Chlebek bananowy – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Chlebek bananowy – przepis

Chlebek bananowy jest nazywany również ciastem bananowym, który wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Istnieje wiele legend na temat jego pochodzenia, m.in. takie, że chlebek bananowy został wymyślony w czasach Wielkiego Kryzysu, w czasie którego banana bread miał być sposobem, w którym wykorzystujesz zbyt dojrzałe banany (przejrzałe banany).

Z chlebkiem bananowym pierwszy raz mieliśmy styczność dzięki cateringowi dietetycznemu. To on pokazał nam, że można jeść pyszne i dietetycznie! Z całego posiłku, który składał się na chlebek bananowy, jogurt i dowolny mus owocowy (np. brzoskwiniowy, ale najlepszy do przełamania słodyczy w daniu był z czarnej porzeczki) najbardziej czekaliśmy na właśnie ten najlepszy chlebek bananowy! Niezależnie od tego kiedy chlebek został przygotowany, zawsze był on świeży, pulchny i po prostu pyszny! Przede wszystkim dlatego musieliśmy zrobić chlebek bananowy we własnej kuchni i wdrożyć go do codziennej diety. Sprawdź przepis, z którego korzystamy!

Przepis na chlebek bananowy

Na wierzch swoich chlebków bananowych możesz wykorzystać wiórki kokosowe (po upieczeniu) czy posypując kawałkami czekolady (przed upieczeniem). Wyjdzie pyszne ciasto z dojrzałych bananów!

Tak przygotowany pyszny chlebek jest zdatny do jedzenia przez około trzy dni od upieczenia. Najlepiej przechowywać go w suchym i zacienionym miejscu, żeby nie wysechł zbyt szybko. My zawsze owijamy go w folię spożywczą lub papier do pieczenia, a następnie wkładamy do jednorazówki. To gwarantuje dłuższe życie chlebka bananowego!

Z czym jeść chlebek bananowy?

Chlebek bananowy poznaliśmy w pierwszej kolejności w wersji fit z pysznymi dodatkami w jednym z cateringów dietetycznych. Tam były one nam dostarczane z:
– serkiem straciatella podany z mandarynką i winogronami,
– jogurtem i konfiturą wiśniową,
– kremem czekoladowo-orzechowym i duszonymi owocami,
– jogurtem i konfiturą owocową,
– kremem porzeczkowym i jogurtem.
Powyższe to propozycje podania tego chlebka jako swoiste śniadanie albo kolacja. Nie dziwimy się, że takie są propozycje – idealnie wszystko do siebie pasuje!
Oprócz tego jest jeszcze wiele innych propozycji podania chlebka bananowego, w końcu nasz chlebek to również ciasto!

Skoro nasz banana bread jest traktowane jako deser, będzie ono bardzo dobrze smakować z wszelkimi dodatkami typu czekolada, dżem czy inne konfitury, a także lody, świeże owoce.

Słodkie ciasto bananowe może być też odpowiednim śniadaniem do tych, którzy o kalorie nie dbają. Chlebek będzie cudownie smakować z masłem czy masłem orzechowym. Zjedz go też bez dodatków w towarzystwie prostego kakao czy kawy – swój dzień rozpoczniesz jak król, a poranna dawka pyszności ułatwi Ci trudy całego dnia!

Chlebek bananowy jest idealną propozycją na każdą chwilę – śniadanie, kolację czy przekąskę!

Daj znać czy Tobie również wyszedł przepyszny!