Od dawien dawna przygotowujemy domowe masło czosnkowe, które zmiata z kuli ziemskiej. Gdyby Dracula naprawdę istniał, to nawet on by się zachwycił tak pysznym masłem czosnkowym! Mega proste, pyszne i tanie w przygotowaniu, a co za tym idzie – perfekcyjne! Masło, które proponujemy przygotujesz w maksymalnie 15 minut i to nawet z próbowaniem czy na pewno smak masła się zgadza. Sprawdź jak zrobić masło czosnkowe!
Spis treści
Jak zrobić masełko czosnkowe – przepis
Składniki
- 100g masła 82%
- 2 – 4 ząbki czosnku (w zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- po trochu ziół do smaku – czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, tymianek
Instrukcje
- Zanim zaczniesz przygotowywać masło czosnkowe, zagrzej masło do temperatury pokojowej – będzie Ci o wiele łatwiej je przygotować.
- Czosnek obieramy, myjemy, a następnie szybko blendujemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego sok z cytryny, szczyptę soli i czarnego pieprzu.
- Do miski wrzucamy masło, a do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy bardzo dokładnie, aż uzyskamy jednolite masło czosnkowe z ziołami. W tym momencie dodajemy również zioła – najważniejsze są czosnek oraz zioła prowansalskie. Pozostałe są opcjonalne, ale mogę wzbogacić smak masła. Można również dodać natkę pietruszki, jeśli lubisz. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz.
- To masło czosnkowe możesz jeść od razu, nakładając go na chleb lub schować do lodówki. Najłatwiej będzie, gdy ułożysz go w formę walca, a następnie zwiniesz w folię spożywczą, którą możesz schować do lodówki.
- Masło czosnkowe podawaj w temperaturze pokojowej – wtedy dużo łatwiej jest nim smarować swoje kanapeczki, stejki czy warzywa. Na wierz możesz dodać posiekany koperek, żeby wzbogacić smak masła.
Łatwe, no nie?
Masełko czosnkowe na grilla do steka
Czy ten przepis na masło czosnkowe możesz użyć na grilla do steka? Oczywiście, że tak! W momencie gdy już usmażysz swojego steka, to połóż kawałeczek miękkiego masła na wierz i pozwól się mu delikatnie i powoli rozpływać. Pychota!
jak zrobić miękkie masło czosnkowe do bagietki?
Dokładnie tak jak napisaliśmy powyżej – przepis na masło czosnkowe do bagietki nie różni się od standardowego. Musisz jedynie ponacinać bagietkę, wsadzić do nacięć masło ziołowe i zapiec w piekarniku lub na grillu. Smakiem nie różni się wcale od tej, którą możesz kupić w sieciówkach, ale jakby zdrowsze i satysfakcja większa!