Bakława – przepis

Bakława

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 2 godzin/y

Deser

Kuchnia Rumuńska

Servings: 8 osób

bakława przepis

Składniki

  • 500g mąki
  • 120g masła
  • 3 jajka
  • kieliszek (50g) oleju
  • szczypta soli

  • Nadzienie:
  • 250g mielonych orzechów

  • Syrop:
  • 200g cukru
  • laska wanilii

Sposób przygotowania

  1. Z mąki, szklanki wody, jajek, oleju i soli zagnieść wolne, elastyczne ciasto jak na strudel i zostawić na 30 minut przykryte
  2. Ciasto położyć na posypanej lekko mąką lnianej ściereczce, rozwałkować i dłońmi wyciągać do środka równomiernie, bardzo uważając, aby nie porozrywać ciasta, nadając mu kształt dużego płata
  3. Po lekkim przesuszeniu, pokroić płat na około 10 kawałków wielkości blachy, w której będzie pieczona bakława
  4. Na wysmarowanej masłem blasze ułożyć jeden na drugim 3 kawałki ciasta, każdy skrapiając stopionym masłem
  5. Posypać warstwą orzechów, przykryć pojedynczym kawałkiem ciasta i skropić masłem: w ten sposób ułożyć następne warstwy z tym, że ostatnią, tak jak pierwszą, stanowią 3 kawałki ciasta, każdy skropiony masłem
  6. Nożem zamoczonym w gorącym maśle pokroić bakławę na prostokąty, a miejsca nacięć skropić stopionym masłem; wstawić do nagrzanego piekarnika
  7. Z cukru, wody (2 szklanki) i wanilii przygotować syrop
  8. Gdy bakława zacznie się rumienić, polać ją obficie wrzącym syropem i zmniejszywszy ogień, pozostawić w piekarniku, aż syrop wsiąknie
  9. Upieczoną bakławę ułożyć na półmisku, ponownie skropić pozostałym syropem i podawać najwcześniej po upływie 24 godzin.

Sprawdź pozostałe przepisy: