Chlebek naan – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Chlebek naan – przepis

Chcesz przygotować chlebek naan w swoim domu? Sprawdź przepis, z którego zawsze korzystamy w swojej kuchni! Ostrzegamy – zakochasz się i będziesz chciał przygotowywać go do wszystkiego, co tylko jesz! Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wykorzystuje jogurtu, a jedynie drożdże, więc wszystko z łatwością znajdziesz w swojej lodówce. Nie przedłużając – sprawdzaj!

Przepis na chlebek naan

Pyszniutkie, nie?

Z czym podawać chlebek naan?

Chlebek naan ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i możesz jeść go przy akompaniamencie wielu potraw. Indyjski chlebek naan przygotowuje się na śniadanie, obiad i kolację i całkowicie nie ma tutaj ograniczeń. Możesz go podawać np. z:

  • butter chicken,
  • tikka masala,
  • wszelkie potrawy kuchni indyjskiej,
  • polane roztopionym masłem, posypane solą i zielonymi dodatkami typu pietruszka czy szczypiorek,
  • z sosami serowymi, czosnkowymi, salsą pomidorową.

Aby zachować kulturę indyjską, możesz przygotować chlebek naan w sposób w jaki oni bardzo często go wykorzystują – wypełniając jego środek przeróżnymi dodatkami. Są to przede wszystkim:

  • Kemma naan – chlebek faszerowany mięsem.
  • Peshawari naan – chlebek z farszem z rodzynek i orzechów.
  • Roghani naan – chlebek z sezamem.
  • Amritsari naan – chlebem z ziemniakami i cebulą.

Hulaj dusza, piekła nie ma tak jak to mówią! Powodzenia w przygotowywaniu chlebków naan!