Miód wielokwiatowy

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Miód wielokwiatowy

Miód zna praktycznie każdy – używamy go do herbaty, ciast czy niektórych przepisów. Każdy wie również o tym, że każdy rodzaj miodu charakteryzuje się innym pochodzeniem i innymi właściwościami. Tym razem pod lupę weźmiemy miód wielokwiatowy. Sprawdź nasz wpis!

Krótki opis miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest przez pszczoły z wielu kwiatów, które dostępne są w pasiekach. Jest to jeden z najpopularniejszych miodów wykorzystywanych przez Polaków. W zależności od pory zbiorów i miododajnych kwiatów, miód będzie miał różny smak i kolor. Wiosną można uzyskać jasną barwę i łagodny aromat miodu, a latem ciemny kolor i o wiele bardziej intensywny zapach.

Miód wielokwiatowy – właściwości

Dokładne właściwości miodu wielokwiatowego zależą tak naprawdę od zawartości poszczególnych rodzajów nektaru, który jest pozyskiwany z różnych gatunków kwiatów, krzewów czy drzew. Na właściwości ma również wpływ czas zbioru.

W miodzie wielokwiatowym – podobnie jak w każdym innym rodzaju miodu – dominują węglowodany (glukoza i fruktoza), które są głównym źródłem kalorii oraz łatwo przyswajalnej energii. Nie powinny go jednak jeść osoby chore na cukrzycę.

Jedna łyżeczka miodu wielokwiatowego (ok. 12 g) to 40 kcal.

Cukry proste natomiast występują w większej ilości w miodzie wiosennym, a wielokwiatowy zebrany w pełni lata ma w składzie więcej enzymów, składników mineralnych oraz substancji aktywnych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.

Oprócz powyższych, w miodzie można znaleźć kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), woski oraz pierwiastki takie jak magnez, wapń, żelazo, krzem, fosfor, witamina A, C niacyna, tiamina, pirydoksyna, witamina B12.

Nic nie mówią Ci te nazwy? Nam też, ale możesz mieć pewność, że miód wielokwiatowy (oczywiście dostępny w lokalnych pasiekach i nie w supermarketach i sklepach spożywczych) ma wiele składników mineralnych i witamin, dzięki którym polepszy się stan Twojego zdrowia i samopoczucie.

Miód wielokwiatowy ma również prozdrowotne właściwości. Zalicza się do tego działanie hepatoprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe i antyalergiczne. Dodatkowo miód wpływa korzystnie na proces trawienia, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz wzmacnia odporność organizmu. Miód wielokwiatowy jest bogaty w składniki odżywcze, które wykorzystuje się często do produkcji kosmetyków. Jest to popularny składnik kremów o działaniu wygładzającym, regenerującym naskórek oraz zapobiegającym pękaniu skóry.

miód wielokwiatowy

Cena miodu wielokwiatowego

Cena miodu wielokwiatowego jest bardzo rozpięta w zależności od firmy, której miodem się interesujemy. Standardowa cena za kilogram miodu wielokwiatowego to 45 zł.
Dlaczego miód jest coraz droższy z roku na rok?

Głównym powodem, dla którego ceny miodu zwiększają się, jest wzrost cen sprzętu, który w pasiekach jest potrzebny. Są to narzędzia stalowe, a ceny stali bardzo szybko rosną. Oprócz tego rosną również ceny żywności, koszty utrzymania, a warto pamiętać, że sama sprzedaż miodu również jest częścią pracy pszczelarza.

Miód wielokwiatowy – na co pomaga?

Pewnie spodziewasz się, o czym napiszemy… Tak, miód wielokwiatowy jest idealnym sojusznikiem w walce z przeziębieniem i grypą, polepsza odporność i jest idealny dla alergików, astmatyków i osób dręczonych przez katar sienny.

A teraz do rzeczy, o których nie wiesz!

Miód wielokwiatowy ma bardzo pozytywny wpływ na psychikę. Pozwala on rozluźnić się i odprężyć. Duża zawartość cukrów prostych pomaga w stanie przemęczenia i wyczerpania psychicznego oraz fizycznego.

Jak dostarczyć małemu dziecku energię na cały dzień? Dodaj miód do jogurtu i posyp orzechami włoskimi. Twoje dziecko będzie skakać po suficie, ucząc się matematyki i wielokątów!

Miód wielokwiatowy ma również pozytywny wpływ na pracę naszego serca, polepszając krążenie krwi i obniżając ciśnienie. Zapobiega również powstawaniu chorób układu krążenia.

Krystalizacja miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy krystalizuje się w ciągu kilku tygodni.

To właśnie dzięki krystalizacji jesteśmy w stanie określić czy mamy do czynienia z naturalnym miodem, czy sztucznym, który jest dostępny w wielu marketach. Poprzez krystalizację miód nie traci swoich wcześniej wspomnianych właściwości. Jest to proces naturalny, a czas oczekiwania na scukrzony miód zależy od ilości glukozy w składzie (im mniej, tym szybciej miód się krystalizuje).

miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy czy lipowy

Chciałoby się powiedzieć, że nie ma lipy… Ale w wielokwiatowym jest też lipa.

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta i jednoznaczna. To zależy od tego, jaki masz cel przyjmowania miodu. Miód lipowy pomoże w leczeniu chorób i naturalnej kuracji antystresowej. Wielokwiatowy za to będzie Twoim sprzymierzeńcem w walce z alergiami, a także wolnym lecz skutecznym nabywaniu naturalnej odporności organizmu.

Nie z jednego kwiatka brało się nektar do wielokwiatowego miodu, ale czy w porównaniu do pozostałych jest on najlepszym rodzajem? To zdecydowanie trzeba przetestować samemu. Uważaj jednak na niego, bo możesz zostać miodocholikiem!