Czasem przychodzi ochota na coś całkowicie innego, niż schabowy czy zwykły panierowany filet z piersi. Mieliśmy ochotę na kurczaka w sosie curry – sposób jego przygotowania zobaczysz poniżej! Wszystkie warzywa i pierś z kurczaka doprowadzamy do miękkości, dzięki czemu ten przepis jest najlepszym jaki możesz znaleźć w internecie!
Przepis na kurczak curry jest naprawdę banalnie prosty, a zaraz szybki do przygotowania – cudowna odskocznia od tradycyjnego obiadu. Możesz też zamarynować pierś z kurczaka w przyprawie curry dzień przed przygotowywaniem obiadu – dzięki temu uzyskasz jeszcze wyraźniejszy smak. Sprawdź nasz przepis!
Proporcje są przygotowane na dwie porcje.
Kurczak w sosie curry z ryżem i warzywami – przepis
Instrukcje
- Obrać cebulę i pokroić w piórka.
- Marchewkę obrać i pokroić w małe słupki.
- Paprykę oczyścić i pokroić w małą kosteczkę.
- Czosnek i imbir zetrzeć na małych oczkach (można również przecisnąć przez praskę czosnek i imbir).
- Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, curry i kurkumą. Najlepiej obtoczyć w tych przyprawach delikatnie zalewając oliwą z oliwek i odstawić na kilka godzin do zamarynowania.
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę i szklimy uważając, żeby nie przypalić jej. Dodajemy marchewkę, paprykę, czosnek i imbir. Smażyć przez jakieś 5 minut, żeby warzywa nieco zmiękły.
- Dodajemy przygotowane wcześniej kawałki kurczaka i czekamy, żeby trochę całość się zesmażyła – po dodaniu kolejnych składników już nic się nam nie usmaży.
- Gdy już będzie fajnie przygotowane, zalewamy bulionem (może być rosół lub bulion drobiowy w kostce). Gotujemy co jakiś czas mieszając przez 3-5 minut.
- Wlewamy śmietankę, opcjonalnie podlewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty i dokładnie mieszamy całość. Można doprawić przyprawą curry, solą i pieprzem – w zależności od preferencji.
- Podając dekorujemy natką pietruszki.
Tak przygotowany w sosie curry kurczak jest po prostu pyszny! My nie używamy mleczka kokosowego, bo go nie lubimy, ale jeśli masz taką ochotę – dodaj go!