Skoro szukasz przepisu na kluski śląskie, to zdecydowanie nie jesteś z najbardziej charakterystycznego regionu Polski – ze śląska. Na szczęście zarówno my, jak i nasze rodziny są ze śląska, dlatego przybywamy do Ciebie z najprostszym i zarazem tradycyjnym przepisem na śląskie kluski. Nie czekaj i sprawdź!
Spis treści
Tradycyjny przepis na kluski śląskie
Poniżej nasz przepis, z którego korzystamy. To właśnie w taki sposób przygotowywane gumiklyjzy (ze śląskiego „kluski śląskie”) były podawane na naszych stołach w domach rodzinnych.
Już na starcie musimy Cię ostrzec co oznacza „0,5l obranych ziemniaków” w składnikach klusek śląskich. Przede wszystkim musisz ze sobą mieć garnek, który ma miarkę na 0,5l i zacząć obierać ziemniaki. Gdy obrane ziemniaki zaczną wystawać ponad garnek, to znaczy to, że masz już 0,5l ziemniaków. Nie wiem, nie pytaj mnie dlaczego tak, ale rodzinne przepisy już tak mają. W tradycyjnych przepisach trudno jest o dokładnie proporcje składników, a wszystko jest na oko i z tego powodu nie mamy przelicznika ile kilograma ziemniaków powinniśmy mieć.
Składniki
- 0,5 l obranych ziemniaków
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 żółtko
Instrukcje
- Ziemniaki gotujemy do miękkości w solonej wodzie. Ciepłe ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przeciskamy przez praskę i dajemy je do miski. Dodajemy mąkę, a także jajka i żółtko i wyrabiamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Najlepiej wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli ciasto na kluski śląskie będzie zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki ziemniaczanej.
- Z ciasta kulamy kulki odkładając na deskę wysypaną mąką ziemniaczaną. W każdej z klusek śląskich robimy dziurkę.
- Delikatnie wkładamy kluski do gotującej się lekko osolonej wodzie w dużym garnku – czekamy 3 minuty aż kluski wypłyną. Delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Jak zrobić kluski śląskie?
Gumiklyjzy byłyby niczym, gdyby nie dziurka w środku. To ona jest tu kluczowa, a to wszystko za sprawą swojej funkcji, o której mało kto wie (nie, dziurka w klusce śląskiej to nie kolejny wymysł Ślązaków). Dziurka w klusce śląskiej ma przede wszystkim zatrzymywać sos w jej wnętrzu, dzięki czemu kluska sama w sobie nie jest sucha, mdła i monotonna w swoim smaku. Takie to wszystko przemyślane!
No to co, jazda! Już wiesz jak zrobić idealne kluski śląskie! Bierz za mąkę ziemniaczaną, ugotowane ziemniaki i idziemy formować kluski i robić w nich dziurkę (bez nich nie nazwiemy ich kluskami śląskimi)! Nic tylko gotować kluski śląskie.!
Przygotowane kluski śląskie – z czym podawać?
Tak jak wspomnieliśmy powyżej, funkcja dziurki kluski śląskiej to przede wszystkim zbieranie sosu, który jest na Twoim talerzu. Dlatego też, wszelkie dania, w których się pojawiają powinny być z sosem. Możesz je podawać z np.:
– mięsem mielonym i siwą kapustą (jedno z najpopularniejszych dań – karminadle z gumiklyjzami i modro kapusto),
– gulasz,
– z kotletem schabowym,
– sos kurkowy, borowikowy lub z podgrzybków,
– skwarkami (podobnie jak popularne pierogi),
– karkówką.
Propozycji jest wiele, a te powyżej to jedynie nasze mini sugestie.