Niektórzy nazywają je cynamonki drożdżowe. Inni ślimaczki cynamonowe. Każdy jednak ma na myśli jedno i to samo. Sprawdź nasz przepis na cynamonki drożdżowe, który zawładnął naszym sercem!
Składniki
- CIASTO
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki cynamonu
- LUKIER
- 10 kostek białej czekolady
- 4 spore łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
Instrukcje
- Do miski wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i drożdże. Mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej cieczy.
- Wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz sól. Wbijamy jajko i wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto do otrzymania jednolitego ciasta.
- Przykrywamy ciasto i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia – my odłożyliśmy na godzinę.
- W międzyczasie roztapiamy masło i dajemy mu przestygnąć.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę uprzednio osypaną mąką. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt.
- Następnie smarujemy roztopionym i przestudzonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem – ważne jest, aby wszędzie była jednakowa ilość zarówno cukru, jak i cynamonu.
- Zawijamy prostokąty w rulon i kroimy w plastry. Tak przygotowane ślimaczki układamy na blaszce, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Musimy pamiętać, że musimy zostawić 3-4cm odległości między ślimaczkami – cynamonki urosną i napuszą się.
- Na czas nagrzewania się piekarnika, zostawiamy je do napuszenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut – aż do lekkiego zarumienienia.
- Po przestudzeniu, możemy brać się za przygotowanie lukru do naszych ślimaczków!
- Do garnka włóż cukier puder i wodę. Zacznij grzać na małym ogniu i wymieszaj dokładnie. Gdy woda będzie przezroczysta i zacznie się delikatnie gotować, ściągnij garnek z palnika. Dodaj kostki białej czekolady i energicznie mieszaj całość. Gdy czekolada już się roztopi, kładź polewę na górę cynamonek – jedna łyżeczka polewy to jedna cynamonka. Zrób to pewnie i nie dokładaj dodatkowej polewy, bo inaczej po wystygnięciu polewy, ślimaczki będą źle wyglądać!
- Smacznego!
Sprawdź nasz wideoporadnik jak przygotować cynamonki drożdżowe!