POZIOM TRUDNOŚCI
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 30-40 minut
Przepis na tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym (a przynajmniej na bazie śmietany), na który trafiliśmy totalnie przez przypadek. Został z nami na długo, bardzo długo! Jeden z pierwszych, który łączy ze sobą nasze ulubione piersi z kurczaka, makaron i szpinak. Zdecydowanie jest to szybki i prosty przepis, który może wykonać każdy! Sprawdź naszą propozycję na tagliatelle z kurczakiem, który dla nas stanowi smaczny obiad! Ostrzegamy – tagliatelle ze szpinakiem to przepyszne danie! Nasz chyba najlepszy przepis!
Składniki
- 1 opakowanie makaronu np. tagiatelle
- 500 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 500 g filetu z kurczaka
- 200 ml śmietanki 18% lub 30%
- świeżo starty parmezan
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje
- Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy sól oraz pieprz.
- Cebulę i czosnek obieramy. Następnie kroimy na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (lub około 2 łyżki oleju) i podsmażamy cebulę oraz dodajemy drobno pokrojony czosnek. W tym samym czasie zagotować wodę na makaron i ugotować go al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy całość będzie miała złocisty kolor, dodajemy pierś z kurczaka i chwilę smażymy, doprawiamy doprawiamy do smaku. Najlepiej, żeby pierś była podsmażona tak mocno jak lubisz, bo po dodaniu pozostałych składników bardzo mało się ona podsmaży.
- Do podsmażonego kurczaka dodajemy szpinak (jeśli używasz mrożonego, wcześniej go rozmroź, np. przez kąpiel wodną i dodajemy rozmrożony szpinak ) i bardzo dokładnie wymieszaj z kurczakiem. Chwilę wszystko podsmaż, uważając na delikatny szpinak.
- Dodajemy śmietankę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową (gałka muszkatołowa ma bardzo intensywny smak, a jego zbyt duża ilość zdominuje smak pozostałych składników, a w dodatku może mieć efekt halucynogenny). Ugotowany makaron przełóż do patelni i dokładnie mieszamy.
- Tagliatelle z kurczakiem smakuje najlepiej podawany świeżo po przygotowaniu, posypany świeżo startym parmezanem - najlepiej jest to zrobić na sam koniec już podając posiłek.
W momencie dodawania śmietanki do naszego tagliatelle z kurczakiem, możesz również dodać suszone pomidory pokrojone w drobne paseczki (a przynajmniej mniejsze kawałki), ale to całkowicie zależy od Ciebie! Jeśli chcemy jeszcze bardziej urozmaicić swój makaron, często dodajemy drobno pokrojone pieczarki.
Sprawdź jeszcze wideoporadnik przygotowania naszego tagliatelle z kurczakiem!
I tak właśnie robi się szybki obiad! Smacznego tagliatelle z kurczakiem!
Podobne przepisy na dania z makaronem tagliatelle i z kurczakiem możesz zobaczyć na naszym portalu: