Gnocchi – z czym podawać?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Gnocchi – z czym podawać?

Gnocchi są nieodłącznym elementem włoskiej kuchni już od wielu lat. Obchodzą oni nawet ich święto każdego 29. dnia miesiąca. Ale o czym w ogóle piszemy? Oczywiście, że o gnocchi! Chcesz dowiedzieć się z czym można podawać gnocchi? Sprawdź nasz wpis i dowiedz się więcej!

Kluski gnocchi – o czym w ogóle mówimy?

Delikatne włoskie kluseczki gnocchi wyglądem złudnie przypominają polskie kopytka czy kluski śląskie. Różni się jednak smakiem z naszymi rodowymi przysmakami. Podobnie jak kopytka i kluski z dziurką pochodzące ze śląska, idealnie “łapią” sos przez wgłębienia wykonane na całej formie kluski. Dlatego najważniejszym dodatkiem do gnocchi, który musi się pojawić, to sos.

Do ich zrobienia potrzebujemy jedynie 3 składniki – ziemniaki, jajka oraz mąkę pszenną. Sprawdź jak dokładnie przygotować włoskie kluseczki w naszym przepisie na gnocchi! We Włoszech dochodzi do wielu kombinacji z wykorzystaniem innych składników, ale te, które wcześniej podaliśmy są najczęstszymi.

Te kluseczki są popularne na terenie całego kraju, ale najbardziej znane można zjeść w Arbuzji, Lacjum i w regionie Wenecji Euganejskiej.

Najprostszy sposób podania gnocchi

Po ugotowaniu gnocchi polewamy roztopionym masłem (najlepiej użyć do tego masło klarowane). Po górze posypujemy je jedynie aromatycznymi ziołami, które idealnie będą pasować do włoskich klusek. Najczęściej używanymi ziołami są szałwia, rozmaryn oraz oregano.

Gnocchi ziemniaczane można również podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Delikatnie rumieniąc włoskie kluski, otrzymamy bardzo ciekawy smak palonego, słodkiego ziemniaka.

z czym podawać gnocchi ziemniaczane - sos pomidorowy

Gnocchi z salami w sosie pomidorowym

W tym przypadku możesz z łatwością wyczyścić ”resztki”, które zalegają Ci w lodówce. W skrócie – będziesz na pewno potrzebować pulpę pomidorową lub pomidory, a do tego salami lub wędlinę czy kiełbasę, które będziesz mógł dodać jako dodatek do gnocchi. Jak przygotować?

Salami lub inne mięso kroimy w krótkie paski, podsmażamy na patelni – nie dodajemy oliwy. Następnie dodajemy pomidory lub pulpę pomidorową, około 100 ml wody. Dodajemy pieprz, sól (jeśli potrzebna) i cukier. Smażymy przez około 5 minut. 

Włoskie kluski wykładamy na talerz, a na górę wykładamy przygotowany sos.

Gnocchi ze szpinakiem

Wege sposób na przygotowanie gnocchi, ale wciąż pyszny! Czosnek kroimy na cienkie plasterki i szklimy go na oliwie z oliwek. Dodajemy wodę i śmietanę, mieszamy całość, żeby ujednolicić konsystencję. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Teraz na patelnię wrzucamy szpinak (jeśli używasz jego mrożoną wersję, to musisz wcześniej go rozmrozić). Dusimy w powstałym sosie, aż do zwiędnięcia szpinaku. W tym momencie można dodać sól, pieprz czy gałkę muszkatołową.

Na talerz wykładamy porcję gnocchi, a następnie polewamy odpowiednią ilością sosu. Sypiemy parmezanem, dużo parmezanu, nie szczędzić go!

Gnocchi z pesto

Jeśli totalnie nie masz czasu, to ten przepis może być dla Ciebie po prostu idealny. My, żeby zaoszczędzić czas, dodatkowo nie robiliśmy pesto samemu, a kupowaliśmy w słoiczkach w pewnej sieci dyskontów, zaczynającej się od “Bied”, a kończącej na “ronka”.

Pesto delikatnie podgrzewamy, gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie. Po ugotowaniu, do miski przekładamy gnocchi, a po górze polewamy pesto.

A po górze gnocchi z pesto posypujemy startym parmezanem.

kluseczki gnocchi szpinakowe

Gnocchi z sosem serowym

Czym byłaby kuchnia włoska, gdyby nie było sera? Gnocchi smakuje idealnie również z sosem serowym, który przygotować możesz z serem ricotta, mozzarellą, parmezanem czy gorgonzolą.

Po starciu sera i podgrzaniu z masłem, śmietaną i przyprawami (głównie sól, pieprz i gałka muszkatołowa), podgrzewamy całość tak długo, aż ser całkowicie się rozpuści, sos będzie gładki. Sos powinien być dość gęsty, ale jeśli wyjdzie zbyt gęsty – można dodać wodę z gotowania gnocchi, jeśli zbyt rzadki – dodajemy mąkę.

Na talerz kładziemy gnocchi, a następnie polewamy naszym sosem serowym.

Na słodko!

Przygotuj gnocchi tak samo jak zabrałbyś się do polskich kopytek! Po ugotowaniu polej je masełkiem, dodaj cukier i cynamon! Nikt Ci nie zabroni, a Twoje kubki smakowe będą Ci za to wdzięczne! Nie umywają się do polskich kopytek, ale wciąż pyszne!

W każdym z domowych przepisów

Kluseczki jest na tyle uniwersalne, że możesz używać ich jak zwykłych ziemniaków. Dzięki nim poprawisz swoje doznania smakowe podczas codziennych obiadów. Zamień nimi ziemniaki, frytki, czy ryż.

Niektórzy śmiali zamieniają również makaron czy ryż w zupie na gnocchi. Z tym jeszcze się nie spotkaliśmy, ale zdecydowanie to ciekawy pomysł na to, z czym jeść gnocchi.