Angielski pyszny deser, który raczej ciężko jest nazwać ciastem, ale w Wielkiej Brytanii to robią. Banoffee Pie czyli maślane kruche ciasto z warstwami toffee, banana i bitej śmietany. Raj dla słodkich dziurek, które nie znają umiaru w jedzeniu słodkości.
Ciasto banoffee w przygotowaniu jest banalnie proste, szybkie, a efekt końcowy jaki otrzymamy zachwyca kubki smakowe! Połączenie bananów i masy kajmakowej to coś, czego nie da się pobić. Nie czekaj i sprawdzaj w jaki sposób przygotować ciasto banoffee!
Przed przygotowaniem banoffee – bardzo ważne!
Schłodź dobrze śmietankę. Najlepiej zostawić ją na noc przed przygotowywaniem deseru lub na 2 godziny do zamrażarki (jeśli zapomnisz ją schłodzić).
Nasz przepis wykorzystujemy na blasze o średnicy 24 cm.
Przepis na banoffee
Składniki
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 zimne żółtka
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3/4 puszki kajmaku
- 3 banany
- 250 ml śmietanki 30%
- śmietan fix
- płatki migdałów (lub inna posypka na górę)
Instrukcje
- Do miski wsypujemy przesiane przez sitko mąkę oraz cukier puder. Dodajemy żółtka i pokrojone w mniejsze kawałki masło. Posypujemy szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Gdy będziemy mieć już gładkie ciasto, stolnicę lub blat obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na okrąg. Placek, który powstanie musi być nieco większy niż forma, żeby ciasto weszło nam w rowki w formie. Dociskamy na dole oraz boki ciasta. Na powierzchni całej tarty robimy dziurki widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut (lub aż do ładnego zarumienienia całości).
- Następne kroki podejmujemy dopiero gdy tarta się schłodzi.
- Podgrzewamy nieco puszkę kajmaku, żeby był płynny, a następnie schłodzony wykładamy na ciasto.
- Kroimy banana w równe plasterki (maksymalnie 0,5 cm). Opcjonalnie możemy skroić je sokiem z cytryny. Na masę krówkową wykładamy plasterki bananów.
- Schłodzoną śmietankę 30% miksujemy, pod koniec dodajemy śmietan fix i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na tartę.
- Na patelni prażymy nieco płatków migdałów i posypujemy na nasze gotowe ciasto.
Banoffee – jak przygotować?
Sprawdź w formie wideo! Na pewno pomoże w przygotowaniu!