Od dawien dawna przygotowujemy masło czosnkowe, które zmiata z kuli ziemskiej. Gdyby Dracula naprawdę istniał, to nawet on by się zachwycił tak pysznym masłem czosnkowym! Mega proste, pyszne i tanie w przygotowaniu, a co za tym idzie – perfekcyjne! Masło, które proponujemy przygotujesz w maksymalnie 15 minut i to nawet z próbowaniem czy na pewno smak masła się zgadza. Sprawdź jak przygotować masło czosnkowe!
Spis treści
Jak zrobić masło czosnkowe – przepis
Składniki
- 100g masła 82%
- 2 – 4 ząbki czosnku (w zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- po trochu ziół do smaku – czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, tymianek
Instrukcje
- Zanim zaczniesz przygotowywać masło czosnkowe, zagrzej masło do temperatury pokojowej – będzie Ci o wiele łatwiej je przygotować.
- Czosnek obieramy, myjemy, a następnie szybko blendujemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego sok z cytryny, szczyptę soli i czarnego pieprzu.
- Do miski wrzucamy masło, a do niego przygotowany czosnek. Mieszamy bardzo dokładnie, aż uzyskamy jednolite masło. W tym momencie dodajemy również zioła – najważniejsze są czosnek niedźwiedzi oraz zioła prowansalskie. Pozostałe są opcjonalne, ale mogę wzbogacić smak masła. Można również dodać natkę pietruszki, jeśli lubisz.
- To masło czosnkowe możesz jeść od razu, nakładając go na chleb lub schować do lodówki. Najłatwiej będzie, gdy ułożysz go w formę walca, a następnie zwiniesz w folię spożywczą, którą możesz schować do lodówki.
- Masło czosnkowe podawaj w temperaturze pokojowej – wtedy dużo łatwiej jest nim smarować swoje kanapeczki, stejki czy warzywa.
Łatwe, no nie?
Masło czosnkowe na grilla do steka
Czy ten przepis na masło czosnkowe możesz użyć na grilla do steka? Oczywiście, że tak! W momencie gdy już usmażysz swojego steka, to połóż kawałeczek masła na wierz i pozwól się mu delikatnie i powoli rozpływać. Pychota!
jak zrobić masło czosnkowe do bagietki?
Dokładnie tak jak napisaliśmy powyżej – przepis na masło czosnkowe do bagietki nie różni się od standardowego. Musisz jedynie ponacinać bagietkę, wsadzić do nacięć masło czosnkowe i zapiec w piekarniku lub na grillu. Smakiem nie różni się wcale od tej, którą możesz kupić w sieciówkach, ale jakby zdrowsze i satysfakcja większa!