Chcesz przygotować chlebek naan w swoim domu? Sprawdź przepis, z którego zawsze korzystamy w swojej kuchni! Ostrzegamy – zakochasz się i będziesz chciał przygotowywać go do wszystkiego, co tylko jesz! Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wykorzystuje jogurtu, a jedynie drożdże, więc wszystko z łatwością znajdziesz w swojej lodówce. Nie przedłużając – sprawdzaj!
Przepis na chlebek naan
Składniki
- 200ml ciepłej wody
- 3g suchych drożdży
- 20g cukru
- 350g mąki pszennej
- 8g soli
- 30ml oleju
Instrukcje
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy ze sobą.
- Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól oraz olej. Wyrabiamy rękoma do uzyskania fajnej i delikatnej masy.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Następnie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy – nie mogą być zbyt cienkie, bo zamiast ładnie napuchnąć, spieką się i będą chrupkiem, a nie chlebkiem.
- Smażymy na rozgrzanej suchej patelni aż do momentu fajnego zarumienienia.
Pyszniutkie, nie?
Z czym podawać chlebek naan?
Chlebek naan ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i możesz jeść go przy akompaniamencie wielu potraw. Indyjski chlebek naan przygotowuje się na śniadanie, obiad i kolację i całkowicie nie ma tutaj ograniczeń. Możesz go podawać np. z:
- butter chicken,
- tikka masala,
- wszelkie potrawy kuchni indyjskiej,
- polane roztopionym masłem, posypane solą i zielonymi dodatkami typu pietruszka czy szczypiorek,
- z sosami serowymi, czosnkowymi, salsą pomidorową.
Aby zachować kulturę indyjską, możesz przygotować chlebek naan w sposób w jaki oni bardzo często go wykorzystują – wypełniając jego środek przeróżnymi dodatkami. Są to przede wszystkim:
- Kemma naan – chlebek faszerowany mięsem.
- Peshawari naan – chlebek z farszem z rodzynek i orzechów.
- Roghani naan – chlebek z sezamem.
- Amritsari naan – chlebem z ziemniakami i cebulą.
Hulaj dusza, piekła nie ma tak jak to mówią! Powodzenia w przygotowywaniu chlebków naan!