Każdy z nas ma swoje preferencje. My nie za bardzo lubimy ryby, zazwyczaj już sam ich zapach bardzo mocno nas odrzuca. Ludzie jednak jedzą rybę na co dzień lub co piątek (żeby zachować przepisy nadane przez Kościół). Bardzo popularne jest proste połączenie fish&chips czyli ryba podana z frytkami. Ale ileż można jeść jedno i to samo? W końcu nasze życie będzie bardzo schematyczne, a my nie będziemy zadowoleni z tego co dzieje się na co dzień. Co więc będzie pasować do ryby, tak, żeby smakowo do siebie pasowało? Sprawdź nasz wpis!
Zakładamy, że ryby, które przygotowujesz są obtoczone w panierce – w postaci mąki, jajka i bułki tartej. Nie ominiemy jednak pomysłów na ryby, do których nie musisz wykorzystywać panierki!
Spis treści
Zamiast frytek… ziemniaki!
Niektórzy powiedzą, że frytki to to samo co ziemniaki, ale nie sugeruj się tymi pseudo fit świrami! Kartofle smakują totalnie inaczej niż ich pokrojone i usmażone bracia i przede wszystkim – można je przygotować w o wiele zdrowszy sposób niż nawet frytki nie przygotowane na oleju. Do ziemniaków dodaj szczypiorek i masło lub mleko. Będzie to totalnie inne danie! Innym sposobem jest także posypanie koperkiem Twoich ziemniaków. To także zmieni ich smak i będzie idealnie pasować do ryby, jakiekolwiek tylko użyjesz.
Ciekawostka: indeks glikemiczny ryby wynosi 0 i zawiera bardzo małą ilość histaminy.
Bardzo fit wersja ryb
Do swoich filetów z ryby możesz także dodać ugotowany ryż i warzywa. Ważne, żeby pierwsze z nich było w formie sypkiej (nie przegotowanej), a drugie – świeże. My, oprócz mrożonych mieszanek warzyw, polecamy brokuły, marchewkę i fasolkę szparagową. Ostatnie z nich najlepiej podsmażyć na maśle, z dodatkiem bułki tartej. Możesz także wykorzystać ryż. Taki sposób przygotowania dodatków do filetów z ryby jest po prostu palce lizać!
Surówka do ryby
Oprócz dodatków w postaci warzyw, ziemniaków czy frytek, bardzo ciekawym dodatkiem jest także surówka. Możesz tutaj wykorzystać najbardziej podstawowe i najbardziej tradycyjne surówki, np. z kapusty modrej czy kiszonej lub te, które my zalecamy.
Do ryby smażonej przygotuj surówkę z marchewki z odrobiną jabłka i sokiem z cytryny.
Idealnym pomysłem na dodatek do ryby to także surówka z młodej kapusty – wypali jedynie latem! Poszatkuj ją, dodaj marchew, majonez lub śmietanę i skrop cytryną. Podobnie robi się surówkę z selera, która także będzie idealnym kompanem przygotowanej przez Ciebie ryby.
Alkohol do ryby
Ryba zawsze miała towarzystwo tylko i wyłącznie wina białego. Zatarły się jednak te zasady, w aktualnych czasach bardzo duże znaczenie mają po prostu nasze gusta. Każdy gatunek ryby różni się także w smaku, więc nikt nie jest w stanie określić, jakie wino będzie do każdego z nich pasować.
Jednakże, nie można podawać win słodkich i półsłodkich. Pamiętaj też, aby:
- do łososia i tuńczyka powinieneś/powinnaś podać czerwone wino,
- do duszonych i gotowanych (np. pstrąg) podać wina półwytrawnego,
- do smażonych, pieczonych i grillowanych podać mocne wytrawne wino,
- do śledzia pijemy tylko i wyłącznie wódkę i piwo!
Specyficzne pomysły na dania z ryb
Bardzo dobrym pomysłem jest także zrobienie spaghetti z tuńczykiem. Musisz podsmażyć trochę cebuli, ugotować makaron, złączyć tuńczyka z cebulą a później z spaghetti. Skąd taki pomysł? Kiedyś zamówiliśmy catering dietetyczny, w którym mieliśmy właśnie taki obiad. Przeczytaj więcej na temat diet pudełkowych w artykule “catering dietetyczny czy warto”. Często widzi się ryby w diecie lekkostrawnej.
Bardzo ciekawym pomysłem na danie to przygotowanie makaronu w kształcie świderków z łososiem. Ten przepis także zabraliśmy od cateringu dietetycznego, od którego dostawaliśmy 5 posiłków dziennie. Łosoś może być surowy lub wędzony – w zależności od Twoich preferencji.
Ze wszystkich powyższych pomysłów chyba najbardziej przypasowało nam spaghetti, być może dlatego, że przygotowane przez profesjonalistów.
Który z przepisów najbardziej Ci się spodobał, jakie dodatki są według Ciebie najlepsze? Którą z potraw spróbujesz? A może masz więcej pomysłów? Daj znać w komentarzu!