Włosi potrafią gotować, tworzyć specyficzne przepisy, które kocha szerokie grono osób. Kuchnia włoska zaskakuje każdego swoim smakiem i jest ogólnodostępna w wielu miejscach. W końcu kto nie słyszał o panna cottcie czy cantuccini? Nie tylko my jesteśmy słodkimi dziurkami i bardzo dobrze o tym wiemy o tym! Sprawdź nasz artykuł, dzięki któremu dowiesz się, jakie jeszcze pyszności przygotowują we Włoszech!
Najpopularniejsze włoskie słodkości
Włoska kuchnia jest pyszna, ale przy okazji… bardzo kaloryczna. Ciężko jest jednak przejść obojętnie obok tych pyszności! Każdy z regionów Italii ma swój tradycyjny smakołyk (ciasto, ciasteczka czy inne), o czym również piszemy w naszym artykule.
Poniżej najpopularniejsze słodkości dla łasuchów pochodzące z Włoch.
TIRAMISU
Jednym z deserów, o którym słyszał każdy, z pewnością jest tiramisu. W dosłownym tłumaczeniu słowo to oznacza “ocknąć się”, “przebudź się”, “popraw mi humor”. Dlaczego? Jest to warstwa biszkoptu nasączonego kawą i likierem Amaretto przykryty przez warstwę kremu na bazie serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Na wierzch sypie się grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady lub kakao. Deser ten podaje się na zimno i zdecydowanie najlepiej smakuje z filiżanką kawy.
Często podaje się go jako drugie śniadanie lub jako deser po obiedzie. Jest także nazywany przez wielu afrodyzjakiem.
Sam w sobie nie jest on trudny w wykonaniu, ale to, co jest tutaj kluczowe to składniki. Bazując na polskich produktach, nigdy nie osiągniemy efektu, który osiągnąć można na składnikach dostępnych we Włoszech.
W przypadku tego deseru ciężko jest jednak określić, kto jako pierwszy go skosztował. Toskańczycy mówią, że wymyślił go ich książę Cosimo III de’Medici. W Wenecji mówi się, że znali ten kawowy przysmak jeszcze przed Medicim (co jest bardzo możliwe, ze względu na to, że to właśnie tam bardzo popularne było mascarpone – obowiązkowy składnik tiramisu).
PANNA COTTA
Panna cotta (dosłowne tłumaczenie to “gotowana śmietanka”) jest zdecydowanie łatwiejszym deserem niż poprzednik z tej listy pod kątem składników, które powinny zostać użyte.
Deser ten to przypomina mleczną galaretkę (w rzeczywistości jest to śmietankowa galaretka) w formie odwróconej babeczki, której delikatny smak podbija się owocowym musem.
Aby przygotować panna cottę potrzebne są śmietanka, mleko, żelatyna i cukier. Dodatek stanowić będą wanilia, skórka cytrynowa oraz mus owocowy.
Panna Cotta pochodzi z północy Włoch – Emilia-Romania / Piemont / Toskania.
CANNOLO
Każdy słyszał o rurkach z chrupiącego ciasta i z bitą śmietaną. Ale czy ktoś słyszał o włoskich cannolo, czyli o rurkach, które wypełnia się serem ricotta? Na pewno dobrze jest zainteresować się ich istnieniem.
Ciężko tutaj się rozpisywać – to po prostu chrupiące rurki z serem. Jest to przysmak pochodzący z Sycili.
GRANITA
Samo słowo granita przypomina Ci na pewno upalne lato kiedy miałeś ochotę na zjedzenie czegoś zimnego. Z pomocą przychodzą lody, sorbety lub… no właśnie – granita. W Polsce można spotkać się również z nazwą Slush lub Slushie.
Jest to tradycyjny sycylijski mrożony deser na podstawie kawy lub (najczęściej) soków owocowych z dodatkiem lodu i cukru. Jest bardzo podobny do sorbetu, ale wyróżnia go jego struktura – sorbet jest gładkim deserem, granita natomiast to ziarna lodu (granita w tłumaczeniu z włoskiego to “formować ziarna” i właśnie z tego pochodzi nazwa).
Ten deser pochodzi z Sycylii i jest alternatywnie wykonywany z warzyw i podawany na śniadanie. Oryginalna granita jest przyrządzana z wodą, sokiem z cytryny i cukrem z dodatkiem słodkiej bułeczki briosi – danie to nosi nazwę a granita ca’ briosi.
LODY
Kto nie zna lodów ręka do góry! Tradycyjne włoskie lody gelato każdemu na długo zostają w pamięci ze względu na swój smak.
Do Włoch przywędrowały w XV wieku przez kupców.
PANETTONE
Panettone jest bardzo popularnym włoskim deserem w czasie Bożego Narodzenia. Jest to babka drożdżowa – bardzo pulchna, z wieloma intensywnymi aromatami oraz bardzo dużą ilością bakalii. Zawiera również bardzo dużą ilość masła oraz żółtek. Z panettone jest pewnie jak z sernikiem z rodzynkami – niektórzy będą kochać, inni nienawidzić!
Ten włoski deser pochodzi z Mediolanu.
CANTUCCINI
Twarde włoskie ciasteczka, które złudnie mogą przypominać suchary, ale z dodatkiem całych migdałów. Są one podłużne i smakują najlepiej z vin santo (wino deserowe z Toskanii) lub po prostu słodkim wina lub kawą. Tradycyjnie cantuccini zanurza się w napoju przez kilka sekund aż do zmięknięcia po to, żeby bez problemu rozpłynęło się w ustach.
Cantuccini pochodzi ze słonecznej Toskanii.
AMARETTI
Amaretti w tłumaczeniu z włoskiego to “gorzkie” – ale czy na pewno ciasteczka te powinny być nazywane tym mianem? Tradycyjnie używano gorzkich i słodkich odmian migdałów. Amaretti można nazwać makaronikiem – ciastko przygotowuje się ze zmielonych migdałów (słodkich), białka, a czasem dodaje się również amaretto (likier), które nadaje mu charakterystyczny aromat i dekoruje gorzką odmianą migdała. Można również znaleźć podział na dwa typy – miękkie oraz twarde.
Amaretti pochodzi i jest najbardziej popularne w regionach północnych Włoszech – Piemont, Lombardia, Liguria, Emilia-Romania.
Przepisy na włoskie desery
A może by tak ruszyć nasze kulinarne łapki i spróbować przygotować dla Was włoskie desery, a później opublikować nasze przepisy? Pożyjemy, zobaczymy. Na ten moment musimy sprawdzić który z nich najbardziej nam smakuje. Pamiętaj też, że do wszystkich powyżej idealnie będzie pasować Antipasti.