Zastanawiasz się jak przygotować pyszną zupę krem z dyni? Mamy przepis, który jest wykorzystywany w naszej rodzinie od wielu lat i dziś się nim podzielimy! To jest chyba nasza ulubiona zupa dyniowa z rodzinnych przepisów. W okresie jesiennym i sezonu na dynie, ten przepis to zbawienie, które może zarówno ogrzać od środka, jak i nasycić w pełni! Sprawdź!
Jak zrobić krem z dyni – przepis
Składniki
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- vegeta
- świeży imbir lub imbir w proszku (w zależności od preferencji)
- śmietana
- 1 łyżka oleju
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego (rosół)
- do dekoracji – natka pietruszki / ser tarty / groszek ptysiowy / grzanki / pestki dyni
Instrukcje
- Imbir, który wrzuciliśmy do składników naszej zupy krem nie jest obowiązkowy – dla niektórych może być zbyt pikantny, więc nie każdy go użyje.
- Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w malutką kosteczkę. Wszystkie warzywa (imbir, dynię, marchewki i ziemniaki) kroimy w kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek oraz cebulę. Po zeszkleniu dodajemy wcześniej pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawy (curry, sól, pieprz, vegetę) oraz bulion, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości (zajmie to około 20 – 30 minut).
- Całość miksujemy blenderem – daj nieco odsapnąć całości, żeby nie blendować wrzątku (przez to jedynie zepsują się ostrza w blenderze).
- Po uzyskaniu jednolitego kremu, przekładamy spowrotem na palnik, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, vegetą, maggi, imbirem w proszku – czym tylko chcesz! Zupa dyniowa powinna być gęsta, rozgrzewająca, delikatnie pikantna i sycąca.
- Krem z dyni przelewamy na talerze, dodajemy keks śmietany. Można posypać pestkami dyni czy słonecznika (najlepiej jest je zarumienić na suchej patelni), serem żółtym, natką pietruszki, groszkiem ptysiowym, grzankami lub czymś innym.
- Najlepszy krem z dyni jest z grzankami zapiekanymi z serem żółtym z dodatkiem czosnku.
Jaka dynia do zupy krem?
Generalnie jeśli chodzi o rodzaj dyni, to według naszej rodzinnej tradycji nie jest on szczególnie ważny – w końcu każda dynia jest pyszna i można z niej zrobić pyszną zupę krem! Jednak według świętych zapisów książek kucharskich, najlepszymi rodzajami dyni są:
- dynia zwyczajna,
- makaronowa,
- dynia hokkaido,
- piżmowa,
- masłowa,
- prowansalska.
Pamiętaj jednak, że nawet nie mając odpowiedniej dyni do przygotowania zupy dyniowej (np. dyni hokkaido), to i tak możesz ją przygotować. Smak zupy nie zmienia się diametralnie.

A Ty? Z jakiej dyni dziś przygotujesz zupę dyniową? Zawsze polecamy nasze rodzinne przepisy kulinarne!