bagietką podpieczoną w piekarniku.
Sprawdź nagranie w jaki sposób przygotować butter chicken!