Fondue serowe

Fondue serowe

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 2 godzin/y

Deser

Szwajcarska

Servings: 6 osób

fondue przepis

Składniki

  • 750g sera grujer
  • 2 szklanki białego wina
  • ząbek czosnku
  • 2 kieliszki kirszu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kostki chleba o boku 3cm

Sposób przygotowania

  1. Żaroodporne kamionkowe naczynie natrzeć roztartym czosnkiem, wlać wino.
  2. Włożyć do naczynia pokrojony na cienkie plasterki ser, dodać pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Naczynie postawić na maszynce spirytusowej, umieszczonej na stole, i – stale mieszając drewnianą łyżką – podgrzewać, aż wytworzy się gęsta płynna masa; wówczas dodać kirsz
  4. Kostki chleba nabijać na widelec i maczać w ciepłej potrawie, naczynie ma przez cały czas stać na małym płomieniu maszynki spirytusowej.
  5. Jeżeli potrawa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając kopiastą łyżeczkę mąki dobrze wymieszanej z małą ilością wody. Do przyrządzania tej potrawy, która stanowi pewnego rodzaju zabawę, używa się w Szwajcarii specjalnego naczynia oraz widelców

Sprawdź też pozostałe przepisy