Bakława jest typowym deserem z wielu kuchni. Przede wszystkim jest to kuchnia rumuńska, turecka, azerska, perska, bułgarska, grecka, a także pozostałych bałkańskich państw. To właśnie ze względu na ich rozpowszechnienie, bakława jest dostępna w wielu lokalach typu kebab, jak np. Diamond Kebab w Czechowicach.
Poniżej znajduje się przepis, najbardziej możliwie tradycyjny przepis na bakławę, którą polecamy spróbować każdemu.
Składniki
- 500g mąki
- 120g masła
- 3 jajka
- kieliszek (50g) oleju
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250g mielonych orzechów
- Syrop:
- 200g cukru
- laska wanilii
Instrukcje
- Z mąki, szklanki wody, jajek, oleju i soli zagnieść wolne, elastyczne ciasto jak na strudel i zostawić na 30 minut przykryte
- Ciasto położyć na posypanej lekko mąką lnianej ściereczce, rozwałkować i dłońmi wyciągać do środka równomiernie, bardzo uważając, aby nie porozrywać ciasta, nadając mu kształt dużego płata
- Po lekkim przesuszeniu, pokroić płat na około 10 kawałków wielkości blachy, w której będzie pieczona bakława
- Na wysmarowanej masłem blasze ułożyć jeden na drugim 3 kawałki ciasta, każdy skrapiając stopionym masłem
- Posypać warstwą orzechów, przykryć pojedynczym kawałkiem ciasta i skropić masłem: w ten sposób ułożyć następne warstwy z tym, że ostatnią, tak jak pierwszą, stanowią 3 kawałki ciasta, każdy skropiony masłem
- Nożem zamoczonym w gorącym maśle pokroić bakławę na prostokąty, a miejsca nacięć skropić stopionym masłem; wstawić do nagrzanego piekarnika
- Z cukru, wody (2 szklanki) i wanilii przygotować syrop
- Gdy bakława zacznie się rumienić, polać ją obficie wrzącym syropem i zmniejszywszy ogień, pozostawić w piekarniku, aż syrop wsiąknie
- Upieczoną bakławę ułożyć na półmisku, ponownie skropić pozostałym syropem i podawać najwcześniej po upływie 24 godzin.