Jak przyrządzić krewetki

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Jak przyrządzić krewetki

Krewetki to takie owoce morza, który nie każdy uwielbia. Ten, kto jeszcze ich nie jadł będzie do nich sceptycznie nastawiony, ale zaufaj mi – jeśli spróbujesz, nie będziesz mógł przestać o nich myśleć. Szczególnie chwalony jest najdroższy rodzaj krewetek – krewetki królewskie. Lubisz krewetki? Jeśli nie, to teraz je polubisz! Przygotowaliśmy dla Was sposoby przyrządzania krewetek, które na pewno Ci przypadną do gustu. Sprawdź i rozkochaj się w krewetkach!

Jak gotować krewetki?

Zanim zaczniemy, musisz wiedzieć w jaki sposób przygotować krewetki świeże czy też mrożone. Ich gotowanie może odbywać się na kilka poniższych sposobów:

  • krewetki wystarczy stopniowo podgrzewać w wodzie do jej zagotowania, a później blanszować we wrzątku przez około 3 minuty aż do momentu zarumienienia skorupki,
  • zarówno gotowane jak i surowe krewetki można grillować przez kilka minut (najlepiej, żeby były w skorupce, wtedy zachowają swoją soczystość),
  • obierz krewetki z całej skorupki i szybko podsmaż je na dużym ogniu aż do momentu zarumienia,
  • musisz obrać krewetki zostawiając ogonki i usmażyć krewetki na maśle aż do zarumienienia.

To, co jest szczególnie ważne podczas smażenia jest czas. Powinny być poddawane wysokiej temperaturze przez bardzo krótki czas. Jeśli zbyt długo będą one podgrzewane, będą gumowate i ciężko je będzie żuć.

jak przyrządzić krewetki mięso krewetek

Z czym jeść krewetki?

Krewetki można przygotować na wiele sposobów i stanowić będą idealny obiad lub przystawkę. Nie możesz bać się eksperymentować tylko dlatego, że są one droższe od innych składników, które wykorzystuje się w tradycyjnej kuchni. Przygotuj je według swojego uznania i użyj natkę pietruszki do udekorowania każdego z nich!

Poniżej garstka naszych pomysłów na pyszne krewetki.

Krewetki na maśle

Tak przygotowane krewetki bardzo często można spotkać! Wykorzystuje się je zarówno jedząc bez dodatków, jak i w sałatce.

Przede wszystkim krewetki przepłucz. Do przygotowania musisz roztopić masło na patelni, dodać drobno posiekany czosnek, a na końcu krewetki. Smażymy przez około minutę do maksymalnie dwóch, żeby nabrały złotego koloru. Dodajemy sól i pieprz. Tutaj możesz zakończyć swoją kulinarną przygodę lub poddusić je w białym winie – to ono podkreśla smak owoców można.

Sałatka z krewetkami

A jak z sałatką? Wystarczy, że przygotujesz krewetki na maśle (powyżej), a po ich usmażeniu dodasz oliwę, miks sałat, pomidorki koktajlowe i czosnek. Całość wymieszaj, dopraw, a Twoja sałatka będzie gotowa!

Zupa tajska z krewetkami

Tu już wchodzimy na wyższy level kulinarnych zmagań! Zupy tajskie charakteryzują się tym, że można je przygotować na wiele sposobów, dlatego bez problemu możesz eksperymentować do woli!

Do zupy tajskiej, którą proponujemy będziesz potrzebować krewetki, bulion (w ostateczności w kostce lub rosół), mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, pomidory, cebulę dymkę, świeży imbir, paprykę oraz sos chilli.

Zagotuj bulion i dodaj posiekaną dymkę, pokrojone pomidory, imbir a także sok z limonki. Jeśli uwielbiasz ostre dania, możesz dodać jalapeno. Po około 20 minutach dodaj krewetki, sos rybny i chilli. No i mamy to! 

jak przyrządzić krewetki gotowane

Mrożone krewetki – przygotowanie

Przygotowywanie mrożonych krewetek zamiast świeżych nie różni się zbyt wiele od przygotowywania świeżych krewetek. I tu krewetka i tam krewetka. To, co jest ważne przy mrożonkach to to, żeby przed przyrządzaniem posiłku z ich użyciem, rozmrozić je całkowicie. 

Protip – kupując krewetki w supermarkecie (są dostępne praktycznie już w każdym sklepie spożywczym) zwróć uwagę na kolor mięsa. Powinno być lekko szare, co będzie znaczyło, że krewetki nie były wcześniej obgotowywane. Pancerz powinien być błyszczący i nieuszkodzony, a na pewno nie powinno kleić się do mięsa! 

A czy warto kupować krewetki mrożone? Oczywiście, że tak! Te, które są wystawione jako świeże krewetki mogły być wcześniej zamrożone i wystawione, aby je rozmrozić. Krewetki często obgotowuje się przed sprzedażą, żeby zabić enzymy, a później są na tyle przegotowane, że ciężko cokolwiek z nimi zrobić.

Celujemy w krewetki mrożone surowe!

Sprawdzone przepisy na krewetki

Sami również przygotowujemy świeże krewetki! Publikujemy u siebie na blogu tylko te przepisy, które już mieliśmy okazję spróbować i pochwalić się efektami. 

Dotychczas na naszym blogu znaleźć można:

Więcej przepisów na świeże krewetki? Śledź nasze poczyniania i nie przegap żadnej z naszych propozycji!