Masz ochotę na pyszne cannelloni? Mamy przepis, z którego korzystamy cały czas i w końcu jest czas, żeby się nim pochwalić! Sprawdź, jak przygotowujemy cannelloni i przygotuj je u siebie. Nasz przepis jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim każdy. Zazwyczaj przygotowujemy go na kilka dni, bo wychodzi nam ich dość dużo. Nie ma co więcej przedłużać – sprawdź przepis!
Cannelloni z mięsem mielonym – przepis
Sprawdź, jak przygotowujemy tę pyszną zapiekankę!

Składniki
- makaron cannelloni (u nas 10 sztuk)
- mięso mielone
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- papryka słodka
- 15 dkg sera żółtego
- troszeczkę masła
- olej
Instrukcje
- Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy.
- Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy go tak, jak lubimy. Najlepiej jest go nieco przesmażyć, ale nie za bardzo, żeby mięso nie było suche. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, oregano i papryką słodką. Nie boimy się z ilością przypraw – mięsem będziemy faszerować makaron i będziemy mieć całość posypaną serem, więc musi to być mocno doprawione.
- W czasie, gdy farsz odparowuje, delikatnie podgotowujemy makaron – około 4-5 minut.
- Gdy farsz już wyparuje, faszerujemy canellonni i wykładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego masłem. Całość posypujemy startym serem żółtym.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
Łatwizna, prawda?
Czy cannelloni można mrozić?
Zazwyczaj nie mrozimy cannelloni. Lepiej jest go po prostu dać do lodówki i zjeść w ciągu 2 dni. Wtedy mamy pewność świeżości całego posiłku.