Grill bez mięsa – co przyrządzić?

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Grill bez mięsa – co przyrządzić?

Czy grillowanie bez mięsa jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Wystarczy się zdecydować na kilka sprawdzonych produktów oraz potraw, dzięki którym można smacznie zjeść, a jednocześnie odpocząć trochę od mięsa i spróbować czegoś nowego. Na co się konkretnie zdecydować? Oto pomysły, które powinny przypaść do gustu każdemu miłośnikowi grillowania.

Steki/kotlety z kalafiora

Osoby decydujące się na grill bez mięsa mogą postawić przede wszystkim na pyszne steki/kotlety z kalafiora, które będą idealną alternatywą dla tradycyjnych steków lub kotletów mielonych. Takie steki są łatwe do przygotowania, ponieważ kalafior wystarczy pokroić na kawałki przypominające steki, posmarować go oliwą i doprawić ulubionymi przyprawami. Później pozostaje go już tylko grillować do momentu, aż steki się zarumienią i przygotować sos (np. curry z dodatkiem kolendry i mięty). Tego typu dania wegetariańskie spodobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Frytki z batatów

Nie da się ukryć, że dania wegetariańskie cieszą się obecnie coraz większą popularnością i są doskonałą odskocznią od tradycyjnych dań mięsnych. Ciekawym przykładem w tej kategorii są m.in. frytki z batatów. Decydując się na grill bez mięsa nie należy przechodzić obok nich obojętnie, ponieważ zasmakują dzieciom, młodzieży i wszystkim zaproszonym gościom. To idealna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Jak je przygotować?

  • bataty należy dokładnie umyć, osuszyć i obrać,
  • następnie bataty kroi się na frytki, smaruje się je odrobiną oliwy oraz ulubionymi przyprawami,
  • frytki z batatów umieszcza się na grillu (przekładając je regularnie z jednej strony na drugą),
  • pozostaje przygotować sos (np. czosnkowy) i można przejść do degustacji.

Jak widać takie dania wegetariańskie nie są trudne do przygotowania, a z pewnością okażą się też smaczne i lekkie. Co najważniejsze, przygotowuje się je również w bardzo krótkim czasie.

Grillowane warzywa

Zapraszając znajomych na grill bez mięsa, absolutnym must have są grillowane warzywa, a konkretniej grillowana marchewka, cebula, bakłażan, pieczarki, papryka czy też cukinia. To świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych krążków lub przekąsek. Warzywa wystarczy starannie pokroić (w słupki lub plastry), nasmarować oliwą i doprawić przyprawami. Czas przygotowania wynosi w tym przypadku zaledwie kilka minut. Kluczowe jest oczywiście to, że omawiane dania wegetariańskie sprawdzą się zwłaszcza porą wieczorną, kiedy to nie powinno się spożywać ciężkich posiłków, ponieważ można mieć potem spore problemy z zaśnięciem. 

Fileciki roślinne w ziołach

Grill bez mięsa nie może się też obejść bez produktów na bazie roślinnego zamiennika mięsa, bazujących na białku roślinnym. Idealnym przykładem w tej kategorii są produkty Garden Gourmet. Są to różnorodne dania wegetariańskie, które sprawdzą się na każdym luźnym spotkaniu ze znajomymi lub na rodzinnym grillowaniu. Co je wyróżnia? Niesamowity smak, uniwersalność, lekkość oraz możliwość zapoznania się z fleksitarianizmem. Mniejsze spożywanie mięsa oraz postawienie na zwiększoną porcję warzyw może zapewnić zainteresowanym osobom odpowiedni balans żywieniowy, lepsze samopoczucie i zróżnicowaną dietę. W tym przypadku warto wziąć pod lupę m.in. fileciki roślinne, które przygotowuje się w następujący sposób:

  • fileciki naciera się odrobiną oliwy oraz ulubionymi ziołami i przyprawami,
  • fileciki układa się na grillu i grilluje się je przez około 3-4 minuty z każdej strony,
  • danie można podawać z sosem.

Jak widać grill bez mięsa może się okazać wspaniałym i smakowitym doświadczeniem dla całej rodziny, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdecydować się na niego przynajmniej raz w miesiącu. 

Źródło zdjęć – Freepik