Marynata do kurczaka sprawia, że nasze posiłki nie są nudne i standardowe. Dzięki niej to, czego znamy smak już od dawna potrafi smakować całkowicie inaczej, a przy tym pysznie. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów!
Spis treści
Najlepsza marynata do kurczaka
Gustów jest wiele, dlatego nie da się określić, która marynata do kurczaka jest najlepsza pod kątem smaku. To, co determinuje, czy marynata jest dobra, czy nie, to cechy szczególne każdej z nich.
Po pierwsze, duże znaczenie ma odpowiednia mieszanka przypraw – połączenie ziół i przeróżnych przypraw pozwala na to, żeby udka, pałki czy filety smakowały całkowicie inaczej niż normalnie. W ten sposób danie przestaje być monotonne i bogate w różne odżywcze składniki.
Po drugie, ważna jest długość marynowania. Mięso z kurczaka powinno wchłaniać marynatę od kilku do kilkunastu godzin. Po takim czasie masz dopiero pewność, że danie wyjdzie pyszne.
Po trzecie, marynata, która najczęściej jest bardzo intensywna, oprócz idealnego przyprawienia mięsa, ma za zadanie zmiękczyć drób. Najlepsza marynata zatrzymuje wodę wewnątrz kurczaka, dzięki czemu jest on soczysty i kruchy.
Marynata do pałek, udek i filetów
Niezależnie od tego, jaką marynatę do kurczaka z poniższej listy wybierzesz, musisz wiedzieć, że będzie ona idealnie pasować do każdego rodzaju mięsa drobiowego – do udek, pałek czy filetów, skrzydełek a nawet do całego kurczaka. Nie bój się eksperymentować! W pierwszej kolejności wybierz te, które wykorzystują składniki, które lubisz, ale później sprawdź pozostałe! Pamiętaj też, że mięso drobiowe, do którego przygotowujesz marynatę do kurczaka, możesz przygotować zarówno na patelni, na grillu, jak i w piekarniku!
Nie ma na co czekać – sprawdź nasze propozycje na marynaty do mięsa drobiowego!
Jogurtowa marynata
Będziesz potrzebować:
- 200 ml jogurtu,
- 0,5kg piersi z kurczaka,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Do miski wlewamy jogurt naturalny, a następnie dodajemy curry, słodką paprykę, tymianek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i wrzucamy mięso z kurczaka. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie. Przykrywamy i zostawiamy w lodówce przez minimum 2 – 3 godziny, a najlepiej na minimum 12 godzin (my często zostawiamy po prostu na noc).
Przed smażeniem lub ułożeniem na grillu, zdejmujemy nadmiar marynaty. Smażymy/pieczemy przez kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia.
Tak przygotowane mięso drobiowe jest mega miękkie, delikatne i pyszne w smaku!
Marynata miodowo-musztardowa
Składniki:
- 0,5 kg drobiu,
- 3 łyżki miodu,
- 2 czubate łyżki musztardy (możesz użyć łagodną lub ostrą, w zależności od tego, czy lubisz pikantne potrawy),
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- łyżka oleju (lub oliwy z oliwek),
- 0,5 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Na początek mieszamy miód z musztardą oraz olejem. Dodajemy sok z cytryny i dalej mieszamy. Dodajemy pozostałe przyprawy i ponownie mieszamy. Wrzucamy do całości mięso i zostawiamy tak przygotowaną marynatę na minimum godzinę, a najlepiej na około 6 godzin. Smażymy lub pieczemy na grillu, aż do zarumienienia.
Marynata BBQ
Marynata BBQ (barbecue) jest uwielbiana przez Amerykan, najlepiej komponuje się z pałkami, udkami i skrzydełkami. Przedostała się do polskich sklepów oraz kuchni z łatwością. Sprawdź naszą propozycję na marynatę do kurczaka BBQ.
Składniki:
- 4 łyżki ketchupu,
- 4 łyżeczki ostrego sosu chilli, np. srirachy,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki cukru brązowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 0,5 kg skrzydełek.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj bardzo dokładnie. Do tego dołóż skrzydełka i wymieszaj tak, żeby każde ze skrzydełek było obtoczone w marynacie. Pozostaw tak przygotowane skrzydełka w marynacie na minimum 3 godziny w lodówce, a później piecz w piekarniku lub na patelni.
Marynata na ostro
Zdecydowanie nie jest to propozycja dla osób, które nie lubią pikantnych potraw. Żeby przygotować pikantną marynatę do kurczaka będziesz potrzebować:
- pierś z kurczaka lub inne drobiowe mięso,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- szczypta majeranku, tymianku, rozmarynu i chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody.
Papryki, imbir, zioła oraz chilli mieszamy ze sobą i nacieramy piersi z kurczaka z obu stron. Wrzucamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na 12 godzin (można zostawić również na noc). Wkładamy mięso w rękaw do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i wrzucamy do piekarnika na minimum godzinę w 180 stopniach.
Marynata piernikowa
Pierniki można jeść nie tylko od święta! W przyprawie piernikowej możesz również przygotować swoje mięso z kurczaka. Co będzie Ci potrzebne?
- szklanka miodu,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- łyżeczka cynamonu,
- filet z kurczaka lub pałki lub skrzydełka lub udka,
- sól,
- łyżka masła,
- pieprz.
Roztapiamy masło, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz filetów z kurczaka, i podgrzewamy całość, aż do momentu, gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z kurczaka, zalewamy tym, co zostanie na patelni, a następnie jeszcze delikatnie solimy. Odstawiamy na parę godzin, a najlepiej na całą noc, żeby mięso w pełni przeszło smakiem marynaty.
Ziołowa marynata
Bardzo prosta w przygotowaniu marynata i zarazem bardzo uniwersalna. Można ją wykorzystać do filetów z kurczaka, które będziesz smażyć na patelni lub do udek, które przygotujesz na grillu. Składniki do marynaty ziołowej:
- 1 kg mięsa drobiowego – skrzydełka, pałki, udka lub filet z kurczaka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- łyżka majeranku,
- łyżka ziół prowansalskich,
- łyżka pietruszki suszonej,
- łyżeczka czerwonej ostrej papryki,
- sól,
- pieprz.
Tak jak napisaliśmy powyżej – nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu tej marynaty! Musisz przecisnąć przez praskę czosnek, wymieszać oliwę z oliwek z wszystkimi składnikami, dodać do tego mięso. Możesz również użyć inne aromatyczne zioła, które lubisz najbardziej. Następnie zostawiamy tak przygotowane mięso w marynacie na minimum godzinę, choć jak już pewnie się spodziewasz – im na dłużej zostawisz, tym lepszy smak uzyskasz!