
Składniki
- 750g sera grujer
- 2 szklanki białego wina
- ząbek czosnku
- 2 kieliszki kirszu
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- kostki chleba o boku 3cm
Instrukcje
- Żaroodporne kamionkowe naczynie natrzeć roztartym czosnkiem, wlać wino.
- Włożyć do naczynia pokrojony na cienkie plasterki ser, dodać pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Naczynie postawić na maszynce spirytusowej, umieszczonej na stole, i – stale mieszając drewnianą łyżką – podgrzewać, aż wytworzy się gęsta płynna masa; wówczas dodać kirsz
- Kostki chleba nabijać na widelec i maczać w ciepłej potrawie, naczynie ma przez cały czas stać na małym płomieniu maszynki spirytusowej.
- Jeżeli potrawa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając kopiastą łyżeczkę mąki dobrze wymieszanej z małą ilością wody. Do przyrządzania tej potrawy, która stanowi pewnego rodzaju zabawę, używa się w Szwajcarii specjalnego naczynia oraz widelców