Kuchnia rumuńska

Kuchnia rumuńska jest najbardziej zbliżona do włoskiej i francuskiej, ale widoczne są również znaczne wpływy kuchni tureckiej. Odznacza się ona dużą ilością potraw mięsnych zarówno z wołowiny, cielęciny, jak i baraniny, przy czym najczęściej są to potrawy pieczone na ruszcie (gratar). W taki sam sposób przyrządza się ryby, których spożycie jest większe niż u nas. Do smażenia używa się delikatnych olejów roślinnych, zwłaszcza słonecznikowego.

Oprócz dań mięsnych popularne są w kuchni rumuńskiej typowo włoskie makarony; podaje się je z sosem pomidorowym, posypane oryginalnym parmezanem lub zapiekane z pikantnym serem.

Kukurydza, której Rumunia jest poważnym producentem, występuje w kuchni rumuńskiej pod różnymi postaciami. Specjalnością rumuńską jest mamałyga. Jest to kasza kukurydziana, którą przyrządza się na wiele sposobów. Można ją jeść na gorąco z mlekiem, śmietaną lub serem, na słono lub jako deser na słodko. Wczesną jesienią warto kupić u ulicznego sprzedawcy świeże, dymiące parą kolby kukurydzy, warto też skosztować jej prażonych ziaren.

Najbardziej typową przekąską rumuńską, podawaną częściej na gorąco, rzadziej na zimno, są “mititei” – kiełbaski przyrządzane z mielonej wołowiny i wieprzowiny z dużą ilością czosnku i innych przypraw, pieczone na ruszcie.

Pozostałością z czasów tureckich są sarmale – gołąbki z mięsa i ryżu zawijane w liście kapusty kwaszonej lub słodkiej i wówczas zalewane naturalnym kwasem otrzymywanym z fermentującej mąki kukurydzianej zmieszanej z żytnią razową. Zawija się je również w liście winogronowe (Mołdawia).

Śniadanie nie odbiega od naszego z tym, że herbata jest rzadkością, a najczęściej pije się mleko, kefir lub kawę.

Obiad jest w zasadzie podobny do kolacji. Do potraw mięsnych obok różnych warzyw (groszek, fasolka szparagowa, marchewka) podaje się od wczesnej wiosny do późnej jesieni zieloną sałatę, wyjątkowo smaczną.

Deser stanowią owoce (morele, brzoskwinie, arbuzy), lody lub słodkie torty. Dawne wpływy tureckie w kuchni rumuńskiej to chałwa, rahat, bakława i liczne rodzaje sorbetów.

Najlepsze rumuńskie wina pochodzą z okręgu Mołdawii (cetnari) i Dobrudży (murfatlar). Rumuni najczęściej piją wino białe z wodą sodową (spritzer).

Narodowym napojem jest tuica (cujka) – rodzaj wódki ze śliwek, o mocy 22-38%. Pije się ją bardzo zimną – jak aperitif albo do zakąsek.