Chodzi CI po głowie krem z dyni? Mamy przepis, który jest wykorzystywany w naszej rodzinie od wielu lat i dziś się nim podzielimy! To jest chyba nasza ulubiona zupa dyniowa z rodzinnych przepisów. W okresie jesiennym i sezonu na dynie, ten przepis na zupę krem to zbawienie, które może zarówno ogrzać od środka, jak i nasycić w pełni! Sprawdź przepis i rozkoszuj się naszą zupą dyniową!
Jak zrobić krem z dyni z grzankami?
Składniki
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- vegeta
- świeży imbir lub imbir w proszku (w zależności od preferencji)
- śmietana
- 1 łyżka oleju
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego (rosół)
- do dekoracji – natka pietruszki / ser tarty / groszek ptysiowy / grzanki / pestki dyni
Instrukcje
- Imbir, który wrzuciliśmy do składników naszej zupy krem nie jest obowiązkowy – dla niektórych może być zbyt pikantny, więc nie każdy go użyje.
- Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w malutką kosteczkę. Wszystkie warzywa (imbir, dynię, marchewki i ziemniaki) kroimy w kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek oraz cebulę. Po zeszkleniu dodajemy wcześniej pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawy (curry, sól, pieprz, vegetę) oraz bulion, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości (zajmie to około 20 – 30 minut).
- Całość miksujemy blenderem – daj nieco odsapnąć całości, żeby nie blendować wrzątku (przez to jedynie zepsują się ostrza w blenderze).
- Po uzyskaniu jednolitego kremu, przekładamy spowrotem na palnik, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, vegetą, maggi, imbirem w proszku – czym tylko chcesz! Krem powinnien być gęsty, rozgrzewający, delikatnie pikantny i sycący.
- Zupę przelewamy na talerze, dodajemy keks śmietany. Można dodać kilka ziaren pestek dyni czy słonecznika (najlepiej jest je zarumienić na suchej patelni), serem żółtym, natką pietruszki, groszkiem ptysiowym, grzankami lub czymś innym.
- Najlepszy krem z dyni jest z grzankami zapiekanymi z serem żółtym z dodatkiem czosnku.
Jaka dynia do zupy krem?
Generalnie jeśli chodzi o rodzaj dyni, to według naszej rodzinnej tradycji nie jest on szczególnie ważny – w końcu każda dynia jest pyszna i można z niej zrobić pyszną zupę krem! Jednak według świętych zapisów książek kucharskich, najlepszymi rodzajami dyni są:
- dynia zwyczajna,
- makaronowa,
- dynia hokkaido,
- piżmowa,
- masłowa,
- prowansalska.
Pamiętaj jednak, że nawet nie mając odpowiedniej dyni do przygotowania zupy dyniowej (np. dyni hokkaido), to i tak możesz ją przygotować. Smak zupy nie zmienia się diametralnie. Niezależnie od tego jaką dynię wybierzesz i tak będzie to smaczne danie.
A Ty? Z jakiej dyni dziś przygotujesz zupę dyniową? Zawsze polecamy nasze rodzinne przepisy kulinarne!