Gdy w ogródku zaczyna wyrastać szpinak, trzeba znaleźć dobry przepis z wykorzystaniem szpinaku. Nie może być to po raz kolejny nudny makaron, więc postawiliśmy na naleśniki z farszem! Sprawdź przepis na naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą!
Poniższe proporcje składników wystarczają na 3 porcje.
Składniki
- 3 naleśniki
- 200 g szpinaku
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 50 g gorgonzoli
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- PRZYPRAWY
- 1/6 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- SOS POMIDOROWY
- 0,5 puszki krojonych pomidorów
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki oregano
Instrukcje
- Usmażyć naleśniki.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Na to dodajemy kurczaka i obsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie miesamy.
- Wkładamy szpinak i mieszamy podgrzewając przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Odstawiamy z ognia.
- W rondelku podgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy przepołowiony czosnek. Wlewamy pomidory z puszki i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. gotować przez około 10 minut bez przykrycia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Na naleśniki wykładamy rządkiem nadzienie z kurczaka i szpinaku. Na wierz dajemy pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę, a następnie zawijamy naleśniki.
- Przekładamy naleśniki do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na wierzch naleśników wykładamy sos i posypujemy parmezanem.
- Zapiekamy 10 minut pod przykryciem, a następnie ściągamy pokrywkę i zostawiamy na kolejne 10 minut w piekarniku.
Wideo poradnik przygotowania naleśników zapiekanych z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą: