Już od dłuższego czasu mieliśmy ochotę na makaron curry, więc zdecydowaliśmy go w końcu zrobić! Ze względu na to, że w naszej zamrażarce mieliśmy jeszcze fasolkę szparagową, wykorzystaliśmy również ją! Sprawdź przepis na makaron curry z kurczakiem, który wykorzystaliśmy!
Oczywiście, proporcje przez nas ukryte są na przygotowanie posiłków dla dwóch osób.
Przepis na makaron curry z kurczakiem
Składniki
- 150 g makaronu (jakikolwiek rodzaj makaronu lubisz)
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- szczypta kurkumy
- 120 ml śmietanki 30%
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- fasolka szparagowa (opcjonalnie)
Instrukcje
- Odetnij końcówki fasolki szparagowej.
- W osolonej wodzie ugotuj fasolkę szparagową (około 5 minut) oraz makaron (według instrukcji na opakowaniu).
- W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w małą kostkę, a czosnek w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, a gdy zarumieni się, dodaj pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem.
- Pierś z kurczaka usmaż do takiego stopnia jakiego lubisz, a następnie dodaj przyprawę curry i kurkumę. Wymieszaj całość, a następnie zalej śmietanką i lekko zagotuj.
- Następnie dodaj fasolkę szparagową, makaron i chwilę pogotuj, żeby sos zgęstniał.
Do tak przygotowanego makaronu curry możesz dodawać wiele dodatków, które lubisz lub zalegają CI w lodówce. Wykorzystaj do niego np. szpinak czy suszone pomidory, aby wzbogacić smak!
Jak przygotować makaron curry – wideoporadnik
Sprawdź również jak krok po kroku przygotowujemy makaron curry!