Uwielbiamy makaron i piersi z kurczaka, a że mamy sezon na kurki, to trzeba to wykorzystać! Przygotowaliśmy przepis na makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym, sprawdź poniżej!
Wszystkie proporcje są przygotowane na porcję dla dwóch osób.
Składniki
- 15 dkg makaronu tagliatelle (lub innego rodzaju makaronu)
- 20 dkg kurek
- 250 ml śmietanki 30%
- pierś z kurczaka
- pół cebuli
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj do niej sól i pieprz do smaku. Pokrój cebulę w kostkę.
- Poczekaj aż pierś z kurczaka na patelni wyparuje, a mięso zacznie powoli nabierać koloru i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- W międzyczasie umyj kurki i pokrój natkę pietruszki na małe kawałki.
- Do podsmażonego mięsa i cebuli dodaj kurki. Dodaj soli i pieprzu do smaku i wymieszaj wszystko dokładnie. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Woda, która wytrąci się z kurek musi całkowicie odparować, a grzyby muszą się delikatnie podsmażyć. Gdy do tego już dojdzie, dolej do całości śmietankę, dodaj natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość musi się zagotować i zacząć redukować. Pogotuj wszystko przez kilka minut, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
- Podawaj z parmezanem lub bez.
Smacznego!