Kuchnie świata – rodzaje

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

kuchnie swiata rodzaje

Artykuły, które dla Was przygotowaliśmy to swoiste zaproszenie do krainy smaków i aromatów z różnych stron świata. Kuchnia francuska, włoska czy chińska jest od dawna znana i lubiana na całym świecie, a wyspecjalizowane restauracje przyczyniły się do ich szerokiego spopularyzowania w Polsce. Niektóre potrawy tych regionów na dobre zadomowiły się już w naszym jadłospisie.

Podróżując po świecie bywamy często zdziwieni doskonałością i mnogością potraw, które oferuje miejscowa, nie znana nam wcześniej kuchnia. Zaskakujące dla naszego podniebienia połączenia składników, egzotyczne przyprawy lub oryginalny sposób przyrządzania przynoszą czasem zupełnie nowe doznania kulinarne.

Wielki wybór przepisów zawartych w poniższych artykułach pozwoli Wam odbyć podróż kulinarną do najodleglejszych zakątków krainy smaków i aromatów całego świata. Warto wypróbować receptury nie tylko na słynne i popularne w świecie dania, ale przyrządzić też potrawy nieznane i tajemnicze. Na pewno wzbogaci to nasze codzienne gotowanie i niejednokrotnie zaskoczy doskonałym smakiem. Dla nas odkryciem i zaskoczeniem była nie znana nam wcześniej kuchnia holenderska.

Kiedyś czytaliśmy książkę na temat potraw z całego świata – wydana w 1978 roku. Od tego czasu, w Europie rozpadło się kilka państw federalnych – Jugosławia, Czechosłowacja i Związek Radziecki. W ich miejsce powstało wiele odrębnych państw. Nie będzie to miało jednak większego znaczenia dl Was. Pomimo zmian granic i nazw państw, sztuka kulinarna jako “cząstka kultury każdego narodu” pozostała.

Wiele zmieniło się także w Polsce. Możemy już kupić owoce morza, egzotyczne przyprawy, sery i wina z całego świata. To nie tylko ułatwienie, ale przede wszystkim zachęta do przyrządzenia nie znanych potraw i przywołania smaków zapamiętanych z podróży. Pracując nad artykułami mogliśmy zastąpić przyprawę do zup – sosem sojowym, żółty ser – parmezanem, musztardę chrzanową – musztardą Dijon, a pieczarki – grzybami mun, tak aby każdy przepis zawierał produkty i przyprawy charakterystyczne dla danej potrawy, a niedostępne w Polsce ponad dwadzieścia lat temu. W niektórych artykułach dodaliśmy także przepisy, które poprzedzamy krótką charakterystyką kuchni danego kraju.

Duże powodzenie, jakim cieszą się w naszym kraju restauracje: chińska, bułgarska, węgierska lub żydowska oraz “kąciki” obcych kuchni, wprowadzone w naszej gastronomii, świadczy, że Polacy chociaż przywiązani do swoich tradycyjnych potraw, chętnie jedzą przysmaki innych narodów. Podajemy kilkanaście przepisów na potrawy pochodzące z pięciu kontynentów. Charakteryzując kuchnie poszczególnych krajów lub ich nie rościmy sobie pretensji do przedstawienia pełnego obrazu sztuki kulinarnej. Naszym celem jest tylko ogólne zapoznanie Was z kuchnią danego kraju.

Staraliśmy się tak przeredagować każdy przepis, aby mogła z nich korzystać nawet osoba mająca tylko pierwszy stopień wtajemniczenia w sztuce kulinarnej. Przepisy zawarte w artykułach są podane w proporcji wystarczającej do przyrządzenia potrawy dla czterech osób; w innych wypadkach podajemy liczbę porcji.

Mamy nadzieję, że nasze artykuły spełnią swoje zadanie, przyczyniając się do lepszego poznania innych narodów, gdyż sztuka kulinarna jest cząstką kultury każdego narodu. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko życzyć udanych potraw oraz smacznego!

Smacznego czytania!

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat kuchni hiszpańskiej? Jedziesz na wakacje? Sprawdź czym różnią się potrawy z Hiszpanii w zależności od regionu!

Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska

Podstawowymi surowcami potraw kuchni wietnamskiej są: ryż, ryby, owoce morza (krewetki, kraby), drób, wieprzowina i warzywa: kabaczki, dynia, bakłażany, fasola, groch.

Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska słynęła zawsze w Europie nie z wyrafinowanego smaku potraw, ale z nieskazitelnej czystości, treściwych i prostych posiłków oraz oszczędności.

Kuchnia Francuska

Kuchnia Francuska

Wiadomo, jaką pozycję zajmuje sztuka kulinarna w kulturze francuskiej, jakie znaczenie w codziennym życiu Francuzów ma staranne, udoskonalone przez długą tradycję przyrządzanie potraw.

Kuchnia Belgijska

Kuchnia Belgijska

Chociaż dzisiejsza kuchnia belgijska, zwłaszcza restauracyjna, coraz bardziej upodabnia się do kuchni francuskiej, to jednak Belgowie zachowali wiele potraw, które należą do starych dań narodowych Flamandów lub Walonów.

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Co jest charakterystycznego dla kuchnii czeskiej? Sprawdź naszego bloga, w którym skrupulatnie opisujemy jak wygląda kuchnia czeska!

Kuchnia szwajcarska

Kuchnia szwajcarska

Kuchnia szwajcarska jest jak ser szwajcarski. Nie jest w pełni wypełniony… miłością. Tak samo ich ser ma dziury jak ten żart. Po prostu sprawdź bloga!

Kuchnia rumuńska

Kuchnia rumuńska

Kuchnia rumuńska jest specyficzna ze względu na swój zapach. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz w naszym wpisie na blogu. Sprawdź ten i pozostałe kraje!